Riolittufa: megoldás a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárásra?

A klímaváltozás miatt évről évre egyre kiszámíthatatlanabbá válik a csapadék eloszlása. Ennek következtében a talajok nedvességtartalmának megőrzése kiemelt fontosságú feladattá vált. Van egy természetes megoldás, amely nem csak a vízgazdálkodásban játszik fontos szerepet, hanem a talaj minőségének javításában is: a Bodrogkeresztúri Riolittufa. Ez a vulkáni eredetű ásványi anyag, amely kiváló vízmegtartó képességgel rendelkezik és számos más előnyt is kínál a kertészeknek és mezőgazdasági termelőknek egyaránt.

Miért fontos a talaj nedvességtartalmának megőrzése?

Az aszályos hónapokra való felkészülés érdekében létfontosságú a talajban lévő nedvesség maximális mértékű megőrzése. A kötött, tömörödött talajokról elfolyó víz nem csak, hogy nem hasznosul, hanem növeli az eróziós hatást is, míg a homoktalajokban a víz gyorsan a mélyebb rétegekbe szivárog. A riolittufa kiegyenlítettebbé teszi a talaj vízgazdálkodását.

Bodrogkeresztúri riolittufa közelről

A riolittufa szerepe a talajjavításban

A Colas Északkő Kft. Bodrogkeresztúri Bányaüzemében termelt riolittufa-őrlemény egy olyan kőportrágya, amelynek jelentős a nyomelem- és a ritkaelem-tartalma. Kalcium, magnézium, mangán, vas, réz, cink – ez mind fellelhetőek benne és ezek elengedhetetlenek a növények számára. Szerkezetéből adódóan csökkenti a talaj savanyúságát, miközben növeli a vízmegtartó képességet. Másodlagos szikesedést nem okoz, még magas dózisok esetén sem.

  • Ioncserélő képesség: stabilizálja a talaj pH-értékét, javítva ezzel a talaj kötöttségét.
  • Vízmegtartó képesség: térfogattömegéhez képest 20-25% vizet is képes megkötni, ami előnyös aszályos és belvizes időkben egyaránt.
  • Vízgazdálkodás kiegyenlítése: csapadékos időben a riolittufa felveszi a többlet nedvességet, aszályos időben pedig visszaadja azt a talajnak.
Bodrogkeresztúri riolittufa vízkapacitás táblázat
Vízkapacitás a riolittufában (MTA által végzett akkreditált mérés)

Gyakorlati alkalmazások és kijuttatás

A riolittufa nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is bizonyított. Szántóföldön és kertészetben egyaránt használható, a talaj felső 20 centiméteréig bekeverve vagy az ültetőgödörben alkalmazva. A kijuttatást az őszi vagy tavaszi talajmunkák során érdemes végezni, és a következő évben már érezhető lesz a hatása.

  • Egyszerű kijuttatás: a röpítőtárcsás műtrágyaszóró használata ajánlott, illetve szerves trágyával összekeverve.
  • Hozamnövekedés: kukoricában végzett kísérletekben 5–10%-os termésnövekedést értünk el a Bodrogkeresztúri Riolittufa használatával.
A bodrogkeresztúri riolittufa átlagos összetétele
A riolittufa átlagos összetétele

A sikeres növénytermesztés alapja

Szántóföldi talajjavítás céljából az elmúlt években közel 7.000 tonna riolittufát használtak fel. Kiszerelés tekintetében ömlesztett, big-bag zsákos változatban is elérhető, ugyanakkor a riolittufa.hu webáruházból már 10 kg-os zsákos kiszerelésben is megrendelhető 3-féle szemcseméretben. Minden termék rendelkezik NÉBIH engedéllyel és Biokultúra tanúsítvánnyal, ezért biogazdálkodásban, ökológiai gazdálkodásban használható.

Ezen innovatív megoldások segítségével a termelők képesek lesznek jobban kezelni a klímaváltozás okozta kihívásokat és biztosíthatják a növények egészséges növekedését a változó időjárási viszonyok között is.

A Bodrogkeresztúri Riolittufa használata hosszú távon fenntartható választás, hiszen javítja a talaj minőségét anélkül, hogy károsítaná a környezetet.

További információ:
riolittufa.hu

Colas Északkő Kft.

A Colas Északkő Kft. a Magyar Biokultúra Szövetség védjegyes partnere.

Legyen védjegyes partnerünk!