A Biokultúra Hungária Nonprofit Kft. is bemutatkozott a gyulatanyai burgonya rendezvényen

A rizs és a búza után a burgonya a harmadik legnépszerűbb élelmiszer világszerte, alapvető eleme több milliárd ember táplálkozásának. Hazánkban is gyakran használt alapélelmiszer, amely a magyar fogyasztók asztalára is rendszeresen kerül – ismertette dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, a Nébih Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán megrendezett Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás és a Fajta- és Növényvédelmi Technológiai Bemutatón.

Pályázatok segítik a burgonyatermelőket

Az államtitkár ismertette azt a két, összesen 200 milliárd forintos keretösszegű pályázati felhívást is, amelyek a burgonya feldolgozását segítik. A támogatás az elszámolható költségek 50%-a, megújuló energia technológiák esetén pedig 70%. A támogatási kérelmek benyújtására a kisebb léptékű projekteket támogató felhívás esetén 2024. augusztus 13-tól, a komplex projekteket támogató felhívás esetén 2024. szeptember 17-től lesz lehetőség. Reményeik szerint a hazai burgonyatermesztés a legmodernebb technológiák és az elkötelezett termelők révén fejlődni fog – zárta beszédét dr. Nobilis Márton.

Termesztési körkép, kitörési pontok

Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács (OBTT) elnöke a nemzetközi és a magyar burgonya körképről szólt. Ismertette többek között, hogy milyen összterméssel és milyen átlagtermésekkel számolhatunk 2024-ben. A hazai kitörési pontok ismertetése során kiemelte többek között az összefogás jelentőségét, az ÁFA csökkentését, az exportnak főleg nyugatra történő bővítését és a feldolgozó ipar hosszabb távon történő telepítés is.

A bio burgonyáról szólva kiemelte, hogy az importból származó újburgonya hiánycikk Európában, a kisebb betakarítási mennyiségeket – Németországon kívül – ma már az összes észak-európai országban keresik.

A biotermesztésben rejlő lehetőségek

A Biokultúra Hungária Ökológiai Mező- és Élelmiszergazdasági Tudományos Innovációs Nonprofit Kft. szaktanácsadási tevékenységét Elekes Balázs ügyvezető igazgató mutatta be.

Elmondta többek között, hogy cégük az alapítása óta tudományos kutatási tevékenységgel járult hozzá a hazai bioágazat fejlődéséhez. Mivel elkötelezetten hisznek az ökológiai gazdálkodás erejében és jövőjében, az eddigi feladataik mellett ez évtől komplex szakmai és adminisztrációs tanácsadási szolgáltatást indítottak az ökológiai termelők, feldolgozók és forgalmazók számára. A szakértőik kimagasló tapasztalattal rendelkeznek az ökológiai gazdálkodás területén, és készek a leendő ügyfeleikkel való szoros együttműködésre a leginkább fenntartható gazdálkodás kihívásainak leküzdésében, illetve az előnyeinek és lehetőségeinek legnagyobb, leghatékonyabb kiaknázása érdekében.

Tanácsadóként vállalják a helyzetfelmérést az ökológiai átállásra vonatkozó szándék esetén, valamint az átállás időszak során és a tanúsított működés szakaszában is. Szolgáltatásaik között szerepel az eseti vagy állandó segítségnyújtás a gazdálkodáshoz kapcsolódó adminisztráció elvégzéséhez. A képzési kínálatukban szerepel a szaktanácsadók ökológiai tudásszerzést célzó továbbképzése, az ökológiai szempontok és kötelezettségek élelmiszer-előállítóknak, valamint a gazdatanfolyamok lebonyolítása – ismertette Elekes Balázs.

Fajták és input anyaguk

Ebben az évben mintegy 2 hektáros vetésterületen, több, mint 30 burgonya fajta került a kísérletekbe beállításra, együttműködve az ország legjelentősebb hazai nemesítőivel és vetőgumó-forgalmazóival – adott tájékoztatást Augusztinyi András, az állomás fajtakísérleteinek vezetője. A szemlén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei, valamint a fajtatulajdonosok, a vetőgumó-forgalmazók közreműködésében azt is megszemlélhetik az érdeklődők, hogy hogyan teljesítettek a fajták ebben a termőtájban az idei évben. Emellett a különféle input-anyagokat gyártók és forgalmazók is jelen voltak, s a rendezvény egész ideje alatt kiállítói standokon mutatták be a termékeiket és a nyújtott szolgáltatásaikat, valamint folyamatos szaktanácsadással állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A bemutató szervezői ezzel az idén is nagyon sok érdeklődőt vonzó eseménnyel többek között a magyar földben megtermelt, hazai burgonya fogyasztásának fontosságára is fel kívánták hívni a figyelmet – mondta végezetül Augusztinyi András.

Nádasi Zoltán