GYIK

A Magyar Biokultúra Szövetség
Biotermékek beszerzése, Ökopiac
Ökológiai gazdálkodás, ökológiai termék
Tévhitek

Mit csinál a Magyar Biokultúra Szövetség?

A Szövetség a hazai ökológiai gazdálkodás civil szervezeteit összefogó, országos ernyőszervezet, mely közel 4 évtizede dolgozik az ökológiai gazdálkodás, valamint az ökotermékek népszerűsítésén.

Elsődleges célja az ökogazdálkodás és -termékfeldolgozás elterjesztése, valamint az ökotermékek fogyasztásának népszerűsítése.

Tevékenységeink:

 • Biokultúra ökopiac szervezése minden szombaton
 • Rendezvények a nagyközönségnek és a szakmának
 • Elismerések átadása a legjobbaknak: Pro Biokultúra díjak, Év bioterméke, valamint Év Biogazdája és Év Biogazdasága díjak
 • Érdekképviselet hivatalos szervek felé
 • Ingyenesen letölthető ismeretterjesztő kiadványok
 • Webshop működtetése szakkönyvekkel
 • Szakkönyvtár működtetése

Amennyiben ökogazdálkodással kapcsolatban kérdése van, keressen minket: Elérhetőségeink

Hogyan lehetek Biokultúra tag?

A Magyar Biokultúra Szövetség regionális és szakmai egyesületek ernyőszervezete, tagjai csak egyesületek lehetnek. Magánszemélyként, cégként ezek bármelyikéhez csatlakozhat. A belépés feltételeit és a tagdíjat minden tagegyesületünk saját hatáskörében szabja meg. Keresse őket elérhetőségeiken: Tagszervezeteink

Mire szolgál a Vetési naptár, hol szerezhetem be?

A Vetési naptár azon a megfigyelésen alapul, hogy az égitestek mozgása hatással van a növények és más szervezetek életfolyamataira. A vetési naptár olyan segédeszköze a kertésznek, amellyel hatékonyabbá teheti a munkáját. A naptár használatát a kiadvány részletesen ismerteti, röviden így foglalható össze: A növényeket a fogyasztott növényi rész szerint 4 csoportba osztjuk. Vannak gyökér növények (pl. sárgarépa), levél növények (pl. saláta), virág növények (pl. levendula) és termés növények (pl. tökfélék). A konstellációk alapján megkülönböztetünk gyökér, levél, virág és termésnapokat. A gyökér növényeket legjobb gyökérnapon vetni és kapálni, a levélnövényeket levélnapon, és így tovább. A felszálló és leszálló holdfázis alapján az ültetést és a metszést tudjuk jól időzíteni. A vetési naptár minden évben december közepe környékén jelenik meg, a készlet erejéig beszerezhető irodánkban, vagy megrendelhető postai utánvéttel, illetve banki átutalással fizetve a Webshopunkon keresztül. A részletekről, a Vetési naptár megjelenésének idején a honlapunkról vagy a Hírlevelünkből értesülhet.

Hogy tudom felvenni a Szövetség tagszervezeteivel a kapcsolatot?

Keresse őket elérhetőségeiken: Tagszervezeteink

Magánszemélyként, cégként ezek bármelyikéhez beléphet. A belépés feltételeit és a tagdíjat minden tagegyesületünk saját hatáskörében szabja meg.

Hol és hogyan tudok tájékozódni a Szövetség híreiről, programjairól?

Elektronikusan megjelenő Hírlevelünket minden hónap elején friss hírekkel, információkkal, ötletekkel, hazai és külföldi cikkekkel juttatjuk el tagszervezeteink tagjainak és a feliratkozóknak.

Közösségi média:
Keresse a Szövetség facebook oldalát és kövessen minket!

 
 

Hol vásárolhatok biotermékeket?

Biotermékeket több értékesítési csatornán keresztül kínálnak, például háztól, helyi piacon, bioboltban, drogériában, szupermarketben, webáruházban, és természetesen a Biokultúra Ökopiacon, ahol minden élelmiszer bio.

Sajnos sokszor jogszerűtlenül használják a „bio” megnevezést, főleg szóban, ezért ajánljuk cikkünket: Hogyan azonosítom vásárláskor a biotermékeket.

Hogy lehetek árus a Biokultúra Ökopiacon?

Törekszünk arra, hogy a Biokultúra Ökopiac minél nagyobb választékkal várja a vásárlókat, ezért mindenféle bioterméknek helye van a kínálatban.

Az árusítás feltétele a tagsági viszony a Szövetség bármelyik tagszervezeténél. Csak a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által tanúsított termékek forgalmazhatók, ami vonatkozik a saját előállítású termékekre és a kereskedelemre. Ez alól kivételt jelentenek a piaci hangulathoz hozzá tartozó kézműves termékek.

