Új GMO-k: régi állítások és hamis ígéretek

A jelenlegi uniós jogszabályi keret értelmében minden géntechnológiával módosított szervezetre (GMO) kötelező a kockázatértékelés, a nyomon követhetőség és a címkézés. Ezek a követelmények biztosítják a gazdák, a tenyésztők és a fogyasztók számára a választás szabadságát, miközben az elővigyázatosság elvének megfelelően védik környezetünket és egészségünket. 

Új GMO-k: régi állítások és hamis ígéretek

Több mint egy évtizeden keresztül új GMO-kat fejlesztettek ki, amelyeket új GM-technikák (más néven új genomikai technikák, NGT-k) alkalmazásával állítottak elő. A mezőgazdasági biotechnológiai ipar, valamint a vetőmaggyártó vállalatok és a nemzetközi kereskedelmi partnerek azt szorgalmazzák, hogy az ilyen technikákkal előállított GM-termékek mentesüljenek a jelenlegi GMO-szabályozás alól. Azt állítják, hogy ezek a technikák jelentik a megoldást az élelmiszerbiztonság biztosítására, valamint az élelmiszer- és mezőgazdasági fenntarthatóság elérésére.

Lobbizásuk nyomására az Európai Bizottság 2023 júliusában új jogszabályi keretet javasolt az NGT-k bizonyos kategóriáira vonatkozóan, amelynek célja, hogy megkönnyítse a piacra jutásukat a GMO-kra vonatkozó jelenlegi átláthatósági és biztonsági követelmények eltörlésével.1

Egy ilyen új jogszabályi keret nem csak az egészségünket és a környezetünket veszélyeztetné, hanem hatással lenne a GMO-mentes élelmiszertermelés egészére, beleértve a biodinamikus és biogazdálkodást, valamint a konvencionális GMO-mentes ágazatot is. A jelenlegi szabályozási keretet minden GMO-ra vonatkozóan fenn kell tartani az egészség és a környezet védelme, valamint a gazdálkodók és a fogyasztók választási szabadságának biztosítása érdekében, hogy kívánnak-e termeszteni, vagy fogyasztani új GMO-kat.

Mik azok az új GMO-k?

A GMO-kra vonatkozó uniós szabályozás alapját képező 2001/18/EK irányelv szerint a GMO-k „olyan szervezetek, amelyekben a genetikai anyagot (DNS) olyan módon változtatták meg, amely a természetben nem fordul elő párosodás, vagy természetes rekombináció révén.”2

A géntechnológiával módosított technikákat növények, mikroorganizmusok, vagy állatok genetikai anyagának szándékos megváltoztatására használják, hogy bizonyos kívánt tulajdonságokat adjanak nekik. Eddig a GM-növényeket főként úgy módosították, hogy ellenálljanak a gyomirtó szerek, például a glifozát permetezésének, illetve saját növényvédőszert (BT-toxinokat) termeljenek, vagy mindkettőt. A legtöbb esetben a kívánt tulajdonságot egy másik fajból származó DNS felhasználásával („idegen” DNS) vezetik be.

Az új GM-technikákat mostanában sokféle néven népszerűsítik – új növénynemesítési technikák, új genomikai technikák és célzott mutagenezis –, azt a benyomást keltve, hogy a génszerkesztett szervezetek nem GMO-k.

A fő állítás az, hogy a génszerkesztési technikák, mint például a CRISPR, a TALEN, az ODM, vagy a ZFN, nem szükségszerűen visznek be idegen szervezetből származó DNS-tés képesek a módosítást a szervezet DNS-ének egy meghatározott helyére irányítani. A génszerkesztés célja vagy egy gén funkciójának megsemmisítése, vagy egy gén funkciójának megváltoztatása, vagy további gének bevezetése. A cél egy meglévő tulajdonság megváltoztatása (például bizonyos gyümölcsök, vagy zöldségek barnulásának megakadályozása szétvágáskor), illetve egy új tulajdonság bevezetése (úgy minta gyomirtószer-tolerancia).3

Sem nem pontos, sem nem kiszámítható

A génszerkesztés úgy történik, hogy egy DNS-vágó enzimet (technikai nevén nukleázt, amely „génollóként” működik) juttatnaka szervezet sejtjeibe, ami egy célzott helyen átvágja a DNS kettős spirálját (kettősszál-törés). A sejt ezután a saját javítómechanizmusát használja a DNS-törés kijavítására.

