Új gombákat fejleszt az Év Agrárembere-jelölt, hogy visszaadja vásárlóinak, amit tőlük kapott. – Interjú Gyöngyösi Sándorral

Gyöngyösi Sándor, a fülöpjakabi biogazda a vevők kérésére kezdett különleges gombafajták termesztésével foglalkozni, közöttük a ganoderma gyógygombával is, amelyből mára számos népszerű terméket készít. Története inspiráló, az ökológiai ganoderma gomba termesztés technológiája pedig világszám. Többek között ezzel is érdemelte ki, hogy a 2017-es Év Agrárembere verseny közönségdíj szavazását ezekben a pillanatokban is vezeti.

Mikor és hogyan kezdett biogazdálkodni?

1991 óta foglalkozom gombákkal, mellékállásban csináltam édesapámmal közösen. 2003-ban lettem minősített ökogazda. A szomszédom, Nemes Mátyás beszélt rá, hogy próbáljam meg, mert még senki nem foglalkozik itthon bio gombával. Vettem egy saját földet, szántóföldi kultúrás növényeket kezdtem termeszteni rajta, búzát, kukoricát és csicsókát. Mai napig  ezek szárából és terméséből készül gombáim táptalaja.

Mióta árul az Ökopiacon?

A gazdasági válság idején felmondtak nekem a főállásomban, és csődbe ment az édesapámmal közös nagyüzemi gombatermesztő üzemünk is. Ekkor kezdtem el az Ökopiacon gombát árulni, és ekkor indult el a gyógygomba-történetem is. Az egyik kedves vevőm „zaklatott” a gyógygombákkal, minden szombat hajnalban odajött hozzám, és kért, hogy termesszek neki bio ganodermát (pecsétviaszgomba). Hónapokig csak jött és kérlelt. Egyszer fültanúja volt ennek a feleségem is, és azt mondta: „Nézz már utána, hogy egyáltalán mi is ez!”.
Megnéztem, és leestem a székről, annyira nehéz a termesztése, s ráadásul szakirodalma sem nagyon volt. De azért elkezdtem kísérletezni vele, és 1,5 év után sikerült is biztonsággal termelni. Bio módszerekkel termesztett gyógygomba, ráadásul Magyarországon – ez „világszám” volt! Hirtelen elkezdtek keresni a sajtótól, a tévétől, és innen változott meg gyökeresen az életem.

A ganoderma gyógygomba mellett az étkezési gombaparkot is fejlesztette?

Igen, közben elértem, hogy ma már a bio laskagombán kívül a tőkegombát, shitaket, aranysárga laskagombát is biztonsággal termesztjük, és folynak kísérletek más, kuriózumnak számító gombafajtákkal is, amik esetében a bio gazdálkodás egyedinek számít. Egyre több gombával szeretnék kedveskedni a vásárlóknak, visszaadva nekik abból, amit kaptam tőlük, hiszen nekik köszönhetem a legtöbbet. Ha ők nem lettek volna, nem követelték volna a bio gombákat, akkor nem tartanék most itt.

Mit árul az Ökopiacon a téli hónapokban?

Étkezési friss gombákat (pl. laskát, sárga laskát, tőkegombát), de vannak szárított gombáim, őrlemények, étrendkiegészítők is, no meg a ganoderma gombás teakülönlegesség és a kávé. A ganodermás kávé különlegessége, hogy a kávé csersavtartalmát a gomba lúgossága jótékony irányban befolyásolja. Papua új-guineai Arabica kávéból és ganoderma porból készítjük saját üzemünkben, hatalmas a sikere. Gyógygombás biokozmetikumok is kaphatók nálam, a tusfürdőtől az arckrémig minden. Egy kecskeméti kozmetikai céggel készítjük együttműködésben, akiknek több Demeter minősített kozmetikumuk is van. Most egy gombás fűszerkeverék termékfejlesztése folyik épp, futjuk a köröket az engedélyezéssel.
A gombán kívül saját termesztésű csicsókát is árulok.

