Teljes kiőrlésű lisztek mikotoxin tesztje

A Tudatos Vásárlók Egyesülete újabb teszttel örvendeztette meg az érdeklődőket. A teszt azért is fontos, mert sokszor az a tévhit kering a bio teljes kiőrlésű lisztekről, hogy gombák toxinjai hemzsegnek benne, melyek elfogyasztás után többek között hormonális zavarokat okozhatnak. A bio lisztek nyertek, az első két helyet simán vitték!

Az ökogazdálkodást arra hivatkozva vádolják ilyen csúnyaságokkal mint a toxin tartalom, hogy szintetikus vegyszerek felhasználása nélkül a gazdák nem tudják hatékonyan megvédeni a termést többek között a fuzáriumos betegségektől.Erről bővebben a Gyakran Ismételt Kérdések az ökológiai gazdálkodással kapcsolatban (12.oldal) és a BIO, a sok jóból jó sokat! (8. oldal) c. kiadványainkban lehet olvasni. A teszt eredményét megtekintheted a tesztek.tudatosvasarlo.hu oldalon. 

Tizenkilenc különféle, áruházláncokban vagy kisebb boltokban kapható teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza- és rozsliszt mikotoxin-tartalmát vizsgálta meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete laboratóriumban. Kétharmaduk ellenőrzött ökológiai gazdaságból származott. Azért a teljes kiőrlésű lisztekre esett a választás, mert az egészséges táplálkozás terjedésével a teljes kiőrlésű lisztek népszerűsége is nő a fogyasztók körében.

A gabonafélék esetén hazánkban a trichotecének közé tartozó DON toxin, a T-2 és a HT-2 mikotoxinok jelenléte okozhat leginkább problémát; így ezek koncentrációját vizsgáltattuk akkreditált laboratóriumban.

A gabonák tisztítása, őrlése során a csökken a mikotoxin tartalom, hiszen a szemek külső részén találhatók meg nagyobb koncentrációban ezek a mérgező vegyületek. Leginkább a korpa jelent ebből a szempontból kockázatot, de a teljes kiőrlésű lisztek esetén is magasabb mikotoxin-érték várható, mint például a finomliszteknél.

A gombák által termelt toxinok (mikotoxinok) több esetben már kis mennyiségben is jelentős egészségügyi problémát okozhatnak. Típustól függően befolyásolhatják a hormon- és immunrendszer működését; károsíthatják a szaporodási képességeket; elősegíthetik a daganatos megbetegedések kialakulását, és az idegrendszert, vesét, májat is károsíthatják.

Hogyan pontoztak?

Minden termék 10 pontról indult, és az alábbiak szerint adtunk vagy vettünk el pontot. 

DON toxin tartalom:

  • 10 pontot adtunk azon termékeknek, amelyekben nem volt kimutatható toxin,
  • 2 pontot adtunk azon termékeknek, amelyekben 100µg/kg alatti toxinkoncentráció volt,
  • 1 pontot adtunk azon termékeknek, amelyekben 100-200µg/kg közötti toxinkoncentráció volt,

nem adtunk pontot a 200 µg/kg fölötti toxintartalmú termékeknek.

Környezetvédelem, ökocímke:

  • 3 pontot adtunk az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termékeknek. 

Gyártási hely:

  • 1 pontot vontunk le, ha nem derült ki egyértelműen a címkéről a termék származási helye.

Eredmények

Jó hír, hogy egyik termékben sem találtunk T-2, illetve HT-2 toxint. Ellenben a DON-toxin két eset kivételével mindegyik termékből kimutatható volt, de egyik esetben sem érte el a határérték 50%-át, ami 750 µg/kg.

A legtöbb pontot két olyan ökotermék kapta, amelyekből egyik mikotoxint sem lehetett kimutatni. Ezek a Naturgold Teljes őrlésű bio tönkölyliszt és a Piszkei Bio Teljesőrlésű tönkölybúzaliszt voltak.

A 19 vizsgált lisztből 13 származott ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. Nem volt kimutatható eltérés az ökogazdaságból származó, illetve a konvencionális termékek között a DON-toxin koncentrációjában.

A teszt során nem volt kimutatható, hogy bizonyos gabonaörleményben inkább előfordult volna mikotoxin szennyezettség: a búza- (8 db), tönkölybúza- (7db), és rozslisztek (4db) esetén is találtunk magasabb és alacsonyabb toxintartalmú terméket is.

A termékek ára széles skálán mozgott (199-1089 Ft/kg), az ár és a szennyezettség között sem volt összefüggés.

Mikotoxinok

Mint minden termesztett növényen, így a gabonaféléken is megtelepedhetnek különféle penészgombák például a Fusarium. Bizonyos időjárási viszonyok között egyes Fusarium gombák mikotoxinokat termelnek, amelyek nem csak a gabonanövényt károsítják. A gombák szántóföldön vagy a tárolás során felhalmozódó anyagcseretermékei a fogyasztók számára is egészségügyi kockázatot jelentenek. 

DON (deoxinivalenol)

DON toxin több néven is előfordul a szakirodalomban, deoxinivalenol, illetve vomitoxin néven is olvashatunk róla. A többi mikotoxinhoz képest kevésbé mérgező hatású vegyület, irritálhatja az emésztőrendszert és a tápcsatornát. Jelenléte befolyásolja a szerotonintermelést. Szerepe lehet a csökkent élelmiszerbevitel, az anorexia kialakulásában.

Károsítja az idegrendszer működését, és gátolja az immunrendszer működését is. Erősítheti más méreganyagok (toxinok) hatását. Nagy mennyiségben fogyasztva émelygést, hányást, fejfájást, szédülést okozhat.

Gabonafélékben, lisztekben, őrleményekben 750µg/kg a határértéke.

Az EU 2013-as felmérése szerint a DON szervezetbe kerülő mennyisége a kisgyermekek és csecsemők esetén megközelítheti, sőt meg is haladhatja az elfogadható napi beviteli értéket. A DON toxinnál az EU által még biztonságosnak tartott napi beviteli érték (vagyis ami egy nap alatt különböző forrásból a szervezetbe juthat, és még nem okoz egészségügyi problémát pl. kenyér, péksütemény, gabonapehely) 1 µg/ttkg (testtömegkg). 

T-2 toxin és HT-2 toxin

A T-2 és a HT-2 mikotoxinokat is a Fusariumfajok termelik. Élettani hatásuk lényegesen erősebb a DON-toxinénál. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vizsgálatai szerint a T-2 toxin esetén a tolerálható napi bevitel 0,1 µg/ttkg, de az átlagosan a fogyasztók szervezetébe kerülő mennyiség ennél 60-90%-kal alacsonyabb.

A szervezetben lévő sejtek elhalását okozza, gátolja a fehérjék és az örökítőanyag szintézisét. Gátolja a vérképzést és az immunrendszer hatékony működését.

Állatoknál termékenységi problémákat, fejlődési rendellenességet okozhat. Károsítja az idegrendszer és a máj működését.

Búza, rozs és egyéb gabonafélékre előírt indikatív határértékük (az adott érték felett – többszöri kimutatás esetén további vizsgálatokat ajánlott végezni) 100 µg/kg . 

Származási hely

Egy kivételével az összes vizsgált termék hazai gyártású volt. Mindössze egy olyan termékkel találkoztunk, amelyről a csomagoláson lévő információk alapján nem derült ki egyértelműen a származási hely. 

Minősítés

A termékek közül 13 származott ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. Ezért a minősítésért 3 pontot adtunk.

tudatosvasarlo.hu
tesztek.tudatosvasarlo.hu