A génszerkesztési technikákról gyakran állítják, hogy biztonságosabbak és pontosabbak, mint a régebbi típusú génmódosítási technikák, azzal az indokkal, hogy a „szerkesztés”a génállomány egy bizonyos helyére irányítható és hogy nem kerül be idegen genetikai anyag.

Ezek az állítások azonban félrevezetőek. Valójában a génszerkesztés nem pontos, ha figyelembe vesszük a teljes folyamatot, amellyel végzik. Míg a kezdeti DNS-törés pontosan a genom egy bizonyos régiójára irányítható, ami ezután történik, az nem pontos, nem kiszámítható és nem ellenőrizhető.

Több dolog rendszeresen rosszul sül el. Először is, a génszerkesztő eszköz, vagy „génolló” vágásokat végezhet a genomnak a tervezett szerkesztési helytől eltérő helyein, amelyek hasonlóak a célhelyhez és mutációkat (DNS-károsodást) okoznak a nem célzott génekben. Másodszor, a nem szándékos DNS-károsodások széles skálája fordulhat elő még a tervezett szerkesztési helyen is, ami számos gén nem szándékos pusztulását, vagy funkciójának zavarát eredményezheti. Harmadszor, a génszerkesztési folyamat egészében véve, beleértve a kötelező növényi sejtek szövettenyésztési fázisát is, több száz, vagy ezer véletlenszerű mutációt okoz az organizmus genomjában, amelyek közül néhány nem szándékosan megzavarja számos gén működését.

A különböző típusú mutációk együttesen, mind a célzott szerkesztési helyen („on-target”),4 mind a genom más helyein („off -target”) együttesen számos gén funkcióját változtatják meg ellenőrizetlen és kiszámíthatatlan módon, ami biokémiai és összetételbeli változásokhoz vezethet a szervezetben – ismeretlen egészségügyi és környezeti következményekkel.

A természetes tenyésztéstől való eltérés

A génszerkesztés által okozott mutációk eltérnek a természetes szaporodás során fellépő genetikai variációtól. Ennek az az oka, hogy a génszerkesztés során a genom bizonyos, a természetes tenyésztésben a mutációktól védett területei nem védettek.5 Így a természetes tenyésztéssel ellentétben valószínű, hogy a génszerkesztés okozta mutációk a genom olyan helyein fordulnak elő, amelyek olyan aktív géneket tartalmaznak, amelyek fontosak a szervezet normális, egészséges működéséhez.

Továbbá a természetes nemesítés során előforduló genetikai változások nem véletlenszerűek – a növény környezetéhez való alkalmazkodását segítik elő.6 Ezzel szemben a génszerkesztés által okozott szándékos és nem szándékos mutációk véletlenszerűen fordulnak elő a teljes genomban.

A GMO-k fejlesztői általában nem tesztelik megfelelően a váratlan és potenciálisan káros genetikai változásokat, ami arra utal, hogy ezek gyakran kimaradnak és következményeiket nem vizsgálják.7 Amíg a génszerkesztett növény elfogadhatóan néz ki és kielégítően növekszik, addig más, kevésbé nyilvánvaló változások, például az összetételben bekövetkező változások, amelyek hatással lehetnek a fogyasztók, vagy a vadon élő állatok egészségére, észrevétlenül maradhatnak.

