Zsázsa a konyhaablakba

A konyhakertben nem sok minden akad, így a türelmetlen kertész rögtön a konyhában kezd el veteményezni. Egy hét elég ahhoz, hogy kizöldüljön a zsázsagyep.

A pár órás napsütés, a sok eső, illetve hó lehetetlenné teszi a kerti munkát, a talaj amúgy is túl vizes, így marad a konyhaablak, ahol a friss zöld megterem.

Zsázsa a konyhaablakban

A zsázsagyephez friss, csíraképes vetőmagra, valamint  egy lapos aljú tálra és  konyhai papírtörlőre van szükségünk. Használhatunk tűzálló tálat vagy nagy fagyis dobozt. Ezekbe kerüljön két réteg, méretre vágott papírtörlő. Óvatosan nedvesítsük meg a papírtörlőt és szórjunk rá egyenletesen annyi zsázsamagot, hogy a törlő kb. 50%-a üres maradjon. A tálat fedjük be egy tányérral, a dobozra pedig lazán helyezzük rá a fedelét.

Innentől kezdve naponta kétszer adjunk fél bögre vizet az “ültetvénynek”, locsoljuk rá, majd öntsük le. Az első napokban nagyon kell ügyelni arra, hogy a magok ne mosódjanak le. Később már a csíranövények megtartják egymást, így a csap alá tartva is öntözhetünk.

Egy hét elteltével kezdődhet a betakarítás egy olló segítségével. Emeljük ki a tálból a zsázsagyepet és tartsuk úgy, hogy a salátástálba csak a tiszta és többé-kevésbé száraz hajtások hulljanak.

Gyors átmosás után már készülhet is belőle zsázsasaláta, de feldobhatunk vele mást is, például a fejes salátát vagy a burgonya salátát.

Forrás: lwg.bayern.de
Fordította: Gelencsér Margit