A meggyfajták monília fogékonysága

A Monília laxa a meggy igen veszélyes kórokozója. Nemcsak a termést teheti tönkre, hanem nagyfokú ágelhalást is okozhat, amely hosszabb idő elmúltával a fa pusztulásához vezethet. Virágon keresztül elsősorban akkor fertőz, ha a virágzás párás, nyirkos időben történik.

Gyümölcsrothadást jégverés vagy erős cseresznyelégy károsítás esetén szokott okozni.

Ha meggyfát ültetünk, fajtaválasztáskor legyünk körültekintőek. Az ökológiai gazdálkodáshoz engedélyezett szerekkel és gondos agrotechnikával sem könnyű kedvezőtlen időjárású években megvédeni az érzékeny fajtákat.

Az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Kht. kísérleti gyümölcsösében vizsgálták termesztésben lévő meggyfajta monília-fogékonyságát, laboratóriumi és természetes körülmények között.  Eredményeiket a Kertészet és Szőlészt 2009. február 25-i cikke alapján tesszük közzé.

Fajta Virágfertőzés Vesszőfertőzés  
Érdi bőtermő mérsékelten fogékony nagyon fogékony  
Csengődi toleráns toleráns  
3/48 mérsékelten fogékony mérsékelten fogékony  
Meteor korai mérsékelten fogékony mérsékelten fogékony  
Maliga emléke mérsékelten fogékony fogékony  
DU-41 mérsékelten fogékony fogékony  
Favorit mérsékelten fogékony mérsékelten fogékony  
Piramis toleráns mérsékelten fogékony  
Érdi jubileum toleráns toleráns  
Kántorjánosi toleráns fogékony  
Pándy 279 mérsékelten fogékony fogékony  
Újfehértói fürtös fogékony nagyon fogékony  
Cigánymeggy 59 toleráns toleráns  
Bosnyák meggy toleráns mérsékelten fogékony  

A virágfertőzést nem mindig követte vesszőpusztulás. Ha a fertőzés csak helyi háncselhalást okozott, de 3 hónapon belül beforrt, a fajta toleráns vagy mérsékelten fogékony besorolást kapott.

A fajták összehasonlításán kívül azt is figyelték, az évek során hogy terjed tovább az ágelhalás. Megfigyeléseik igazolták azt a gyakorlatot, hogy az elhalt ágrészeket minél előbb el kell távolítani, mivel a fertőzés évről évre csak terjed.

Mesterséges fertőzési forrásként különböző gyümölcsfajokról származó izolátumokat használtak, amelyek közül a manduláról vett bizonyult a legagresszívebbnek, ezt követte a szilva. A meggyről és a kajsziról izolált gomba kevésbé bizonyult fertőzőképesnek. Ez arra hívja fel a figyelmet, a meggy sikeres növényvédelmének az is feltétele, hogy más gyümölcsfajok is egészségesek maradjanak.

Gelencsér Margit
Magyar Biokultúra Szövetség