Milyen érzések kötik az Ökopiachoz?

Nagyon szeretem. Mindenkivel kooperálok, és feltöltődöm, amikor ott lehetek. Én már ott mindenkit barátomként kezelek, és azt hiszem, ők is engem. Ez a legcsodálatosabb. Amikor hajnalban találkozunk, egymás nyakába borulunk, aztán mindenki megy a dolgára.

Miben más a termesztett biogomba, mint a természetben termő gombák? Milyen előnyei vannak a vásárló számára?

Elkezdtem dolgozni prof. Dinnya Zoltánnal, aki 12 évig rákkutató intézetet vezetett Amerikában. Ő a rákbetegség, flavonok és hatóanyagok kutatásával foglalkozik. 3 éve találkoztam vele először, akkor még csóválta a fejét a biogomba-termesztésre. Ahogy sokan mások, ő is úgy gondolta, hogy a gomba az erdőben magától is nő, az is vegyszermentes. Miért kellene bioként termeszteni? Elbeszélgettem vele, és végül azt mondta, hogy ha a bio és a nem bio termesztésű gomba közötti különbségek léteznek, végezzünk erről kutatást, legyen róla dokumentáció. Segítségével analitikai vizsgálatoknak vetettük alá a táptalajt és a gombákat.

Ahogy a vizsgálat közben a táptalajt változtattuk bioról vegyszeresre, a gombákban megjelent minden szermaradvány. Innentől lett létjogosultsága egy kutató professzor szemében is a biogombának. A gomba ugyanis úgy viselkedik, mint egy szivacs, a kalapjába szív mindent. Ha szennyezett területen él, ott maga is szennyezett lesz. Az erdőkről sem tudjuk ma már biztonsággal azt mondani, hogy tiszták. Nem a pár napos gombáról van szó, ami kinő, jön az eső, majd pár nap múlva leszedjük és megesszük. De a több hónapig kint levő pl. pecsétviaszgomba sok szennyeződést tud magába gyűjteni. Főztünk a professzorral belőle teát, fekete lett és nehézfémmel szennyezetett. Ezzel szemben a biogazdaságban a termesztés ellenőrzött, tiszta körülmények között folyik.

Mivel a növények a cellulózrétegükbe raktározzák a szennyeződést, a gombák pedig épp ezt a cellulózrétegüket bontják le, halmozottan szennyezetté válhatnak. Ezért nevelem én tiszta, bio növényeken a gombáimat. Búza, kukorica és csicsóka szárát bontják le. A csicsóka termése megy eladásra, a szárát eszik a gombáim. A gomba maradéka pedig komposztként visszakerül a földre, így megvan a természetes körforgás.

Aki azért jön az Ökopiacra, mert már agyon vegyszerezték és az egészségére ment, annak legyen lehetősége gombából is biot vásárolni!

Jelölték az Év Agrárembere 2017 közönségdíjára. A beszélgetésünk idején éppen vezeti a szavazást. Milyen érzés ez?

Nagy megtiszteltetés, hogy a szakmai zsűri válogatott be a döntőbe, a Fenntartható Gazdaság kategóriában. A mai emberek már kezdik észrevenni, hogy a magyar biotermékek jók, ott a helyük a piacon. Most ezzel a díjjal meg tudja mutatni magát a biotársadalom, hogy figyeljetek, itt vagyunk, jót csinálunk. Ennek most épp én vagyok a küldöttje.
Imádom, amit csinálok, és ez a jelölés is sok örömet ad. Jó csapat a bio csapat!

A közönségszavazás még január 30-ig tart. Aki fontosnak érzi, hogy a díjat egy bio agrárember kapja meg, a szavazás Facebook-oldalára kattintva tudja leadni voksát Gyöngyösi Sándorra:  

ITT LEHET SZAVAZNI!

A verseny hivatalos weboldala:
https://azevagrarembere.hu/verseny

Köszönjük a beszélgetést, és sok sikert kívánunk!