Gyógynövényekről – tudományosan

A gyógynövényekkel való gyógyítás végigkíséri az emberiség történetét. Az évezredek alatt hatalmas ismeretanyag halmozódott fel, amelyből napjaink kutatói igyekeznek a természettudományok módszereivel szétválasztani a valódi értéket a tévtanoktól.

Ennek a szellemében íródott Dr. Jög Grünwald és Christoph Jänicke Zöldpatika című könyve, alábbi válogatásunk forrásanyaga.

A fekete nadálytő elsősorban nyirkos réteken, patakpartokon gyűjthető. Készítményeit kizárólag külsőleg szabad alkalmazni, ép bőrfelületen. Bokaficam után a kivonatát tartalmazó krémmel kezelték a betegeket. A fájdalom a betegek 61 %-ánál csökkent (placebo: 25%), a duzzanat 63 %-uknál gyorsabban lohadt le (placebo:36%). Legfeljebb 4-6 hétig alkalmazható.

A közönséges nyírfa leveléből készült teát a népi gyógyászatban a tavaszi tisztító kúrához használták. Több mint 1000 főn, hólyag és húgyúti betegségben szenvedő betegen vizsgálták hatását. 2-4 hét után azoknál a betegeknél, akik csak nyírfalevél pezsgőtablettát kaptak, a tünetek 75 %-ban elmúltak.

A csalánlevél kivonatot kapó,  artritiszes vagy reumás panaszoktól szenvedő betegek több mint 50 %-a a fájdalom jelentős csökkenéséről számoltak be. Hosszabb fogyasztás után a prosztata megnövekedése miatt jelentkező vizelési problémák is enyhültek.

Hajdinateát vagy hajdinatablettát adtak vénás panaszoktól és keringési rendellenességtől szenvedő betegeknek. Az esetek 71 %-ában 6 hét elteltével javulás volt tapasztalható.

A feketebodzával végzett állatkísérletekben a hörgőváladék kiválasztásának fokozódása volt tapasztalható. A tea hagyományos házi szer felső légúti betegségek esetén.

A komló nyugtató, vágyakat csillapító hatását már a középkorban is felismerték. Macskagyökérrel kombinálva hatékonyan segíti az elalvást és az átalvást. Az ösztrögénszerű hatása feltételezett, de a vizsgálatok ez ideig nem hoztak egyértelmű eredményt.

Komló növény

Az orbáncfű készítmény hozzávetőlegesen annyira bizonyult hatásosnak enyhe és középsúlyos depresszió esetén, mint a placebó és a szintetikus antidepresszánsok.

A kamillavirág jóval hatékonyabban segítette a sebek gyógyulását és a bőr megújulását, mint a placebo.  A kézen és lábon jelentkező gyulladásos bőrbetegségek esetén ugyanolyan hatékony volt, mint a kortizon hormon tartalmú  kenőcs.

A levendula nyugtató, alvássegítő hatását állatkísérletek bizonyították.

A borsmenta olaj gyomorsavnak ellenálló kapszulában adagolva a kísérletek egy részénél hatékonynak bizonyult irritábilis bél szindróma esetén. A növény antibakteriális hatását szintén igazolták. Az állatkísérletekben az olaja fokozta az epekiválasztást.

Az orvosi zsálya izzadásgátló hatását a kísérletek is igazolták, így a mértékkel (!) fogyasztott zsályatea jó szolgálatot tehet az előttünk álló nyáron.

Gelencsér Margit
Magyar Biokultúra Szövetség