Kockázatok és veszélyek

A génszerkesztési folyamatok által okozott mutációk kockázatot hordoznak. A génszerkesztés okozta DNS-károsodás megváltoztathatja a génműködés mintázatát, ami a növény biokémiájának nem kívánt módon történő megváltozását okozhatja. Ennek oka, hogy a szervezet génjei integrált hálózatként működnek, nem pedig elszigetelt információegységekként. Így egyetlen gén funkciójának megváltoztatása – nem is beszélve a sok génről –, jelentős következményekkel járhat a szervezetre nézve. Például az összetétel megváltozhat, és a növény váratlanul mérgezővé, allergénné, vagy a vadon élő állatokra károssá válhat.8 Ezek a hatások a tervezett „szerkesztés”nem szándékolt következményeként is bekövetkezhetnek.

Ezen túlmenően, a médiában és a politikusok által gyakran hangoztatott állításokkal ellentétben, miszerint a génszerkesztés nem visz be idegen DNS-t a szerkesztett szervezet genomjába, a génszerkesztett szervezetek tartalmazhatnak és tartalmaznak is idegen DNS-t,9 sőt egész idegen géneket.10 Ezeket vagy szándékosan viszik be (az úgynevezett SDN-3,vagy „génbeillesztéses” génszerkesztés során), vagy véletlenül hagyják hátra a génszerkesztési folyamatból.11 Az utóbbi esetre példa a génszerkesztett szarv nélküli szarvasmarha, amelyről kiderült, hogy váratlanul három antibiotikummal szembeni ellenálló képességet biztosító géneket tartalmaz.12

Még ha nem is kerülnek be idegen gének, a genomban bekövetkező apró változásoknak nagy hatásai lehetnek, beleértve az egészségre, vagy a természetre gyakorolt súlyoskövetkezményeket.13 Az ökoszisztémákat veszélyeztetheti az egyes gének megváltoztatása, amelyek egy adott kulcsfontosságú funkciót töltenek be a táplálékhálózaton belül – például a „pompás királylepke.”14

A génszerkesztési technikák egy másik veszélyforrása az, hogy növelik a szervezetek genetikai anyagának módosítási lehetőségeinek körét és sebességét.15 A génszerkesztett szervezeteket, a tervezett és nem tervezett mutációk spektrumával, miután engedélyezték a forgalomba hozatalt, széles körben elterjesztik. Ily módon a génszerkesztés kockázati potenciálja sokkal nagyobb, mint a természetben előforduló genetikai variációkból, vagy a természetes tenyésztésből származó kockázatok.

Összefoglalva, jól ismert, hogy a genetikai integritás létfontosságú egy szervezet egészségi állapotának fenntartásához és az ökoszisztémába való harmonikus, kiegyensúlyozott integrációjához. A génszerkesztési folyamatok által előidézett véletlenszerű, nem szándékos mutációk és a szándékos genetikai változások nem szándékos következményei egyaránt sértik a szervezet genetikai integritását, amely rendszerint a természetes szaporodás során keletkező nem véletlenszerű genetikai variáció révén fejlődik. A génszerkesztési folyamatok által okozott genetikai integritás megbontása komoly kockázatot jelenthet a biológiai sokféleségre, az emberi és állati egészségre, valamint a környezetre. Ezért van szükség a génszerkesztési technikákkal előállított új GMO-k szabályozására és szigorú ellenőrzésére.

Új technikák, régi állítások: hamis ígéretek

A mezőgazdasági biotechnológiai ipar az új GMO-kat az élelmiszerbiztonság biztosításához és a növényvédőszer-használat csökkentéséhez nélkülözhetetlennek mutatja be (az EU Farm to Fork stratégiája 2030-ra a növényvédőszer-használat 50%-os csökkentését irányozza elő).16 Azt állítják, hogy a génszerkesztési technikák segítenek a hozamok növelésében, vagy a környezeti stresszel szembeni ellenálló képesség növelésében.  Az első generációs GMO-k esetében azonban eddig csak két géntechnológiával módosított tulajdonságot hoztak forgalomba: a gyomirtószerekkel szembeni rezisztenciát (különösen a teljes gyomirtószerrel, a glifozáttal szemben) és a rovarölő szerek (különösen a Bt-toxinok) előállítását.17

