Lóbab – a legkorábban vetett zöldség

A lóbab első hüvelyesként ellát minket fehérjével, vegánokat és nem vegánokat egyaránt. Ha februárban vetjük, júniusban már szedhetjük.

A lóbabnak (Vicia faba) többféle elnevezése ismert, például, disznóbab, tótbab, babó. A veteménybabbal (Phaseolus vulgaris) ellentétben ez a szemtermést hozó bükkönyféle kifejezetten hidegtűrő.

Nagy népszerűségnek örvendett Európában azelőtt, hogy a veteménybab és a tűzbab eljutott Dél-Amerikából az óvilágba. A középkorban fontos táplálék volt, sőt a Földközi tenger vidékének időszámításunk előtti leletei között is megtalálták ennek az ősi kultúrnövénynek a magját.

Lóbab bokor
Saját termesztésű lóbabbal tehetjük változatosabbá étkezésünket

A nagy magvú változatokat (Vicia faba var. faba) emberi táplálékként, a kismagvúakat (Vicia faba. var. minuta, Vicia faba var. equina) takarmányként termesztették.

A lóbab jellemzői:

Botanikai neve: Vicia faba
Rendszertani besorolása: hüvelyesek rendje, pillangósvirágúak családja
Egyéb elnevezései: disznóbab, tótbab, babó
Környezeti igényei: napos, hűvös, jól szellőző hely, magas páratartalom (tengeri klíma)
Talajigény: tápanyagban gazdag, meszes, mély termőrétegű talaj
Vízigény: nagy
Növekedés: akár másfél méteres, felfelé törő
Vetés: szabadföldbe, február közepétől/március elejétől május közepéig
Virágzási idő: május
Betakarítás: júniusban, legkésőbb szeptemberben
Hidegtűrés: a kelő növények -5 °C-ig viselik el a hideget
Élettartam: egynyári
Megporzás: öntermékeny és idegen megporzású
Fogyasztható rész: termés tejes és teljes érésben
Tárolhatósága: a hüvelyek pár napig a hűtőben maradhatnak, a magvak blansírozás után fagyaszthatók
Jó társnövényei: burgonya, uborka, káposzta, saláta, retek, cékla, borsikafű
Rossz szomszédok: bab, borsó, napraforgó
Beltartalom: fehérje, keményítő, C és B vitamin, karotinoidok, ásványi anyagok, szénhidrátok

Zord, hideg, nyirkos termőhely

Sótűrése miatt évszázadokon keresztül termesztették az Északi-tenger partján. Még napjainkban is vetik azokon az alpesi területeken, ahol más hüvelyes a hideg miatt szóba sem jöhet.

Virágzó lóbab
A lóbab a bükkönyök rokonságába tartozik, ami a virágzás során is megmutatkozik, vannak piros virágú fajták is.

A lóbab élvezi a párás levegőt és a sok esőt. A teljes tenyészidőszakban, de különösen virágzás idején sok vizet igényel. Karógyökere mélyre hatol, ezért megfelelő számára a mélyrétegű, jó vízgazdálkodású talaj vagy az egyenletes vízutánpótlás.

Mérsékelt trágyázás

Tápanyagban gazdag, meszes talajt igényel, a savanyú talajt meszezéssel javíthatjuk. Vetés előtt dolgozzunk be sekélyen 4-6 liter érett komposztot négyzetméterenként. További tápanyag-utánpótlásra nincs szüksége, mivel gyökérbaktériumai megkötik a levegő nitrogénjét és a növény rendelkezésére bocsájtják. Ezzel többlet nitrogént juttat a talajba, amit jól hasznosítanak az utána termesztett, tápanyagigényes fajok, például a fejes és a vöröskáposzta.

 

Korán vetni, időben betakarítani

Amint a talaj felengedett, vagyis nincs átfagyva, elvethetjük, korábban, mint a többi tavaszi zöldségfélét. Gyakran már február közepére, március elejére alkalmasak a körülmények a vetésére.

A kelő növények elviselik, ha -5 ° C-ra, vagy esetenként akár -8 ° C-ra süllyed a hőmérséklet. Ha nagyon erőteljes késői fagyok várhatók, takarjuk le fátyolfóliával.

Az 50–60 cm-es sortávolság és a 15-20 cm-es tőtávolság a megfelelő számára, a magok 5 cm mélyre kerüljenek a talajba. Ha fészekbe szeretnénk vetni, 40 x 40 cm-es térállásban vessünk minden gödörbe 3 szemet. Sziklevelei akár már egy hét múlva is megjelenhetnek.

Amíg hideg van, addig úgy fejlődik, „ahogy a nagykönyvben meg van írva”, a meleg azonban fogékonnyá teszi a betegségekre, ezért legfeljebb május elejéig várhatunk a vetéssel.

Lóbab palánta kiültetése
A lóbabot állandó helyére vetjük vagy az előnevelt palántákat kiültetjük.

Tavasszal előfordulhatnak váratlan felmelegedések, ezért megfontolandó, hogy fűtetlen helyiségben vagy fóliában neveljünk belőle tőzegcserépben palántát, amit február végén kiültetünk. Ezek a növények még a meleg előtt gyors fejlődésnek indulnak és korán kezdenek teremni. A meleg ugyanis gátolja a lóbab hüvelyeinek kifejlődését.

A Kraut&Rüben tippje:

Néha apró, zsizsiktől származó lyukakat látunk a lóbab magokon. A mag ettől még csírázóképes, a bogár pedig már nincs ott. A gazdaboltokban és a kertészetekben a lóbab vetőmagját több hétre le szokták fagyasztani, hogy elpusztuljanak a kártevők.