Ha Önnek Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által tanúsított terméke van és szeretne árusítani az Ökopiacon, kérjük, vegye fel a kapcsolatot piacfelügyelőnkkel:

Szalkai Gergely
Tel: +36 30/435-5680
e-mail: okopiac@biokultura.org

Van-e olyan hely, ahol csak bio élelmiszereket árulnak?

Egy ilyen hely biztos van, a Biokultúra Ökopiacunk, ahol minden élelmiszer bio.

Nyitva minden szombaton, 6-13 között. Budapest XII. kerületében, barátságos és kulturált környezetben.

A kínálat rendkívül széles: vegyes zöldség és gyümölcs, (kecske) tej, túró, tejföl, sajtok, méz, füstölt- és tőkehús, valamint feldolgozott húsáru, lekvárok, ivólevek, csírák, import csomagolt biotermékek, száraz élelmiszer, minimális mennyiségben kozmetikumok, savanyúságok, savanyított termékek, továbbá kézműves termékek, könyvek, kiadványok stb. kaphatóak.

Mi az ökológiai és mi a biogazdálkodás?

A két elnevezés ugyanazt jelenti, hivatalosan az ökológiai gazdálkodást használjuk. Egy fenntartható, jogszabályilag védett mezőgazdasági rendszert értünk alatta. Lényegét, amelynek szellemében a jogszabályokat megalkották, így foglalhatnánk össze:

 • környezeti, szociális és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható,
 • egészséges termékeket, élelmiszereket állít elő
 • óvja a talaj termékenységét, mint a sikeres gazdálkodás kulcsát
 • előtérbe helyezi a növények, az állatok és a talaj természetes egyensúlyát
 • célul tűzi ki a környezet állapotának javítását
 • csökkenti a külső erőforrások bevitelét
 • nem alkalmaz szintetikus trágyákat és növényvédő szereket
 • a természet folyamatait engedi érvényesülni a terméshozam és az ellenálló képesség növelése érdekében.

Ezek a szempontok alapján alakították ki az ökológiai gazdálkodás jogszabályait.

Mit nevezünk bioterméknek, illetve ökoterméknek?

A két megnevezés azonos értelmű. Jogilag védett, mely termékek kerülhetnek „bio- ” vagy „öko- ” előtaggal forgalomba, vagyis ez nem szubjektív megítélés kérdése.

Az EU jogszabályok értelmében azok a mezőgazdasági termékek, élelmiszerek és takarmányok forgalmazhatók ökológiai (biológiai, öko, bio organikus) jelöléssel, amelyeket a jogszabályok betartásával, elismert ellenőrző szervezet ellenőrzése  mellett állítottak elő, illetve importáltak, és amelyek megfelelőségéről az ellenőrző szervezet tanúsítványt állított ki.

A tanúsítvány birtokában ökológiai jelöléssel, vagyis biotermékként, más szóval ökotermékként forgalmazható az adott termék. A felsorolt jogszabályok nemcsak a termék előállításról, hanem a csomagoláson található jelölés szabályairól is rendelkeznek.

Fontos tudni, hogy a minősítés nem utólagos laboratóriumi vizsgálatok, hanem a teljes előállítási folyamat alapján történik.

A biogazdák tényleg nem permeteznek?

De igen. Az ökológiai gazdálkodáshoz engedélyezett készítmények nem veszélyeztetik egészségünket, környezetünket és nem szívódnak fel a növények szöveteibe.

Vannak ökológiai gazdálkodáshoz engedélyezett készítmények, olyanok is, amelyek Szövetségünk végjegyével kerülnek forgalomba: Védjegyes partnereinket és termékeik.

Ellenőrző szervezetünk elkészítette azoknak a készítményeknek a jegyzékét, amelyek hatóanyaga megfelel az ökológiai gazdálkodás jogszabályainak, a listát itt találja.

Javasoljuk, hogy saját kertjében is csak ezeket a növényvédő szereket használja.

Valóban nem kaphatnak gyógyszert a biogazdaságban nevelt állatok?

Hangsúly a problémák megelőzésén van. Egy biogazda mindent megtesz, hogy állatai egészségesek maradjanak. Gondoskodik a megfelelő takarmányról, a szabad levegőn való mozgás lehetőségéről és a stresszmentes körülményekről.

Ha mégis felüti fejét valamely betegség, elsősorban természetes gyógymódot alkalmaz (gyógynövényeket, homeopátiát, akupunktúrát), de ha az állat állapota megköveteli, nem hagyja szenvedni, és szükség esetén gyógyszerekkel kezeli a betegállatot, de soha nem rutinszerűen. Antibiotikum használata után az egészségügyi várakozási idő kétszeresére nő, mint a konvencionális gazdaságokban.