A GMO-k kereskedelmi célú termesztése Észak- és Dél-Amerikában több mint húsz éven keresztül a növényvédőszer használat növekedését eredményezte,18 veszélyeztetve ezzel az egészségünket és a környezetünket. Vajon az új GMO-k másként fognak működni, ahogyan azt ígérik? Valószínűleg nem: a Joint Research Center (JRC) jelentése szerint világszerte 16 új géntechnológiával módosított növény van a kereskedelmi forgalomba hozatal előtti szakaszban és a 16-ból 6 (a legnagyobb csoportot alkotó) gyomirtószer-toleranciára tervezett.19 Ez idáig csak nagyon kevés új GMO található már a piacon – a legtöbb még mindig a kutatási és fejlesztési szakaszban van.20  A már kereskedelmi forgalomba kerültek közül néhányan úgy tűnik, gyorsan eltűntek a piacról.21 Az új GMO-k tehát még messze vannak attól, hogy piaci realitássá váljanak, és potenciális előnyeiket még bizonyítani kell.

Jelenlegi EU GMO jogszabályi keret

Az EU-ban a 2001/18/EK irányelv, az 1829/2003/EK rendelet és az 1830/2003/EK rendelet szabályozza a GMO-k kibocsátását és felhasználását.22

A jelenlegi jogszabályi keret szerint a piacon lévő valamennyi GMO-ra a következő követelmények vonatkoznak:

  • A GMO előzetes kockázatértékelése az egészségre és a környezetre nézve: a fejlesztő köteles adatokat szolgáltatni, hogy a szabályozó hatóság ellenőrizni tudja a toxicitást és az allergén hatást, valamint a táplálkozásra gyakorolt hatásokat és a környezetre gyakorolt lehetséges következményeket.
  • A nyomon követhetőség lehetővé teszi a GMO nyomon követését a vetőmagokban, a termesztett növényekben vagy gabonafélékben, valamint az élelmiszerekben és takarmányokban. Az analitikai kimutatáshoz a GMO „referencia” mintáit (pl. vetőmagok, növényi anyagok) kell benyújtani a szabályozó hatósághoz a kimutatási módszerrel együtt.
  • Címkézés a választás szabadságának biztosítása érdekében: az EU-ban minden olyan élelmiszer- és takarmánytermék, amely GMO-kat tartalmaz címkézni kell, kivéve a géntechnológiával módosított takarmányokkal etetett állatokból származó élelmiszereket. A címkézés kulcsfontosságú ahhoz, hogy a fogyasztók eldönthessék, kívánnak-e GM-terméket vásárolni

Az EU jelenlegi GMO-jogszabályi kerete folyamatalapú, ami azt jelenti, hogy ha egy szervezetet genetikai módosítással állítanak elő, akkor a GMO-szabályok alkalmazandók. A szabályozás az EU-szerződésekben meghatározott elővigyázatosságelvén alapul, mivel elismeri a géntechnológiával módosított eljárások lehetséges nem szándékolt hatásait.23 Az EU eddig több mint 60  géntechnológiával módosított növény behozatalát engedélyezte az EU-ba, de csak egy növénynek van termesztési engedélye Spanyolországban (a MonsantoMON810 kukoricája).

GMO kukorica

2018-ban az Európai Bíróság megerősítette, hogy az új mutagenezis módszerekkel (amely alatt olyan új GM-technikákat kell érteni, mint a génszerkesztés) előállított szervezetek GMO-nak minősülnek és a hatályos GMO-irányelvben meghatározott követelmények vonatkoznak rájuk. Ez alól kivételt képeznek azok a technikák, amelyeket már több alkalmazásban is használtak, és amelyeknek hosszú biztonságimúltja van – ez nem vonatkozik az új GM-technikákra, amelyeknek nincs, vagy a kevés biztonsági múltjuk. Újra megerősítette az elővigyázatosság elvének követését, figyelembe véve az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt lehetséges káros hatásokat.24

