A zöldségföldtől az óvodaalapításig – a Virágoskút sokoldalú világa. – Interjú Rózsa Péterrel

Az Ökopiacon is árusító Virágoskút nyerte idén az Év Biogazdasága díjat, amelyhez szívből gratulálunk! Vezetőjével, Rózsa Péterrel beszélgettünk a rendkívül színes termékpalettájukról és a jövő generációinak munkára neveléséről.

Hol és hogyan gazdálkodnak?

Balmazújvároson, tanyán lakunk, itt gazdálkodunk 80 hektáron zöldséggel, gyümölccsel. Állatainkat pedig a Hortobágy folyó partjánál, több száz hektáron neveljük. Őshonos magyar állatokat tenyésztünk az ökológiai állattartás szempontjait szem előtt tartva.

Egyedi zöldségkertészeti módszert alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy nem permetezzük a biogazdaságban engedélyezett szerekkel sem a zöldségeket, inkább a kártevőket pusztító élőlényeket szaporítjuk, pl. a katicát. Egyfajta egyensúlyi állapotra törekszünk. Rudolf Steiner előírásain alapuló biodinamikus módszerek egy részét is betartjuk, de nem vagyunk kimondottan biodinamikus gazdaság.

Mit termelnek, és mi mindent készítenek belőle?

A Virágoskútnak 500 terméke van, 5 féle termékcsoportban.

  • Friss zöldségek, gyümölcsök
  • zöldségkonzervek
  • tejtermékek
  • húskészítmények
  • lekvárok.

A zöldségekből lecsó, zakuszka, padlizsánkrém készül, de van többféle paradicsomkonzervünk is, nagyon finom üveges sütőtökpüré, paprikából készült ételízesítők. Az édeshagymát, a mag nélküli dinnyét, a kápia paprikát én kezdtem el termeszteni bioban.

A gyümölcsösben fajtagyűjteményt csináltunk, 150 féle almafajta, 50 féle körte van. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy amíg a szem ellát, 1 fajta fa, aztán megint több hektáron egy másik, hanem csak 2-3 fa van egy-egy fajtából. Egyéb gyümölcs is terem nálunk, ami csak elképzelhető ezen az égtájon: szeder, málna, cseresznye, kajszibarack, ribizli, sokáig sorolhatnám. Mindenből egy kevés van. Mindezeket fel is dolgozzuk, lekvár formájában.

Ami az állatokat illeti, 70-80 ló, 130 szamár, 200 bivaly, 60 szürke marha, 50 magyar tarka, 500 mangalica, 500-600 juh és még baromfiak élnek a gazdaságban. Van saját vágóhidunk, húsüzemünk, ahol virsli, hurka, debreceni páros készül, és árulunk friss húsokat is bárányból, marhából, de még lóból és szamárból is.

Működik saját tejüzemünk is, ahol a szamár-, bivaly- és tehéntejet feldolgozzuk. Sajt, túró, joghurt, körözött készül belőlük. A bivaly mozzarellánkat nagyon szeretik a vevők, a szintén bivalytejből készült gomolya is nagyon jó, a szamártej joghurt pedig leginkább a kismamáknak ajánlott, hatvanszor annyi a vitamin benne, mint a tehéntejben.

Az Ökopiacon a cukkinilepényt sütő kedves hölgy is a Virágoskúthoz tartozik, ugye?

Igen. A cukkinilepény nagyon finom. Tönkölybúza, cukkini, saját fűszerek összegyúrva, disznózsírban kisütve. Egyszerű, de nagyszerű. Egy 75 éves asszony nyugdíj mellett készíti, a Virágoskút túróját is ő csinálja.

Hány alkalmazottal dolgoznak?

Fizetéskor sok, munkára kevés. – nevet Rózsa úr. – Jelenleg 25 alkalmazottam van. A család egésze is részt vesz a vállalkozásban. A fiaim, a feleségem, a menyem… lassan már az unokáim is segítenek.

A gazdaság mellett más is kapcsolódik Önökhöz.

Igen, van egy biocsárdánk, és egy óvodát is igyekszünk működtetni 1-2 éve.

Ez nagyon érdekes. Miért kezd óvoda üzemeltetésébe egy biogazda?

Ebben az óvodában a munka szeretetére nevelik a pedagógusok a gyerekeket. Ők etetik a nyulakat, szedik a tojást, kint vannak az almáskertben, évkörhöz igazított magyar népmesékre alszanak el ebéd után. Az oktatás nagyon fontos, mert ma már megváltozott a világ, senki nem akar nehéz munkát, hétvégi munkát végezni, nem akarnak gazdaságban dolgozni a fiatalok. Ezért itt az óvodában a fő hangsúly a gazdálkodáson, a munkán van. Most például játékokat készítenek természetes anyagokból, sündisznót falevélből, és teákat főznek. A továbbiakban az iskolában jön mellé majd a néptánc és a népzene szeretetének oktatása.

Elképesztő, hogy ekkorára növekedtek az évek során. Hogyan alakult ez így?

Folyamatosan nőttünk. Ahogy jöttek az akadályok, mint a versenyló, átugrottuk őket.

Köszönjük a beszélgetést, és gratulálunk az Év Biogazdasága díjhoz!