Mit mikor végezzünk a biokertben?

Ahány növényfaj, annyiféle igény, és a kertésznek ezeket kell kiszolgálnia. Hőigény, vízigény, fényigény és tenyészidő (vagyis vetéstől betakarításig szükséges idő) szempontjából igencsak vegyes a társaság, ezért nagyon fontos, hogy minden a megfelelő időben végezzünk el a biokertben.

Minden kert más

Magyarországon belül is két-három hét eltolódás lehet a növények fejlődésében a déli és az északi területek között, amit a domborzat is módosíthat. A növény fejlődése szempontjából a talaj hőmérséklete meghatározó, ez pedig nemcsak a levegő hőmérsékletétől, hanem a talaj típusától is függ. A homoktalajok szemcséi között több a levegő, ezért ezek gyorsan felmelegszenek, míg a nehéz, több vizet megkötő agyagosabb talajok lassabban reagálnak a levegő hőmérsékletének változására.

Biokert

Minden év más

Április kiszámíthatatlan hónap, hozhat nyárias meleget, de fagyot és havat is. A helybevetést a talaj hőmérsékletéhez és víztartalmához kell igazítanunk. A palánták kiültetési időpontját is a várható időjárásnak megfelelően tudjuk időzíteni, és ez bizony hordoz némi kockázatot. Ha túl korán kerül a helyére a paprika, paradicsom, tök, uborka, akkor elfagyhat, valamivel jobb esetben, ha a nincs fagy, csak hűvös, vontatottan fejlődik. Ha azonban túl későn kerül a helyére, akkor lehet, hogy a tápanyag és a fény hiánya miatt már kevesebb az életereje. Kisebb fagyok esetén jó megoldás lehet a fátyolfólia, illetve ha csak pár palántáról van szó, az este ráborított, reggel eltávolított vödör, doboz, stb.. A vetőmagos zacskókon tájékoztatnak minket arról, hogy mikor érdemes az adott fajtát vetni, illetve kiültetni, ezt célszerű többé-kevésbé, a körülményekhez rugalmasan alkalmazkodva betartani.

Hőigény, fényigény, csírázási hőmérséklet

Kerti növényeinket a Föld igencsak messze eső vidékeiről származnak, ezért vannak köztük hidegtűrők, sőt kedvelők, és olyanok is, akik csak melegben csíráznak és növekednek.

Néhány példa:

bab: 20-30 °C, borsó: 5-25 °C, cékla: 10 -30 °C, hagyma (vörös és lila): 10-35 °C, káposzta: 5-25 °C, paprika: 20-35 °C, paradicsom: 15-30 °C, saláta: 5-25 °C, sárgarépa: 10-30 °C, tök, dinnye, uborka: 20-35 °C.

Egyes zöldségfélék csak tavasszal és ősszel termeszthetők, nyáron nem, mert a meleg és hosszú nappalos időszakban magszárat hoznak, virágoznak, fogyasztott részeik értéktelenné válnak.  Szerencsére a hónaposretek, a saláta és a spenót rövid tenyészidejű, tavasszal és esetleg ősszel érdemes őket vetni. A spenótnak, salátának, borsónak van áttelelő változata, amelyet ősszel elvetünk és tavasszal nagyon korán szedhetünk.

Mikor ültessünk fákat, bokrokat

Szabadgyökerűek ültetésének két feltétele van: a növény legyen nyugalmi állapotban és a talaj ne legyen átfagyva. (Nem gond, ha csak deres.) Konténeres növény ültetésekor csak ez utóbbi feltételt kell figyelembe vennünk, de meleg időszakban figyeljünk a megfelelő vízellátásra, mert idő kell, hogy a csemete szétküldje gyökereit a talajban.

Kapcsolódó cikk: 
Ültessünk leszálló Hold idején!

Kapcsolódó kiadvány:
Biokerti kalendárium