Az Európai Bíróság ítélete ellenére a biotechnológiai ipar továbbra is erőlteti az új GMO-kat a politikai napirenden és az új GMO-k deregulációját kéri. Ennek eredményeképpen az EU tagállamai arra kérték az EU Bizottságot, hogy nyújtson be tanulmányt az új GMO-k helyzetéről. A Bizottság 2021 áprilisában egy „bizottsági munkadokumentumot” tettközzé, amelyben arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi GMO-szabályozás nem felel meg a célnak bizonyos NGT-k esetében, illetve szakpolitikai intézkedésre van szükség a célzott mutagenezis technikákkal (például génszerkesztéssel) és ciszgenezissel (a növény genetikai módosítása egy keresztezhető – ivarilag kompatibilis – növény génjével) előállított növényekkel kapcsolatban.25

Új jogszabályok a legújabb géntechnológiai eljárásokról (NGT): Mi a tét?

A Bizottság által közzétett munkadokumentum a célzott mutagenezis és ciszgenezis új jogszabályi keretének első lépését kezdeményezte. Ezt két nyilvános konzultációs forduló követte (2021. szeptember-október és 2022. április-július). Az elsőben több mint 60 000 polgár fejezte ki aggodalmát az új GMO-k lehetséges deregulációjával kapcsolatban, míg a másodikat hevesen bírálták elfogult megközelítése miatt.26

Az új jogszabályi keret célja, hogy a GMO-k bizonyos kategóriáiból származó GMO-kra vonatkozó kötelező követelményeket csökkentse, hogy egyszerűsítse és felgyorsítsa a piacra jutásukat. Ez azt jelentené, hogy a GMO-k előzetes kockázatértékelés, nyomon követhetőség és címkézés nélkül megjelenhetnek a földjeinken és a tányérjainkon. Egy ilyen javaslat nem csak a fogyasztók választási szabadságát, egészségünket és környezetünket veszélyeztetné, hanem növelné a GMO-mentes termelés biztosításával kapcsolatos terheket az organikus, biodinamikus, GMO-mentes és konvencionális gazdákra és élelmiszertermelőkre vonatkozóan is.

Mind az ökológiai, mind a biodinamikus gazdálkodás tiltja a GMO-k használatát.27 A GMO-mentes termelés megőrzéséhez szorosan kapcsolódik az átfogó kockázatértékelésre, a vetőmagtól a végtermékig tartó következetes címkézésre és a működő kimutatási módszerek biztosítására vonatkozó kötelezettség. A GMO-mentesség megőrzéséhez szükséges minőségirányítás gyakran magas költségekkel jár a gazdálkodók és a vállalatok számára (puff erföldsávok, szállítási és tároló létesítmények tisztítása, vizsgálatok stb.) A termelési lánc minden szakaszában előfordulhat szennyeződés, ami további terhet ró a gazdasági szereplőkre.28

Az EU GMO-szabályozásának megszüntetése a vetőmagokra vonatkozó szabadalmakkal kapcsolatos problémákat is súlyosbítaná, veszélyeztetve a gazdák vetőmaghoz való jogát, a kis- és középméretű nemesítők vetőmagokhoz és növényi anyagokhoz való hozzáférését, valamint a vetőmagok sokféleségét. A konvencionális növénynemesítéssel ellentétben a géntechnológiávalmódosított növényekkel kapcsolatos eljárások és termékek az uniós jog szerint szabadalmaztathatók. Az új géntechnológiával módosított vetőmagok mentesítése az EUGMO-szabályozása alól ezért  szabadalmaztatott vetőmagok áradatát eredményezné a piacon.29 Ez növelné a vetőmagipar konszolidációját és monopolhelyzetét,30 miközben a legtöbb gazdálkodóra és nemesítőre súlyos terhet ró, akiknek a keletkező „szabadalmi sűrűben” kell majd eligazodniuk. E tekintetben a nyomon követhetőség elengedhetetlen a gazdák, nemesítők és termelők védelme érdekében a szabadalom sértésvádjával szemben, valamint azért, hogy lehetővé tegye számukra a GMO-mentes termékek biztosítását.

