„Azt kell megérteni vásárlói szemszögből, hogy a pénzünk szavazat.” – Interjú a Zeitler Bio Markettel

Zeitler Csongor és felesége, Zeitler-Borsos Imola Flóra közel egy hónapja tűntek fel az Ökopiacon különleges termékeikkel. Felkértük őket, meséljenek az Olvasóknak termékeikről és hátterükről.

Hogyan jött az ötlet, hogy biokereskedőnek álljanak, és mi mindent kínálnak az Ökopiac vásárlóinak?

Az Ökopiacon vásárlóként már legalább 4-6 éve jelen vagyunk. Mind a termelőket, mind a kereskedőket jól ismertük, és tisztában voltunk vele, hogy mit árulnak. Így jött az ötlet, hogy jó lenne valami olyat árusítani, amit mi magunk nem, vagy csak nehezen, ritkán találunk meg a kínálatban. Biztosak voltunk benne, hogy mi magunk nem fogunk termelésbe kezdeni, hanem külföldről szeretnénk egzotikusnak számító termékeket behozni. Így nálunk most nagy részben kakaók, teák, fűszerek, csokoládék, vanília kapható. Az egyszerre bio és fair trade vanília kuriózumnak számít Magyarországon, tehát erre a zsákmányunkra nagyon büszkék vagyunk. Ezeken kívül olajokat (olyan különlegességeket, mint pl. az avokádóolaj), magliszteket, olajos magvakat is árulunk, és ezekből készült krémeket. Mindemellett pedig méltányos kereskedelemből származó kézműves termékeket, pl. kosárkákat, porcelánokat, gyertyákat. Mind természetes anyagból készül, és készítés közben nagyon odafigyelnek a környezeti és szociális hatásokra.

Tegyük tisztába azok számára, akik nem tudják, mit jelent a fair trade, magyarul méltányos kereskedelem, hogy miről is van szó! Mit érdemes erről tudnia egy vásárlónak?

Azt kell megérteni vásárlói szemszögből, hogy a pénzünk szavazat. Valakit támogatunk, amikor vásárolunk. Ha nagyüzemi terméket választunk, akkor annak a tulajdonosát támogatjuk, ha pedig kistermelőktől vagy kézművesektől vásárolunk, akkor pedig nagyrészt hozzájuk jut a pénz. A feleségem fenntartható fogyasztásból írta a szakdolgozatát annak idején az ELTE-n, úgyhogy elég jártasak vagyunk a témában. Sok mindennek meg kell felelni a fair trade programban résztvevő termelőnek, de sok mindent kap is. Például van egy minimum alapjuttatás, így nem kerülhetnek olyan bajba, hogy elment az egész terményük és nem tudnak bevételhez jutni, mert van egy minimum juttatás, amit mindig megkapnak. Vannak képzési programok a számukra, odafigyelnek a munkajogokra, a női munkajogokra, ki van zárva az ilyen termékeknél a gyermekmunka alkalmazása, és a program segítségével magasabb bérezéshez jutnak pl. az ültetvényeken dolgozók vagy a kosárkészítők, mint más sorstársaik. Ez egy átfogó program, és ezért nagyon fontos, hogy a fair trade logót keressük. Azt a logót, amit ismerünk, az élelmiszerekre rakják, de a fair trade program kereteiből származnak nem élelmiszerek is, de az elvrendszer mögötte ugyanaz. A fair trade a bio minősítéssel együtt ritkaságszámba megy itthon, ezért nekünk nagyon fontos, hogy eljuttassuk ezeket a termékeket a hazai fogyasztókhoz.

Mikor döntötték el, hogy belekezdenek ebbe a vállalkozásba?

Már évek óta érlelődött bennünk a gondolat, ahogy láttuk az igényeket. Nagyon sokat utaztam, mert artistaművészként dolgoztam, és láttam nyugaton, hogy minden sarki boltban be lehet szerezni olyan termékeket, amelyekért itthon városokat kell átutazni, hogy megtaláljuk őket, vagy egyáltalán nincsenek is jelen. Jó példát tudtam meríteni, és a feleségem pedig igazi húzóerő volt, aki ráadásul egyetemi szinten tanult a fenntarthatóságról. Az egész életvitelünkbe beépült ez a szemlélet, és lassan haladunk egy irányba, amit szeretnénk másokkal is megismertetni.

Az Ökopiac 2018. szeptember 1-jével száműzte az egyszer használatos műanyag zacskókat a standokról, és egyre többen figyelnek, hogy ne vigyenek haza felesleges csomagolást. Az Önök termékei környezetbarát csomagolásban érkeznek?

Csomagolva mindenképpen vannak, hiszen mindegyik szárazáru, kimérős még jelenleg nincsen. De ezen a téren is nagyon figyelmesek ezek a cégek, akiknek a termékeit kínáljuk. Van pl. a PLAYin Choc csokoládénk, mindenük papírcsomagolásban érkezik, és figyelemfelkeltő az is, hogy a csomagoláson belül papír játékot és különböző környezeti problémákról szóló leírásokat helyeztek el. Van egy német cég, akiknél az összes rizsféle, kuszkusz, bulgur papírban érkezik, illetve az El Puente nevű partnerünk újítása, hogy egyes kávéikat vitorláshajón szállítják, hogy minél kisebb legyen a károsanyag-kibocsátásuk. Tehát környezetvédelmi szempontból is gondosan választottuk ki a termékeinket, és nálunk is csak papírtáskát lehet kérni. Hozzáteszem, 100 vásárlóból egy kér ilyet. Azt látjuk, hogy az Ökopiacon egyre tudatosabbak az emberek, és gyakran mondják, hogy el tudják tenni a terméket és nem kérnek hozzá táskát. Ennek nagyon örülünk.

Említette, hogy a feleségével együtt működteti a vállalkozást. Mi a munkamegosztás Önök között?

Ő gyűjtötte össze ezeket a csodálatos cégeket, akikkel kapcsolatba kerültünk, ő tartja a kapcsolatot velük, levelezik angol és német nyelven. Én pedig inkább a cégügyekkel foglalkoztam, amíg nem nyitottunk meg, pl. engedélyeztetés, ügyintézés, gazdasági ügyek és a weboldalt is én fejlesztem. A piacon pedig mindketten részt veszünk az árusításban.

Van-e olyan kérdés, amivel gyakran fordulnak Önökhöz?

Igen, azt szokták felvetni, hogy ha fenntarthatóságról beszélünk, akkor miért külföldről érkeznek ezek a termékek. Visszautalok itt arra, amit az elején mondtam. Olyan termékeket kerestünk, amelyek itthon nem találhatóak meg. Nyilvánvalóan nem szeretnénk egy termelőt sem kiszorítani a magyar piacról a külföldi termékkel, sőt, mi a mai napig mindent náluk vásárolunk, amit csak lehet. Ami itthon honos és megterem, azt természetesen vásároljuk meg hazai forrásból, ezzel mi is egyetértünk, de ami behozatalra szorul, – pl. ezek a luxuscikkek, hiszen a kávé és a csokoládé annak számít – abból fogyasszuk a legjobbat és legetikusabbat!
Köszönjük a beszélgetést!