Veszélyes termékek maradhatnak a polcokon

Ha egy élelmiszerben például négyféle növényvédő-hatóanyag található, de külön-külön egyiknek a mennyisége sem éri el a saját határértékét, akkor az adott termék forgalmazható.  Ezek együttes hatását nem veszi számításba az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a jogalkotásnál.

Nem vizsgálják a vegyszerek együttes hatását

A növényvédelmi szabályozás jelenleg nem veszi figyelembe azt az igazoltan létező, nem hivatalosan „koktélhatásnak” is nevezett jelenséget, amely szerint a különböző vegyszerek hatásai összeadódnak, gyakran egyenesen egymást erősítik – mutat rá dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vezetője.

Egy közelmúltban megjelent, az EFSA által elvégzett, átfogó vizsgálat során azonban a gyümölcsökből és zöldségekből vett minták több mint negyede többféle, akár 12 különböző vegyszert tartalmazott. A hivatkozott, 2023-ban megjelent, de a 2021-es évre vonatkozó vizsgálatban összesen 87 863 élelmiszermintát elemeztek az uniós országok, valamint Izland és Norvégia területén.

Polcokon maradt vegyszer

A felmérés egyik tapasztalata, hogy az EU-n kívülről érkező minták jóval gyakrabban voltak szennyezettek, és volt olyan termék is, amiből 39-féle vegyszert mutattak ki, mégis a polcokon maradhatott, hiszen a határértéket egyikből sem érte el.

A fentiek alapján a szakértő úgy véli, ha a döntéshozók független, tudományos eredmények alapján, az anyagok együttes hatására is tekintettel alkotnák a szabályokat, minden élelmiszer sokkal biztonságosabb lehetne.

Vegyes biotermékek

Hozzá kell tenni, a biominősítésű élelmiszerekben lényegében szinte kimutatni sem tudták a szóban forgó vegyszereket, származástól és határértéktől függetlenül. Bár az ökológiai gazdálkodásnak a vegyszermentesség csak az egyik eleme, úgy tűnik, hogy jelenleg ez az egyetlen, tömegek számára is elérhető minősítés, ami garanciát jelent a vegyszermentességre.

Forrás: femina.hu

Biokultúra: témához kapcsolódó további kérdések

 

Alapos mosással megszabadulhatok-e a növényvédő szerek maradványaitól?

Ez hatóanyagtól függ. Vannak felületi készítmények, ezek esetén segít a mosás, ilyenek például az ökológiai gazdálkodáshoz mennyiségi korlátozással engedélyezett réz-sók. Vannak részben, illetve vannak teljesen felszívódók, ez utóbbiak a teljes növényben megjelennek, így mosással csekély eredményt érhetünk el.

 

 

Vannak-e vizsgálatok a hazai ökológiai termékekben előforduló növényvédőszer maradványokról?

Igen, a Szövetség rendszeresn vesz mintákat. A budapesti Biokultúra Ökopiacon vett minták élelmiszeranalitikai jegyzőkönyvei ITT tekinthetők meg.

 

 

A témával kapcsolatban figyelmébe ajánljuk oldalunkat:
https://miertjoabio.hu/novenyvedoszerek/

 

Magyar Biokultúra Szövetség