A fogyasztókat az uniós GMO-szabályozás gyengítése is aggasztaná. A Demeter Szövetség különböző szervezetek nagy csoportjával együtt az egész EU-ra kiterjedő petíciót indított, amelyben felszólította az EU döntéshozóit, hogy az új GMO-kat továbbra is szigorúan szabályozzák és címkézzék, azaz tartsák fenn a kötelező kockázatértékelést, a nyomon követhetőséget és a címkézést. Több mint 420 000 aláírás gyűlt össze, ami azt mutatja, hogy a polgárok tájékozottan kívánnak dönteni arról, hogy vásárolnak-e és fogyasztanak-e géntechnológiával módosított termékeket.31 Az új GMO-król alkotott véleményüktől függetlenül, a fogyasztók számára döntő fontosságú a GMO-k címkézése a végtermékeken a választás szabadságának biztosítása érdekében.

Ahelyett, hogy a biotechnológiai ipar üres ígéreteire hagyatkoznánk, növelnénk az egészségünket és a környezetünket fenyegető kockázatokat, erőfeszítéseinket olyan bevált megoldások felé kell fordítanunk, mint a bio-, biodinamikus és agrárökológiai gazdálkodási gyakorlatok. Csak az ilyen rendszerek rendelkeznek azzal a potenciállal, hogy valódi átmenetet jelentsenek a fenntarthatóság felé, miközben az éghajlatváltozással is megbirkóznak. Az agrárökoszisztémák olyan összetett kölcsönhatásokon alapulnak, amelyeket nem lehet leszűkíteni bizonyos tulajdonságokra, vagy génekre, hanem a gazdálkodás holisztikus megközelítését igénylik.

Közeljövőben történő egyeztetések: Kilátások

Az Európai Bizottság 2023 júliusában közzétette az NGT-kre vonatkozó új jogszabályi keretet. Most az EU Tanácsán és az Európai Parlamenten a sor, hogy megvitassák és módosítsák ezt a javaslatot a három intézmény közötti utolsó tárgyalási forduló (az úgynevezett „háromoldalú tárgyalások”) előtt. A jelenlegi ütemterv szerint az új jogszabály gyorsan hatályba léphetne, de a 2024 májusában esedékes uniós választások miatt a folyamat késhet.

AZ ÚJ JOGALKOTÁSI JAVASLATRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK SORÁN GONDOSAN FIGYELEMBE KELL VENNI A KÖVETKEZŐ PONTOKAT:

  • Az összes géntechnológiával módosított szervezet és az ezekből készült, vagy azokat felhasználó termékek kötelező címkézése a teljes élelmiszer- és takarmányellátási láncban.
  • A vetőmagokban, termesztett növényekben/magvakban és az élelmiszeripari végtermékekben található GMO-k kötelező nyomonkövethetősége. A géntechnológiával módosított terméket forgalomba hozó vállalatnak az NGT-kkel kifejlesztett növények piaci bevezetésének előfeltételeként kimutatási módszereket kell biztosítania, ahogyan az a jelenlegi GMO-szabályozás alapján már megtörténik.
  • A termelésre, feldolgozásra és kereskedelemre vonatkozó kötelező együtt-termesztési szabályok a „szennyező fizet” elvnek megfelelően, a GMO-mentes termékek szennyeződéssel szembeni védelmének biztosítása érdekében. Az NGT-kultúrák termőhely-nyilvántartásának lehetővé kell tennie a gazdálkodók számára, hogy tudják, termesztenek-e GMO-kat a gazdaságuk környékén és számíthatnak-e a szennyeződés magas kockázatára. A védekezési intézkedések terhe a GMO-mentes ágazat helyett a GMO-kat használó szervezeteket, vagy termékeket használókat kell, hogy terhelje.
  • Független kutatásba való beruházás az új GMO-k egészségünkre és környezetünkre gyakorolt hatásainak kivizsgálása céljából, valamint a GM-termelés társadalmi-gazdasági hatásait a bio- és nem GM-ellátási láncok szereplőire, mielőtt csökkentenénk, vagy megszüntetnénk a GMOkra vonatkozó jelenlegi jogi követelményeket.
  • A genetikai erőforrásokhoz való nyilvános hozzáférés biztosítása és a mezőgazdasági termelők védelme érdekében a szabadalomsértés vádjával szemben nem szabad olyan szabadalmat adni az élet bármely formájára, vagy annak összetevőire, amely korlátozza a genetikai erőforrásokhoz való szabad hozzáférést.
  • Támogatni kell az ökológiai és holisztikus gazdálkodási rendszereket, mint például a biogazdálkodás és a biodinamikus gazdálkodás, valamint a paraszti agrárökológia, amelyek megbízható és bizonyított megoldásokat kínálnak az éghajlati válság kezelésére, és utat nyitnak a fenntarthatóság felé.

