Neveljünk télen is fűszernövényeket!

A hosszú téli hónapokban sem kell lemondanunk a frissen szedett fűszerek ízéről, illatáról, mert a lakásban is nagyszerűen nevelhetők. Semmilyen különleges megvilágításra nincs szükség, elegendő a lakás egyik világosabb ablakpárkánya.

Vannak fűszernövények, mint például az oregánó, a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya, amiket legkönnyebben dugványozással tudunk szaporítani, úgy, hogy már egy meglévő növényről levágunk egy hajtást. A levágott hajtás a csúcsától számítva legalább 10-15 cm legyen. Az alsó leveleket távolítsuk el és a hajtást szúrjuk le nedves közegbe, ami lehet homok, vermikulit vagy perlit. A megfelelő nedvesség biztosításához borítsuk le a dugványunkat egy befőttes üveggel.

Ha kertünkben cserepes fűszernövényeket tartottunk, ezeket is bevihetjük télre. Arra azonban ügyelni kell, hogy még a téli fagyok beállta előtt telepítsük be a növényeket. Mielőtt a végleges telelő helyükre kerülnének érdemes néhány hétig egy ún. akklimatizációs helyiségben tartani őket. Ez lehet egy világosabb hely a garázsban vagy a folyosón.

Ha nincs déli irányba néző ablakunk, akkor keletre vagy nyugatra néző ablak is megfelelő lehet. A kiszáradástól és a túlzott melegtől óvjuk a növényeket. A legtöbb fűszernövény hőmérsékleti optimuma 15-24 fok. A kertben a nappali és az esti/éjszakai hőmérséklet különbség 10 fok is lehet. Ezt is utánozhatjuk, ha abban a helyiségben, ahol a fűszereinket tartjuk lejjebb vesszük éjszakára a hőmérsékletet.

Rendszeresen fürösszük le a növényeket, mert bent gyorsabban porosodnak.

A legtöbb fűszernövény szereti a vizet, de a túlöntözést, a pangó vizet nem bírja, ezért jó vízáteresztő talajba ültessük őket. Érdemes homokot is keverni az ültető keverékbe.

Ha fűszerünket agyagcserépbe ültettük és déli fekvésű ablakban tartjuk, akkor több vízre lesz szüksége, mint ha műanyagcserépben lenne egy keletre vagy nyugatra néző ablakban. Ha kevesebb a fény, a hőmérsékletet is tartsuk alacsonyabban.

Növényvédelmi tippek fűszernövény

Először is a földkeveréket körültekintően válasszuk meg. Célszerű egyharmadnyi termőföldet egy harmad komposztot és egy harmad perlitet vagy homokot összekeverni.

Ha a szabadból telepítjük be a fűszernövényünket, akkor vigyázzunk, hogy nehogy a kerti földdel a kártevőket és a kórokozókat is betelepítsük. Így amennyire lehet, a kerti földet szedjük le óvatosan a gyökérzetről.

Ha mégis kerti földdel együtt kerülnek be a növények, akkor az akklimatizáció néhány hete alatt fokozottan figyeljük ezeket a növényeket, nem jelenik-e meg rajtuk betegségre, kártevőre utaló tünet.

Ha gondoskodásunk ellenére a benti fűszernövényeinket megtámadja valamelyik kártevő, igyekezzünk a növény számára biztosítani a lehető legkedvezőbb fény- és hőviszonyokat. Ilyen esetekben a fürösztés jelentősége még inkább előtérbe kerül.

Az a növény, amelyik a túlzott meleg és szárazság miatt legyesdfdfngül, sokkal védtelenebb a liszteskék, tetvek támadásival szemben.

Ha a kártevők megfékezésére szappanos lemosást alkalmazunk, azt mindig este tegyük, és soha ne napsütésben. Másnap pedig lemoshatjuk a növényről a kezelés maradékát (felhasználás előtt mindenképpen). A fiatal növénykéket ne kezeljük szappannal.
December folyamán spóroljunk a vízzel és a tápanyaggal, de január közepétől, amikor a nappalok hosszabbodni kezdenek, adhatunk a fűszereinknek egy kis komposztot vagy folyékony alga tartalmú oldatot.

A cserepes növények földje is tömörödik az öntözés következtében, ezért a levegőztetésről, lazításról rendszeresen gondoskodjunk. Bolygatás után egy kis adag komposzt kerülhet a cserép legtetejére.
Februárban még több és erősebb a fény, ami a fűszernövényeink növekedését serkenti. Március és április folyamán, a melegebb napokon a visszatelepítésre szánt fűszernövényeket mindenképpen levegőztessük gyakran, hogy a kiültetés minél kisebb stresszt okozzon majd.

10 fűszernövény, amiket a lakásban is sikerrel tarthatunk:

  1. Bazsalikom: Jó, ha mi magunk vetjük magról. A cserepeket déli ablakba tegyük. Szereti a meleget és a sok fényt.
  2. Babér: Évelő. Jól érzi magát kelet-nyugati fekvésű helyen. A zsúfoltságot nem szereti.
  3. Turbolya: Ha magról szaporítjuk, akkor a magokat nyár végén vessük el. Az alacsonyabb hőmérsékletet is elviseli, de az intenzívebb növekedéshez legalább 16-20 fokra van szüksége.
  4. Snidling: Akkor érdemes a kinti snidlingből tőosztással betelepítenünk egy darabot, ha már a fagy jól „átdolgozta”, mert a növekedés megindulásához szükséges, hogy hideg is érje. Először mindenképpen hűvösebb helyre tegyük, majd pár nap elteltével a legvilágosabb helyre.
  5. Oregánó: Ha még most tanulunk dugványozni, akkor ez a fűszernövény biztos siker, könnyen megered. Déli fekvésű helyen érzi jól magát.
  6. Metélő petrezselyem: Magról is vethetjük, de az is megfelelő, ha a kertből behozunk egy darabot a tél beállta előtt.
  7. Rozmaring: Dugványozással szaporíthatjuk. A levágott, alul lecsupaszított hajtást a meggyökeresedésig tartsuk nedves homokban, majd ültessük cserépbe. Legszebben egy déli fekvésű ablakban fog fejlődni.
  8. Zsálya: Szintén dugványról szaporítsuk. A benti szárazabb levegőt jól tűri, de szüksége van erősebb fényre, így mindenképpen déli fekvésű helyre tegyük.
  9. Tárkony: A tárkonyt is csak egy fagyos időszakot követően, a levelek teljes elhalása után vigyük be a házba. Először hűvös helyre tegyük, majd pár nap után déli fekvésű napos helyre. Komposzttal tápláljuk.
  10. Kakukkfű: Dugványozással vagy tőosztással is szaporíthatjuk. Szereti az erős napfényt, de megfelelően fog növekedni keleti vagy nyugati fekvésű helyen is.

Czellerné Daróczi Éva