Kiskerti praktikák

Örömmel tesszük közzé Olvasóink bevált biokerti ötleteit, mert így sokat tanulhatunk egymástól. Köszönjük Szukács Gergelynek, hogy megosztotta velünk tapasztalatait.

Öntöző flakonok beásása

Ha unjuk a folyamatos hadakozást a gyomnövényekkel, egyszerű módon megelőzhetjük kikelésüket. Csupán annyit kell tennünk, hogy a kifogyott ásványvizes flakonokat összegyűjtjük, aljukat levágjuk, felső részükbe lyukakat szurkálunk, kupakjukat leszedjük. Az így előkészített üvegeket a szájukkal lefelé beássuk a földbe annyira, hogy felül 1-2 cm-es pereme maradjon. Két oldalától 10 -15 cm re ültethetjük a növényeket.

Az ültetést követően locsoljuk meg a növényeket, és ezután még 2-3 hétig a palánták tövét öntözzük, amíg a gyökerek szétfutnak. A műanyag flakonokat mindig töltsük fel vízzel, ugyanis ezzel növeljük a talajban tárolt víz mennyiségét, amit a növény hasznosítani tud. Ez egyben a gyökerek víz felé történő növekvését is serkenti. Miután a gyökerek megerősödtek, csak a beásott flakonokba öntünk vizet Ez azért előnyös, mert a felszín közelében lévő gyommagok nem kapnak a csírázáshoz elegendő vizet, így veteményesünk kevésbé lesz gazos.

Talajtakarás vagy mulcsozás

Nagyon egyszerű és hatékony módszer, számos pozitív hatással. Összesen annyi a teendőnk, hogy a levágott, lekaszált füvet vastagon a növények köré és a sorközöket teljesen letakarva a földre helyezzük. Fontos megemlíteni, hogy ne spóroljunk a fűvel, ugyanis ha vékony a réteg, a fény hatására a gyomok kibújnak a talajtakarás között. Ahol ilyet látunk, oda rakjunk még egy kis füvet.

Ha jól végeztük a munkát, meglesz az eredmény, ugyanis kapálás helyett elég pár kósza gyomor kihúzni a sorok között. Arról nem is beszélve, hogy nem kapáljuk ki a növényeket egy kósza pillanatban.

Miben segíti még növényeinket ez a takarás? Számos dologban! Kevesebbet kell őket locsolni, ugyanis a talaj vízkészletének elpárolgását a fű réteg gátolja. Mivel a talaj nem szárad ki, az abban élő mikroorganizmusok száma nem csökken a kiszáradás miatt, így azok egyenletesebben tudják a tápanyagokat a növény számára felvehető formába alakítani.

Mivel a sár nem csapódik fel, a talajban található kórokozók kevésbé kerülnek a növényekre. Néhány növény nagyobb „termést” hoz takarással. Szemmel látható méretkülönbség figyelhető meg a takart és a nem takart hagymák között. Ha a takarást az öntöző flakonos módszerrel egyesítjük, szinte 0-ra csökkenthetjük a veteményes sorainak gyomosodását.

Fűnyesedék

Uborka serkentő ültetés

Aki hálóra futtatja az uborkát, annak íme pár hasznos tanács, hogy segítse elő az uborka növekedését és a termés kifejlődését.  Az uborka mellé vetett bazsalikom vonzza a méheket, akik az uborkát is jobban beporozzák.

A szél felőli oldalra vessünk 3-4 sor kukoricát. Ez megfogja a szelet, így növeli a páratartalmat, ugyanis az uborka szereti a párát. A talajt nedvesítésével tovább tudjuk növelni a páratartalmat uborka körül.

A sárgarépa és a gyökérpetrezselyem talajának javítása

Régebben répa termésünk nem volt a legszebb, a gyökerek szerte ágaztak és elgörbültek. Egy ismerősöm csak ennyit mondott rá: „Mi az ilyet a disznóknak adjuk.”

Ha el szeretnénk kerülni ezeket a megjegyzéseket és olyan répát szeretnénk kertünkből, amilyet Tapsihapsi is rágcsál, a következőt kell tennünk:

A répa helyén homokot dolgozzunk be egyenletesen a földbe, minél agyagosabb a talaj, annál többet.

A folyamatnak az a lényege, hogy a talajt lazább szerkezetűvé tegyük, ugyanis a répa ezt szereti. További segítséget jelent répánk számára, ha bakhátra vetjük. Így még nagyobb réteg laza talaj lesz répánk alatt, amelybe szép egyenes karógyökeret tud növeszteni.

Kapcsolódó cikk: 
Ötletes megoldások a kiskertben
Egyszerűen nagyszerű kerti tippek nyárra

Kapcsolódó kiadvány:
Növényi eredetű öntöző és permetező levek készítése