A bokrosodás elősegítése és a megdőlés megelőzése

A lóbab szára szilárd, levelekkel borított, 0,5 – 1,5 méter magas és nem növeszt kacsokat. Ahhoz, hogy támaszték nélkül se dőljön meg, a növekedése során 2-3 alkalommal töltögessük fel a tövét és ezzel tartsuk kb. 1,2 méteres magasságon. Ez hozzájárul a bokrosodáshoz és a hüvelyek gyorsabb beéréséhez. Annak érdekében, hogy a gyökerek elegendő talajlevegőhöz jussanak, úgy ismételjük meg a feltöltést, hogy közben lazítjuk a földet.

A stressz fogékonnyá teszi a növényt a betegségekre és a kártevőkre.

A legyengült növények könnyen esnek áldozatul a fekete bab levéltetűnek. Megelőzésként hatásos a korai vetés és a rebarbarateás permetezés, valamint a tetűlepte hajtásvégek kitörése.

Egy olyan kertben, ahol sok hasznos állat él, beavatkozás nélkül is gyorsan eltűnnek a levéltetvek, például ha a fürkészek parazitálják őket. Esetenként a levéltetvek vírusokat terjesztenek, ami a növekedés elakadásához és a növény elszíneződéséhez vezethet. A levéltetvek mézharmatot választanak ki, amin korompenész telepedhet meg. Ezzel együtt megjelenhetnek a „csokoládéfoltok” (Botrytis fabae). A gombabetegség tünetei: élesen lehatárolt, barna foltok, amelyek először a növény földközeli részén mutatkoznak a leveleken, szárakon, virágokon és hüvelyeken. Megelőzésképpen törekedjünk arra, hogy a sorok át tudjanak szellőzni és kevés legyen a gyomnövény.

"Csokoládéfoltok" a lóbab tetején
Minél szellősebben állnak a növények, annál kisebb ez esélye a „csokoládéfoltok” (Botrytis fabae) megjelenésének.

Az állisztharmatnak kedvez, ha nincs megfelelő légmozgás a növények között. A leveleken szabálytalan, vörösesbarna foltok jelenhetnek meg, fonákjukon pedig fehér spórabevonatot láthatunk. Ez a gomba életképes marad a talajba került növénymaradványokon, ezért a megbetegedett növény ne kerüljön a komposztba.

Növénytársítás és vetésváltás

Növényvédelmi szempontból előnyös, ha a hüvelyesek csak 3-5 év kihagyással követik egymást az adott ágyásban. A lóbab jól társítható burgonyával, uborkával, káposztával, salátával, retekkel és a céklával, mivel ezek árnyékukkal védik a talajt a kiszáradástól.  Ellenkező esetben, ha a növény szárazságtól szenved, elrúghatja a virágait és termését. Ez az egyik oka, hogy miért nem érzi magát jól a lóbab cserépben. Egy próbát megérhet, hogy nagyobb edényt és egy hűvös helyet választunk a lóbabnak, majd szorgalmasan öntözzük.

100 nap után szedhetjük a lóbabot

Vetés után 100 nappal, június közepétől kezdhetjük betakarítani a termést, alulról kezdve. Mivel a virágok nem egyszerre nyílnak, a hüvelyek beérése is időben eltolódik. A tejesérés idejére a magvak elérik végső nagyságukat, még puhák és igen sok C vitamint tartalmaznak, továbbá B vitamint, karotinoidokat, ásványi anyagokat, jelentős mennyiségű fehérjét és szénhidrátot. Illatuk frissen kaszált fűre emlékeztet, ízük pedig diószerű, esetleg kicsit fanyar.

Mérgező-e a nyers lóbab?

A veteménybabtól eltérően a lóbab nyersen nem mérgező, de csak főzés után válik ízletessé. Ha vendégeknek kínáljuk, először tájékozódjunk, ugyanis a favizmus nem is olyan ritka betegség. Akiket ez érint, azoknál a lóbab fogyasztása a vörösvértestek széteséséhez vezet. Tünetek: hasi fájdalom, hasmenés, hányás, láz.

Lóbab
A lóbab nyersen is fogyasztható, de főzés után lesz csak ízletes

Hogy készítsük el?

Nyissuk fel a selymes tapintású hüvelyeket és ujjainkkal fejtsük ki a szemeket.  Hagyományosan elkészíthetjük szalonnával, kolbásszal vagy felhasználhatjuk egytálételekhez. Az ínyencek rövid blansírozás után eltávolítják a szemek vastag, hólyagszerű maghéját majd sóval és vajjal ízesítik. De úgy is finom, hogy kenyérre tesszük, villával szétnyomjuk és olívaolajat adunk hozzá. Minél zsengébbek a hüvelyek, annál inkább alkalmasak arra, hogy felaprítva a szemekkel együtt pároljuk őket. Elvénülve azonban rostossá, fássá válnak.

A teljesen érett, száraz szemeket sós, borsikafűvel ízesített vízben megfőzzük és felhasználjuk őket zöldséges ételekhez, pürékhez, salátákhoz, levesekhez vagy egytálételekhez.

 

A lóbab tárolása

A frissen szedett hüvelyek pár napot kibírnak a hűtőben. A babszemeket fagyaszthatjuk is, de előtte mártsuk őket rövid időre forrásban lévő vízbe majd hűtsük le őket hideg vízben. Két személyre 2 kg kifejtetlen lóbabot számoljunk, mivel a szemek súlya ennek alig a felét teszi ki.

Forrás: krautundrueben.de
Fordította: Gelencsér Margit

Biokultúra tipp:

Próbáljuk ki a lóbab termesztését egy olyan évben, amelyre a Vetési naptár hűvös, csapadékos tavaszt jelez.

Kapcsolódó cikk:
A tavasz első zöldségei