Ültessünk leszálló Hold idején!

Ősszel van a gyümölcsfák és a cserjék ültetési ideje. Az ősz számít a fő ültetési szezonnak, amikor a Nap energiái visszavonulóban vannak.

Ahhoz azonban,  hogy az eredés megfelelő legyen, érdemes elővenni a régi népi megfigyeléseket vagy Maria Thun Vetési Naptárát.

Vetési naptár: ültessünk leszálló hold idején

Ez utóbbi a Nap, a Hold, a bolygók és a csillagok járását is figyelembe veszi az ültetésre legkedvezőbb időpont meghatározásához. A bonyolultnak tűnő rendszer egyszerűsödik, ha megismerjük, hogyan hat az élő szervezetekre, így a növényekre a Nap, illetve a Hold és a többi bolygó.

A Hold különböző fázisai hatással vannak a földi életre. Hatnak a gravitációs erőre, amely a vizet mozgatja. Ez az erő a vízzel együtt az összes élőlényben lévő folyadékra is hat. Minél nagyobb a Földről látható Hold rész, annál erősebb a hatása, tehát teliholdkor a legerősebb, utána folyamatosan csökken. Újholdkor a leggyengébben érzékelhető, aztán erősödni kezd.

Őseink nagy jelentőséget tulajdonítottak a Hold égbolton történő mozgásának is, ami tulajdonképpen kozmikus óra. A Földről nézve a Hold 14 napig felfelé, 14 napig lefelé mozog, közben elhalad a 12 állatégövi jegy előtt, mindegyikben 2-4 napot tölt el. A felszálló ágban a Hold minden éjjel egy kicsit magasabbra emelkedik. Amikor a legmagasabb pontját eléri, egészen tisztán és sokáig láthatjuk az égbolton. A növényi nedvek a felszálló hold idején fölfelé emelkednek, leszálló holdnál a gyökerek irányába áramlanak.

Így érthető, hogy ültetésre azt az időt kell választani, amelyik a gyökerek erőteljesebb növekedésére hat. Ezt leszálló holdnál tapasztalhatjuk. (A vetési naptár ezt szürkével jelöli.)

Az ültető gödörbe permetezzünk humuszpreparátumot vagy tegyünk érett trágyát, komposztot. Fiatal fácskáink mindegyiket meghálálja ezt majd.

Czellerné Daróczi Éva

Aktuális évi Vetési naptár megvásárolható Webshopunkban.

Kapcsolódó cikk:
Gyümölcsfák ültetése