Alma, körte tárolása

Az alma és a körte házi körülmények között is jól tárolható gyümölcsök. A téli körte decemberig, esetleg januárig, a téli alma márciusig elfogadható minőségű marad. (A szabályozott légterű tárolókban optimalizálható a hőmérséklet, a páratartalom és a légtér összetétele, ezzel természetesen otthon nem vehetjük fel versenyt.)

Mi befolyásolja az alma és a körte tárolhatóságát házi körülmények között?

  • fajta
  • szedés időzítése: érettség, időjárás és vetési naptár szempontjából
  • gyümölcs épsége: férgesség és sérülések mértéke, viaszréteg épsége
  • tárolási körülmények: hőmérséklet, páratartalom, átszellőzés
  • romlásnak indult gyümölcsök rendszeres eltávolítása

A nyári almák, körték tárolhatósága egy-két hét, a koraősszel érőket sem lehet túl sokáig eltartani. A téli almák, körték jellemzően későn érnek. Már telepítéskor is ügyeljünk arra, hogy tárolási elképzeléseinknek megfelelő, ugyanakkor egymást kölcsönösen porzó fajtákat válasszunk.

Az alma és a körte utóérő gyümölcs, de nem korlátlan mértékben. Ha túl korán kerülnek a tárolóba, ízetlenek lesznek, ha túl későn, akkor pedig gyorsan puhulnak, kásásodnak és romlanak. Sok esetben a tárolás során alakul ki a gyümölcs igazi zamata.

Nem könnyű eldönteni, mikor szüreteljünk. Elérkezett az idő, ha a gyümölcs elérte a fajtára jellemző méretet, megnyomva kemény, de mégsem kőkemény, felhajlítva könnyen válik fától, kettévágva pedig barna magokat látunk benne.

Lehetőség szerint csak teljesen száraz gyümölcsöt tároljunk be, aki pedig a Vetési naptár szerint gazdálkodik, az válasszon a szedéshez termésnapot.

Csak teljesen sérülésmentes gyümölcs tartható el hosszabb ideig, a hullott vagy rázott akkor sem, ha épnek tűnik, mivel a láthatatlan sérülések mentén megindul a romlás. Igyekezzünk megóvni a termés felületét borító viaszréteget, mivel védi a gyümölcsöt.

Tartós tároláshoz optimális lenne a 3 °C-os, 90 % relatív páratartalmú, folyamatosan szellőző tároló. Házi körülmények között leginkább a földes pince vagy egy fagymentes melléképület lehet a jó választás. Ha a hely engedi, egy rétegben terítsük szét a gyümölcsöt. Ha nem, érdemes vesszőkosarat vagy átszellőző ládát, rekeszt választani.

A szellőzés azért fontos, mert az érő almából hormonhatású etiléngáz szabadul fel.  A pektin és a keményítő átalakul tőle, a gyümölcs megpuhul.

A szedés után két héttel mindenképpen válogassuk át a készletet, mert ilyenkor sok szokott benne lenni a romlott, később elég 4-6 hetente.

Biokultúra tipp:

  • Ne tároljunk sárgarépát alma mellett, mert megkeseredik.
  • A túlérett, kásásodó almából főzzünk lekvárt. Egy kevés fagyasztott áfonyával különleges ízeket kapunk, pláne, ha palackozás előtt egy kis bionarancs héjat is reszelünk hozzá.)
  • Törekedjünk a télikörte egyrétegű tárolására, mert a gyümölcsök nem egyszerre szoktak beérni, a sárgára, vörösesbarnára váltó szín alapján tudunk válogatni.

Kapcsolódó cikk:
Alma, körte szedése

Kapcsolódó kiadvány:
Egész évben ökotermék