További kérdésekkel forduljon Clara Behrhez, a politikai és közkapcsolati osztály vezetőjéhez: clara.behr@demeter.net

 

Fordította: Megyery Szandra
Forrás: Briefi ng paper New GMOS: Old claims and false promises
Biokultúra 2024/2

1 European Commission (2023). Proposal for a regulation of the European Parliament and of the Council on plants obtained by certain new genomic techniques and their food and feed, and amending Regulation (EU) 2017/625. https://eur-lex.europa.eu
2 European Parliament and Council. Directive 2001/18/EC of the European Parliament and of the Council of 12 March 2001 on the deliberate release into the environment of genetically modifi ed organisms and repealing Council Directive 90/220/ EEC. Offi cial Journal L. 2001; 106:1-39. https://eur-lex.europa.eu
3 Canadian Biotechnology Action Network (2020). Genome-editing in food and farming. https://cban.ca
4 Agapito-Tenfen S. et al. (2018). Revisiting risk governance of GM plants: Th e need to consider new and emerging gene-editing techniques. Frontiers in Plant Science. Frontiers | Revisiting Risk Governance of GM Plants: Th e Need to Consider New and Emerging Gene-Editing Techniques (frontiersin.org).
5 Kawal K. (2019). New possibilities on the horizon: Genome editing makes the whole genome accessible for changes. Frontiers in Plant Science. Frontiers | New Possibilities on the Horizon: Genome Editing Makes the Whole Genome Accessible for Changes (frontiersin.org).
6 Grey Monroe J. et al., Mutations bias refl ects natural selection in Arabidopsis thaliana, Nature, January 2022, Mutation bias refl ects natural selection in Arabidopsis thaliana | Nature
7 Philomena C. et al. (2022). Unintended genomic outcomes in current and next generation GM techniques: a systematic review. PubMed. Unintended Genomic Outcomes in Current and Next Generation GM Techniques: A Systematic Review – PubMed (nih.gov)
8 Kawall et al. (2020). Broadening the GMO risk assessment in the EU for genome editing technologies in agriculture. https://www.researchgate.net
9 Kim, J., Kim, JS. (2016). Bypassing GMO regulations with CRISPR gene editing. Nat Biotechnol. https:// doi.org
10 Norris, A.L., Lee, S.S. (2020). Greenlees, K.J. et al., Template plasmid integration in germline genome-edited cattle. Nat Biotechno. https://doi.org
11 Kim, J., Kim, JS. (2016). Bypassing GMO regulations with CRISPR gene editing. Nat Biotechnol. https://doi.org
12 Latham J., Wilson A. (2019). FDA Finds unexpected antibiotic resistance genes in genes in ‘geneedited’ dehorned cattle. Independent Science News. FDA Finds Unexpected Antibiotic Resistance Genes in ‘Gene-Edited’ Dehorned Cattle (independentsciencenews.org).
13 Eckerstorsfer MF. et al. (2019). An EU perspective on biosafety considerations for plants developed by genome editing and other new genetic modifi cation techniques. Frontiers in Bioengineering and Biotechnology. Frontiers | An EU Perspective on Biosafety Considerations for Plants Developed by Genome Editing and Other New Genetic Modifi cation Techniques (nGMs) (frontiersin.org)
14 Testbiotech. What is (not) genetic engineering?. https://www.testbiotech.org
15 Kawall K. (2019). New possibilities on the horizon: genome editing makes the whole genome accessible for changes. Frontiers in Plant Science. Frontiers | New Possibilities on the Horizon: Genome Editing Makes the Whole Genome Accessible for Changes (frontiersin.org)
