Meddő virágpompa

Nagy csalódás, ha a gyümölcsfa gazdagon virágzik, még sem látunk rajta termést. A gyümölcs fejlődése tavasszal kezdődik, amikor a virágpor a bibére kerül és megtörténik a megtermékenyülés.

Vannak olyan gyümölcsfajok, illetve fajták, amelyeknek saját virágporuk is megfelel, mások fajuk meghatározott fajtáinak pollenje felel csak meg.

Az almának, körtének, ringlónak meghatározott porzó partnerre van szüksége. A környezetben jó esetben van megfelelő porzó.

Ha ringlót szeretnénk szedni, jó, ha van a közelben mirabolán. A szilvák és cseresznyék közt van öntermékeny. A cseresznyék közül a Sunburst, a Sweetheart és a Lapins mellé nem kell porzó fajta. A legtöbb új nemesítésű szilva fajta öntermékeny.

Hogyan orvosolhatjuk a problémát?

Szükség megoldásként hozhatunk néhány virágzó ágat egy megfelelő porzó fajtáról, amit beleállítunk egy vödör vízbe, de valódi megoldást csak az jelent, ha ültetünk egy megfelelőt.

Méhek nélkül nem megy!

A gyümölcstermesztés pótolhatatlan segítői a mézelő méhek, ők biztosítják a megporzást és a bőséges termést. Sajnos fogyatkoznak a méhek, az utóbbi években élősködők és betegségek gyengítették az állományt. Sajnos a méhészettel is egyre kevesebben foglalkoznak, nehéz utánpótlást találni az idősek helyett.

A vadméhek és a poszméhez csak részben helyettesítik a háziméheket, de mivel hidegebb időben is tevékenyek, hasznára  vannak a korán virágzó gyümölcsfáknak, mit a kajszinak, őszibaracknak és nektarinnak.

Ez okból is biztosítsunk szállást a vadméheknek, például helyezzünk el a kertben egy „méhszállodát”.

Egyik évben sok, másik évben kevés a termés

Alternanciának nevezzük azt, amikor az alma és körtefák egyik évben sokat, a másikban keveset teremnek. Ez ugyan alapvetően fajtajellemző, de részben kiegyenlíthetjük úgy, hogy ritkítjuk a termést akkor, amikor nagyos sok termékenyült. Távolítsuk el az apró, deformált gyümölcsöket úgy, hogy egy csomóban csak egy maradjon.

A termésben szegény években általában sok vízhajtás tör elő. Ezeket erőteljesen ritkítsuk meg.

Gyümölcshullás és az időjárás

A nyár eleji gyümölcshullás már májusban elkezdődhet, sok apró gyümölcs hullik le ilyenkor. Egyik ok a fa természetes védekezése lehet, ha több gyümölcs kötődött, mint amennyit ki tud nevelni, de okozhatja az almamoly vagy a hűvös, csapadékos időjárás is.

Minden esetben szedjük össze a hullott gyümölcsöt. A fagy természetesen okozhat gyümölcspusztulást, csak ezt esetenként nehéz felismerni. A bibe elfagyhat úgyis, hogy a virágszirmok nem barnulnak meg, így persze nem kötődik termés sem. A melegkedvelő őszi és kajszi barack különösen ki van téve a fagykárnak, mivel korán virágzik, ezért ezeket célszerű védett helyre ültetni.

Volt olyan évünk, amikor országszerte alig termett a ribiszke. A szaklapok szerint ezt a virágzáskor szokatlan meleg és száraz idő okozta, a bibe ugyanis beszáradt, mielőtt megtermékenyült volna, arról azonban nem írtak, hogy a vizes permetezéssel megmenthettük volna-e a termést.  – A fordító.

Forrás: krautundrueben.de
Fordította: Gelencsér Margit