Magyarország legszebb gyümölcstermesztő és kertészeti birtoka 2023-ban

Idén a „Magyarország legszebb birtoka” közönségdíj mellett a „Magyarország legszebb gyümölcstermesztő és kertészeti birtoka” címet is a Hajdúnánás határában elhelyezkedő Kendereskert vehette át. Szólláth Tiborral beszélgettünk, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara környezeti fenntarthatóságért felelős alelnökével, a Kelet-magyarországi Biokultúra Egyesület elnökével, Hajdúnánás polgármesterével.

Szólláth Tibor
Szólláth Tibor

Utólag is gratulálok a díjak elnyeréséhez, a Kendereskert nagyon szép példája a mezőgazdaság teljes egészének a bemutatására, hiszen a kert növénytermesztés és állattenyésztés része is összefonódva, hatékonyan működik együtt. Hogyan épül fel a gazdaság?

Nagyon szépen köszönjük. A Kendereskert valóban egy komplex gazdaság, melyben az állattenyésztés és a növénytermesztés egyaránt kiemelt figyelmet kap. Az állattenyésztést őshonos állatfajták tartásával kezdtük. Vannak többek között magyar szürke szarvasmarhák, bivalyok, szőke mangalica sertések, racka juhok, kecskék, valamint magyartarkák is.

A kertészet és a szántóföldi növénytermesztés egy másik nagyon fontos eleme a gazdaságnak. Jelenleg, körülbelül 6 hektáron történik zöldségtermesztés, 24 hektáron szántóföldi növénytermesztés és 5 hektáron gyümölcstermesztés. Mindezek mellett 4200 m2-en növénytermesztést folytatunk fóliasátorban. Az állatállománynak 80 hektárnyi legelő biztosított. Mindegyiken szigorúan ökológiai gazdálkodást folytatunk. Az előállított biozöldségek és -húsok a rövid ellátási lánc által a közétkeztetésbe is bekerülnek.

Váratlanul ért titeket az elismerés?

Minden ilyen rangos elismerés váratlanul ér minket, de természetesen nagyon örülünk és megtisztelő számunkra, hogy a szakmai zsűri mellett a közönség is a Kendereskertet méltatta.

Számos hagyományőrző és szakmai rendezvénynek ad otthont a Kendereskert, a kezdetekben is a régi hagyományok bemutatása, megőrzése és a szakmai tudás továbbadása volt a cél, vagy inkább a termesztés maga lebegett a szemetek előtt?

Fontosnak tartjuk azokat a lehetőségeket, ahol az emberek meg tudják osztani tapasztalataikat, elsajátíthatják a legújabb ismereteket. Az ökológiai gazdálkodás egy olyan irány, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend, így sokan kíváncsiak a régi és új technológiákra, lehetőségekre. Ökológiai gazdálkodás révén a Kendereskert kiváló helyszíne ezen találkozásoknak, amely mellett hagyományőrző szerepe miatt a kilátogatóknak a régi szokásaink megismerésére is lehetősége van.

Hogyan kanyarodtatok a biogazdálkodás felé?

Alapvető szempontnak tartjuk a magas minőséget képviselő, egészséges élelmiszer előállítását. Úgy gondoljuk az ökogazdálkodásban alkalmazott technológiák és a gyakorlói által képviselt szemlélet hozzájárul ahhoz, hogy jó minőségű egészséges élelmiszert termeljünk és fogyasszunk.

Az utóbbi évek szélsőséges időjárása a Kendereskertet is elérte?

Természetesen elérte a Kendereskertet a szélsőséges időjárás, beleértve a 2022-es történelmi aszályt. A rendelkezésünkre álló lehetőségekkel próbálunk védekezni ezekben az esetekben is.

Mi az, ami az évek során nehézséget okozott számotokra?

Az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott technológiák elsajátítása. Kitapasztalni, hogy milyen fajta növényeket érdemes ültetni és vetni. Hogyan alkalmazzuk megfelelően és hatékonyan a vetésforgót. Hogyan adjuk át a tudást a lakosságnak és a következő generációnak.

Hol találkozhatunk a gazdaságban előállított termékekkel?

A közétkeztetésben napi rendszerességgel szállít be a Kendereskert, melyet egy nagyon fontos ügynek tartunk, hiszen így óvodákban és iskolákban is fogyaszthatnak helyi biotermékből készült egészséges ételeket. Emellett megtalálhatóak a termékek a városi piacon, valamint a városi húsboltban is.

Kendereskert fóliasátor

Kicsit kanyarodjunk vissza a rendezvényekhez. Számos olyan eseményt szerveztek, mely nem csak szakmai tudásátadással vonzza a hallgatóságot, hanem a kisgyerekek figyelmét is megragadja, játékos, családi programokat kínáltok. A fiatalok körében is van érdeklődés? Foglalkoztatja őket a hagyományőrzés, biogazdálkodás témája?

Azt gondoljuk, hogy alapvetően van érdeklődés a fiatalok részéről. Számos család látogat egy-egy rendezvényünkre, ahol nagy hangsúlyt fektetünk a tudásátadás játékos formájára és arra, hogy a gyerekek a szabadban, egy hagyományokat képviselő helyen önfeledten, jól érezhessék magukat.

Nagyon sok iskolában és óvodában magaságyások is megtalálhatóak, melyek a Kendereskertből származó bio palántákkal vannak tele, így a gyerekek ismerkedése a hellyel már ott elkezdődik.

A Kendereskert már negyedik alkalommal szervezte meg az éves bio találkozóját, az ÖKO Expó-t, mely szakmai bemutatókkal, előadásokkal várja az ágazat résztvevőit, diákokat, érdeklődőket, hogy aktív tudásátadás jöhessen létre, ezzel is fenntartjátok a folyamatos érdeklődést a biogazdálkodás irányában. Idén milyen programokkal készültetek?

Az idén is több szakmai része van az ÖKO-Expó Kiállítás és Konferenciának. Egyrészről nagyon fontos, hogy az ökológiai gazdálkodáshoz köthető innovatív technológiákat, szolgáltatásokat, termékeket sorakoztatja fel a több mint 40 kiállító. Emellett megrendezésre kerül szokásosan a szakmai konferencia is, ahol két nap során számos fontos témakör kerül feldolgozásra. Az idei évben kiemelt szerepet kap az ökológiai vetőmagtermesztés, a feldolgozás és kereskedelem, a gyümölcstermesztés és az állattenyésztés egyaránt. Nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy az elméletet a gyakorlatban is bemutassuk a látogatóknak. Emiatt az idei évben egy kibővített demóterület várja a szakembereket, melyen láthatnak különleges zöldtrágya keverékeket, valamint autonóm robotot és különböző ökológiai gazdálkodásban használatos gépkapcsolatot működésben.

Van kapacitásotok további fejlődésre? Egyáltalán cél a további fejlődés?

Fejlődésre mindig van lehetőség, természetesen ez célunk is. Vannak még dolgok, melyeket hatékonyabban, vagy akár nagyobb keretek között végezhetnénk csak meg kell találnunk azokat a megoldásokat, melyek ezt lehetővé teszik számunkra. Igyekszünk a Kendereskert fejlesztésén dolgozni, hiszen az a fajta tevékenység és cél, amit a hely képvisel, úgy gondoljuk, példaértékű lehet mások számára is.

Bujtás Olimpia
Biokultúra 2023/5-6