Aloe vera az ablakban

Sokáig idegenkedtem ettől a sokoldalú gyógynövénytől, a nyomulós ügynökök minden bajra jó csodaszerétől. Egy kisebb kerti sérülés után azonban egy barátom letört egy darabot az ablakpárkányán díszlő példányból, a kezemre kente, és láss csodát, a seb meglepő gyorsasággal, szépen gyógyult.

Nem tudjuk, a gyári készítmények mennyit tudnak megőrizni a növény eredeti gyógyító erejéből, de ezt nem is fontos, hiszen házi körülmények között is könnyen tartható növényről van szó. A szakirodalom szerint a 3-4 éves, majd fél méteres levelek használhatók csak sebek, égések, bőrproblémák esetén, valamint testápolásra, a tapasztalatok szerint azonban a kisebb levelek is megfelelnek házi használatra. A levágott levéldarabból kézzel könnyen kinyomhatjuk a sűrű levet, amit azonnal használhatunk. Nem sikerült adatot találnom, friss, vérző sebre is kenhető-e, nálam bevált ez esetben is.

Az aloe melegebb éghajlat szülötte, ezért nálunk csak fűtött helyen telel ki. A kertbe akkor vihetjük, mikor a hőmérséklet éjszaka sem esik 5 °C alá. Kint, bent egyaránt világos, de tűző naptól védett helyet keressük neki. Lehetőség szerint 15-18 °C-os, világos helyen teleltessük. Általános, műtrágya nélküli virágföld és homok fele-fele arányú keverékében jól érzi magát. A túlöntözést nem viseli el, a tálkájában sose álljon víz. A kertbe kitett példányokról eső után öntsük le az összegyűlt vizet. Ha szaporítani akarjuk, válasszuk le a 8-10 cm-es sarjait és ültessük kisebb cserépbe.

Alábbi ismertetőnk dr. Peter Atherton „Aloe vera – A gyógyító növény” c. könyve alapján készült, amelyben a szerző terápiás tapasztalatait tette közzé.

A növény gyógyító ereje nem egy bizonyos hatóanyagának, hanem a benne lévő anyagok „csapatmunkájának” köszönhető.

Az orvosi gyakorlatban különösen hatásosnak bizonyult égési sérülésekre, gyulladáscsökkentőként, illetve a hegesedés csökkentésére. Jó eredményt hozott krónikus lábszárfekély, ekcéma, pikkelysömör és pattanásos bőr esetén.

Értékes testápoló anyag, mert hidratálja a bőrt, és lassítja a ráncosodást a kollagén és elasztin termelés serkentésén keresztül. Szűri az UV sugárzást és támogatja a bőr immunválaszát.

Három fontos tulajdonsága:

  • Létfontosságú mikro tápanyagokat tartalmaz.
  • Elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és a gombákat, illetve gátolja szaporodásukat. Hatásos sebfertőződést okozó mikroorganizmusok, a Candida, az ajakherpesz ellen, valamit övsömör esetén. Összességében elmondható, hogy véd a sérült, károsodott bőrt fertőző mikroorganizmusok ellen. (Az  Egyesült Államok több égésklinikáján már használják, részben hegesedést csökkentő hatása miatt.)
  • Csökkenti a gyulladást. A gyulladás alapvetően része a szervezet önvédelmi rendszerének, a folyamat azonban gyakran célt téveszt, esetenként a szervezet saját szövetei ellen fordul. A gyógyszeripar hatékony tünetcsökkentő, de súlyos mellékhatásokkal járó készítményeket kínál. Ezek alternatívája lehet az aloe.

Gelencsér Margit
Magyar Biokultúra Szövetség
Kép forrás: Wikipédia