Burgonyabogár és lepkehernyó elleni védekezés

Fontos tudni, vannak ökológiai gazdálkodáshoz is engedélyezettek készítmények, amelyek a termésbiztonság érdekében használhatók. Ismerjenek meg két olyan baktérium készítményt, amelyek ránk nézve teljesen veszélytelenek, a lepkehernyók és levélbogár lárvák ellen azonban hatásosak.

Természetes eredetű, rendkívül szelektív, az emberre, a melegvérű állatokra, a hasznos élő szervezetekre teljesen veszélytelen, gyorsan lebomló és szermaradványt nem hagyó anyagokról van szó.

A biokert növényvédelmében a DIPEL igen széles körben használható. A zöldségféléket gyakran károsítják lepkehernyók. Ilyen gyakori kártevők a káposztaféléket rágó fehérlepke (káposztalepke, répalepke, repcelepke) hernyók. A lepkék megjelenése után egy hét múlva már várható, hogy a lerakott petékből kikelnek a károsító lárvák. Ekkor esedékes a DIPEL-es permetezés, majd 7-10 naponta célszerű megismételni, amíg a lepkék rajzanak.

Egy másik veszélyes zöldségnövény kártevő a gyapottok-bagolylepke, melynek hernyója szinte valamennyi növény termését megtámadja. Rendszeresen károsítja a paradicsomot, paprikát, a hernyót megtalálhatjuk a termésben vagy láthatjuk a távozása után maradó 3-4 mm-es lyukat. De kárt tesz a csemegekukoricában is. Célszerű a virágzás kezdetétől 7-10 naponta DIPEL-lel permetezni növényeinket, hogy elkerülhessük a szüretelt zöldségeink „húsosságát”.

Gyümölcsfáinkat is számos lepkehernyó károsítja, a legfontosabb közülük az almamoly, almailonca, keleti gyümölcsmoly, szilvamoly, barackmoly. A DIPEL e kártevők ellen is hatékonyan vethető be. De hogy mikor kell kezelni, annak meghatározásában segítenek a fajspecifikus feromoncsapdák, melyek a különféle lepkekártevők rajzását tudják nyomon követni. A DIPEL-es kezeléseket akkor kell elkezdeni, amikor a feromoncsapdák már rendszeresen, nagyobb számban fogják a kártevőket. A DIPEL-es permetezéseket 7-10 naponta javasolt ismételni, egészen addig, amíg a kártevőket a csapdák fogják.

A NOVODOR fiatal levélbogár lárvák ellen hatékony. A legismertebb ilyen kártevő a burgonyabogár. A lárvák petékből való kikelése rendszeres növény-szemrevételezéssel könnyen megállapítható. Nagyszámú burgonyabogár pete észlelése után néhány nappal már célszerű NOVODOR-ral permetezni. 10 liter permetléhez 1 dl NOVODOR-t adagoljunk!

A DIPEL és a NOVODOR kijuttatásakor nagyon fontos a lombfelület teljes benedvesítése, amit csak finom porlasztású fúvókával lehet elérni. Mivel a hatóanyag a közvetlen UV sugárzás hatására 6-8 nap alatt lebomlik, valamint sok kártevő a levél fonákján kezdi meg táplálkozását, ezért fontos, hogy a permetszer a levelek fonákára is jusson.

Mindkét készítmény kijuttatható a legtöbb növényvédőszerrel, lombtrágyával és növénykondicionálóval együtt, de TILOS KEVERNI LÚGOS KÉMHATÁSÚ ANYAGOKKAL (pl. mészkénlé, bordói lé, káliszappan)!

László Gyula agrármérnök
Biocont Magyarország Kft.
biocont.hu