„A vásárlóknak is egészséges élelmiszert biztosítunk, és mi is egészséges környezetben dolgozzunk” – Interjú ifj. Papp Lászlóval

A Papp család 10 hektáros területen termeli 22 fajta zamatos őszibarackját a dél-alföldi Zákányszéken. Június elejétől szeptemberig pedig az Ökopiac vásárlói is élvezhetik a friss barackok ízét. Interjúnkban ifj. Papp László mesélt gazdaságukról.

Mikor kezdett el biogazdálkodással foglalkozni?

2005 óta csináljuk, akkor vált a terület öko minősítetté.

Mikor csatlakoztak az Ökopiac árusaihoz?

Szinte azonnal, a 2005-ös évben. Kerestük a lehetőségeket, és így találtunk rá az Ökopiacra.

Hány fajta barackja van, és hány héten át hozza a piacra őket?

Az évek alatt kialakult durván 22-24 fajta. Ez érési időben azt jelenti, hogy június elejétől szeptember 10-ig tart a szezon. Ezek főleg őszibarackok, van egy kevés kajszink, de azt inkább családi fogyasztásra használjuk. Kopasz barack is érik egy kevés, de mivel azt nehéz eredményesen termeszteni a biogazdálkodásban, inkább a molyhos, szőrös őszibarack fajtákat termesztjük sikerrel. Klasszikus és jól ismert fajták, amiket viszünk az Ökopiacra a Redhaven, Suncrest, Mariska, Napsugár. Az első osztályú minőséget mind a piacra visszük. A másodosztályú, amelyek olyan régi fajták, amiket a 70-es években termesztettek, azok inkább feldolgozásra mennek.

Feldolgozott formában is árulja-e a barackot?

Foglalkoztunk ilyenekkel, volt lé, lekvár és befőtt, de egy pár éve felhagytunk vele. Azt tapasztaltuk, hogy az Ökopiacon inkább a friss őszibaracknak van nagyobb elismertsége, ezért nem érte meg mással foglalkozni. A feldolgozottat nem szeretik igazán a vásárlók, mert akármennyire tartósítószer-mentesen, a Biokontroll előírásainak megfelelően készülnek, a hőkezeléstől a vitaminok károsodnak. Ezt az indokot sokszor hallottuk, és végül maradtunk a friss baracknál.

Lehet-e ládaszám rendelni befőzéshez, igény szerinti érettségi fokon?

Szombatonként ott vagyunk a Csörsz utcában. Szoktuk mi is jelezni a vásárlók felé, ha befőzési szezon van, ami alatt azt értjük, hogy a gyümölcshús már elválik a magjától és könnyebb magozni, mint előtte. Ha valaki jelzi, hogy befőzni szeretne, akkor kérhet nagyobb mennyiséget és ott a piacon adjuk át neki.

A családjával közös gazdaságot üzemeltet, vagy egyedül végzi ezt a sok munkát?

Igen, édesapám a gazdálkodó, és mi segítő családtagként vagyunk az édesanyámmal és a feleségemmel benne. Így négyen csináljuk, ez a főállásunk, ez a hivatásunk.

Miért pont őszibarackost telepített a család?

Itt a Dél-Alföldön homokos, laza szerkezetű, gyenge aranykorona értékű földek vannak. Itt szántóföldi gazdálkodással nem igazán lehet foglalkozni a gyenge talajminőség miatt. Ez a terület régóta elismert őszibarack termő terület, így mi is ezzel kezdtünk foglalkozni.

Ez a terület szerencsés abból a szempontból, hogy a talaj könnyen fel tud száradni, mivel homokos. A gombabetegségeket kordában tudjuk tartani, míg az északi országrészekben a tavaszi gombás betegségek sok kárt tudnak okozni a gazdaságoknak. Ez pozitívum ezen a tájon.

Van-e valami személyes motivációja vagy filozófiája, ami a biogazdálkodáshoz köti?

Mindenképp az egészségtudatosság. Korábban sem álltunk messze a biogazdálkodástól, nem sok technológiai elemet kellett kicserélnünk az átálláskor, mert mindig is fontosnak tartottuk, hogy a vásárlóknak is egészséges élelmiszert tudjunk biztosítani, és mi magunk is egészséges környezetben dolgozzunk, ahol nem vagyunk kitéve permetszerek káros hatásainak.

Köszönjük a beszélgetést!