16 European Commission (2020). Farm to Fork Strategy, For a fair, healthy and environmentally-friendly food system. https://food.ec.europa.eu
17 Testbiotech (2023). Genetic engineering in agriculture: between high flying expectations and complex risks. https://www.testbiotech.org
18 Benbrook, C.M. (2016). Trends in glyphosate herbicide use in the United States and globally. Environ SciEur.  https://doi.org
19 Joint Research Centre, European Commission (2021). Current and future market applications of new genomic techniques. https://publications.jrc.ec.europa.eu
20 Ibid
21 Th omas P. (2023). Gene edited foods in our shops soon? Reality vs. hype. Beyond GM. Gene edited foods in our shops soon? Reality vs hype (beyond-gm.org)
22 European Parliament and Council. Directive 2001/18/EC of the European Parliament and of the Council of 12 March 2001 on the deliberate release into the environment of genetically modifi ed organisms and repealing Council Directive 90/220/ EEC. Offi cial Journal L. 2001; 106:1-39. https://eur-lex.europa.eu; European Parliament and Council Regulation. (EC) No. 1029/2003 of the European Parliament and of the Council of 22 September 2003 on genetically modifi ed food and feed. Published online October 18, 2003: L 268/1. https://eur-lex.europa.eu; European Parliament and Council. Regulation (EC) No.1830/2003 of the European Parliament and of the Council of 22 September 2003 concerning the traceability and labelling of genetically modifi ed organisms and the traceability of food and feed products produced from genetically modifi ed organisms and amending Directive 2001/18/EC. Offi cial Journal of the European Union. Published online October 18, 2003: L 268/24-L 268/28. https://eurlex.europa.eu
23 Consolidated version of the Treaty of the European Union (2002),art.174. https://eur-lex.europa.eu
24 Court of Justice of the European Union (2018). Judgment in Case C-528/16, Press release, Organismsobtained by mutagenesis are GMOs and are, in principle, subject to the obligations laid down by the GMO Directive. https://curia.europa.eu
25 European Commission (2021). Commission staff working document, Study on the status of newgenomic techniques under Union law and in light of the Court of Justice ruling in Case C-528/16. https://food.ec.europa.eu
26 Open letter: European Commission’s biased road to deregulation ofnew GMOs (2022). https://friendsoftheearth.eu
27 Regulation (EU) 2018/848 of the European Parliament and of the Council of 30 May 2018 on organicproduction and labelling of organic products, Article 11. Offi cial Journal of the European Union. Published online June 14, 2018. L 150/1: https://eur-lex.europa.eu; IFOAM Organics International (2017). Position paper, Geneticengineering and genetically modifi ed organisms. https://www.ifoam.bio; Biodynamic Federation Demeter International (2022). International Demeter Biodynamic Standard. https://demeter.net
28 IFOAM Organics Europe (2018). Practical guidelines: How to avoid GMOs contaminations for farmers,food and feed processors. https://www.organicseurope.bio
29 Global 2000 et al. (2022). Exposed – How biotech giants use patents and new GMOs to control the future of food. https://friendsoftheearth.eu
30 Howard PH. (2018). Global Seed Industry Changes Since 2013 – Philip H. Howard (philhoward.net)
31 Biodynamic Federation Demeter International (2022). Petition: Keep new GM food strictly regulated and labelled. https://demeter.net