Iskolakert projekt

Az Országos Iskolakert-fejlesztési Program 2019 januárjában indult az Agrárminisztérium, mint fő támogató kezdeményezésére.

Jelenleg a IV. ütem keretein belül folyik az óvodakertek, iskolakertek kialakítása, fejlesztése. A köznevelési intézmények kertjei elsősorban nem a termelés, hanem a pedagógiai tevékenység színterei. Ezeken a helyeken a kertészkedés ökológiai szemlélettel történik, ami szervesen kapcsolódik a felnövekvő nemzedék környezeti neveléséhez.

Az Iskolakertekért Alapítvány pályázatot hirdetett, ahol a 60 nyertes iskolát pedagógiai és kertészeti mentor fogja segíteni a feni célok megvalósításában.

A pályázók felé elvárás volt a legalább 60 négyzetméteres kert, ahol legalább 15 diák rendszeresen tevékenykedik. Minden iskola részéről egy főnek részt kell majd vennie egy iskolakerti alapozó képzésben.

A bírálat során szempont volt az országos lefedettség, a IV. ütem nyertes iskolái ezen a térképen láthatók:

A kertészeti mentorok a Magyar Biokultúra Szövetség megbízásával és szakmai felügyelete mellett végzik tevékenységüket. A helyi lehetőségek és erőforrások felmérése után vetési, illetve beültetési tervet készítenek, termesztési és növényvédelmi módszereket javasolnak.

Az iskolák legkésőbb szeptember 30-ig elkezdik a kertészmentorok közreműködésével készült terv megvalósítását és az iskolakertet legalább 2025. december 30-ig fenntartják.

Mentoraink 2022-ben:

Bánki-Miklós Bernadett
F. Nagy Zsuzsanna
Gedő Ibolya
Madaras Krisztina
Máthé Orsolya
Mészárosné Póss Anett
Nagy Piroska
Pólyáné Hanusz Borbála

Iskolakertekért Alapítvány

Biokultúra

Magyar Biokultúra Szövetség