Csak a bio citrusfélék héja fogyasztható

A citrusfélék elsősorban a téli időszak C-vitamin forrásai. Ha a héjukat is el szeretnénk fogyasztani, mindenképpen ragaszkodjunk a biohoz.

A bio citrusfélék  abban is különböznek a konvencionálisaktól, hogy betakarítás után nem kezelik őket tartósító és növényvédő szerekkel valamint nem kerül rájuk viasz szerű bevonat, így nem is csillognak annyira. Frissítők, koktélok díszítéséhez is biot válasszunk, máskülönben szermaradvány kerülhet az italba.

Szedés után a nem bio citrusfélék feldolgozási folyamaton mennek keresztül. A mosást súrolás és szárítás követi, majd osztályozás szín, méret és minőség szerint, utána jön az utókezelés és légvégül pedig a szállítás. Az így lekoptatott természetes viaszréteget mesterséges bevonattal pótolják, hogy megmaradjon a gyümölcs aromája. A tartósító szerrel végzett utókezelés a rothadástól és a penésztől védi az árut.

A citrusfélék színéből nem állapítható meg egyértelműen az érettség, adott esetben a zöld gyümölcsök is finomak lehetnek, de mivel ezt nem tudják a vásárlók, a zöld színtől szabadulni kell. Az érlelő kamrában maximum 4 nap alatt, 20-24 °C-on, 90 % páratartalom mellett, némi érésgyorsító etilén gáz hatására kialakul a „fajtára jellemző” szín.

Forrás: naturkost.de

Biokultúra tippek:

 

A citrom illatú kakukkfű helyettesítheti a citrusfélék héját. Aromaanyaga hőstabil, így bátran belefőzhetjük kompótba, gyümölcslevesbe, kölesbe, rizsbe. Némi zsálya levéllel együtt meglepően narancson az összhatás.

 

Bármilyen száraz teafélét, többek között zörgősre szárított csipkebogyót elvarázsolhatunk pár csepp bio narancs vagy citrom illóolajjal. Egy szalvétára cseppentsünk 2-3 csepp illóolajat, tegyük bele egy 7 dl-es befőttes üvegbe, erre kerüljön a tea, majd csavarjuk rá a kupakot. Egy hét alatt bekövetkezik az átlényegülés.

Gelencsér Margit