„Nyugdíjasként valósítottam meg gyermekkori álmomat, a kosárfonást” – Interjú Győrvári Szabolcs kosárfonóval

Győrvári Szabolcs a december 15-ei Hulladékmentes Karácsony rendezvényünk egyik kiállítója volt. Kosarai nagy sikert arattak az idősebb és az ifjabb piaclátogatók körében is, csak azt sajnálták, hogy nem jön minden héten árusítani.

Mivel készült az Ökopiac Hulladékmentes Karácsony rendezvényére?

Darabra és fajtára nézve is sokféle kosarat hoztam el a bemutatóra. Minden darab Magyarországon termesztett amerikai fűzből készült.  A színek sokféleségét a vessző különböző feldolgozása adja. Maga a fűzfavessző nyersen zöld, ha lehántolják fehérre szárad. A kosárfonáshoz először a zöld vesszőt meg kell főzni. Ha a főzött vesszőn rajta marad a héja, akkor a belőle készült tároló sötétbarna lesz. A főzött és lehántolt vessző színe világos barna, a sokak által ismert hagyományos fonott kosár színe. Kosaraim színességét a különböző feldolgozású vesszők adják. A kisebb, 10-30 cm átmérőjű és nem túl magas kosarak inkább asztalra, dekorációnak, gyümölcs- vagy kenyértárolásra alkalmasak. Vittem néhány bevásárlókosarakat és autóskosarat, és nagyobb kosarat is, amik leginkább termények /burgonya, hagyma, stb./ tárolására alkalmasak. A természetes alapanyagokból készített szappanok méltó társai a vesszőből font szappantartók. Vannak olyan öblös, nagyobb darabok is, amelyek különleges formájuknak köszönhetően térdekorációként szolgálnak, de húsvétkor ideálisak a dekorációként állított tojásfa tárolására.

Mióta foglalkozik kosárfonással és mi indította el ezen az úton?

Kisgyermekként jeles ünnepeken vendégségbe mentünk keresztszüleimhez, akik néhány faluval távolabb laktak tőlünk. Mai napig emlékszem arra az izgalomra, amikor még hazaindulás előtt, mintegy búcsúzásképpen keresztapám lehordta az istálló padlásáról az általa font különféle méretű és formájú gazdasági kosarakat és választhattunk belőlük néhány darabot. Már akkor lenyűgözött a formák, minták és méretek sokszínűsége.

Ekkor gondolkodtam el először azon, hogy ugyan hogyan készülhet a fonott kosár. Majd eltelt húsz év és sok munkával felépült a jelenlegi otthonom, melynek tetejét egy akkor közel nyolcvan éves nógrádi ácsmester irányításával raktuk. Egyik este mesélte, hogy télvíz idején az ácsmesterségét kosárfonásra cseréli. Nagyon érdekelt minden, amit a kosárfonásról mesélt, mondtam is neki, hogy úgy szeretnék megtanulni legalább annyit, hogy a kosarak aljához hasonlító, az ikebanák alapjául is szolgáló „napocskát” tudjak csinálni. Erre ugyan nem tanított meg, de az utolsó napon búcsúzáskor kaptam tőle egy fonott napocskát (most már tudom, hogy fonott kosáraljat), mely oly sok éven át díszelgett a nappalim falán.

Ismét eltelt húsz év és a feleségem 2016 őszén munkahelyet készült váltani. A feladatok átadása közben, a helyére érkező új kollegina egyik reggel egy rendkívül furcsa formájú, kosárra emlékeztető félköríves, ágakból szőtt és faággal átszúrt valamiben vitte be a parkolóból az ebédjét. Párom rákérdezett a furcsaság eredetére, mire az új munkatárs lelkendezve mesélte, hogy néhány hetes kosárfonó tanfolyamot végzett és azóta egyedi ötleteit valósítja meg és ez a legutóbbi munkája. Este otthon nevetve mesélt nekem a „furi kosárról”, belőlem pedig kiszakadt a sóhaj, hogy milyen régóta szeretnék már megtanulni kosarat fonni. Másnap délelőtt kiderítettük, hogy az utódja a Hagyományok Háza által rendezett tanfolyamra járt és ugyanitt kétéves OKJ-s kosárfonó tanfolyami képzés is van. Rögtön telefonáltam és kiderült, hogy már elindult a tanfolyam és lemaradtam két gyakorlati foglalkozásról, de csatlakozhatok. Idén augusztusban pedig megkaptam a szakképzettséget igazoló bizonyítványt.

Azon túl, hogy ez egy alapvetően gyönyörű kézműves tevékenység, mostanában a környezetvédelem szempontjából is felkapott téma. A műanyagzacskó-mentes vásárlás egyik alternatívája bevásárlókosárral elindulni otthonról. Érzi, hogy emiatt élénkebb az érdeklődés?

Igen, keresték is a bevásárló kosarakat.  Nagyon örültek neki az ökopiaci vásárlók is. Kérdezték, hogy mivel van kezelve a vessző, hogy ilyen szép természetes a színe.  Azon kívül, hogy citromsavas vízzel lemosom, hogy a szennyeződésektől megszabadítsam, teljesen kezeletlen. Se lakkozva, se pácolva nincs, ugyanolyan, mint ahogy a természetben megtalálható.

Az Ön személyes életében is fontos a műanyagmentesség?

Igen, mi is lecseréltünk otthon mindent vesszőkosárra, vásárolni is legalább 2 fonott kosárral megyünk. Mi is szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Odafigyelve készültünk a piacra is: olyan kartont vásároltunk árcédulának, ami újrahasznosított, ami nem szennyezi a környezetet, és az árcédulákat is spárgával kötöttük a kosarakra.

A havazás ellenére szép forgalom volt az Ön standjánál, igaz?

Igen, volt forgalom és sok volt az érdeklődő, nézelődő. Sokan megörültek neki, hogy kosarat is lehet kapni. Kérdezték, mikor jövök legközelebb, de ugye ez most csak egy egyszeri alkalom volt. Szívesen részt veszek máskor is, ha lesz rá lehetőség.

Köszönjük a beszélgetést!