Paradicsom és a cukkini csúcsrothadása

Miért keletkeznek sötét foltok a paradicsomon és a cukkinin?  Ehető marad? Hogy előzhetem meg ezt a betegséget? Lássuk Mattias Nemeth biokerti javaslatait!

Kalciumhiányos paradicsom csúcsrothadása

A csúcsrothadás nem betegség, de ugyanolyan bosszantó

A paradicsom csúcsrothadása

Aki paradicsomot szokott termeszteni, az bizonyára ismeri a jelenséget: a termések csúcsán megjelennek a rettegett fekete foltok. A „csúcs” itt arra utal, hogy azon a részen jelentkezik a probléma, ahol a virágzat maradványai találhatók.

A paradicsomon kívül a cukkinin is megjelenhetnek a szürkésbarna vagy barnásfekete foltok. Ezek kicsit besüppedhetnek a termésbe, tapintásra lehetnek enyhén nyálkásak vagy kemények.

A csúcsrothadást nem kártevő és nem is gombabetegség okozza. Anyagcserezavar áll a hátterében, a nem megfelelő kalcium ellátás. A kalciumhiány miatt a sejtszerkezet nem elég erős és a hiánnyal érintett terület besüpped.

Tények és tévedések a csúcsrothadással kapcsolatban

A terméseken jelentkező kalciumhiánynak különféle több oka is lehet. Ritkán fordul elő amiatt, hogy a talajban nincs belőle megfelelő mennyiség. Többnyire a rendelkezésre álló kalcium felvételének van akadálya.

Más tápanyagok akadályozhatják a beépülést, például az ammónium, a kálium, a magnézium vagy a nátrium. Ha ezek koncentrációja túl magas, előfordulhat, hogy a növény nem tudja felvenni a kalciumot.

Csúcsrothadás öntözési hibák miatt

A problémát legtöbbször ez okozza. Egy ideig a nedvkeringés megfelelő mennyiségű kalciumot szállít a termésbe, majd hosszabb időre kiszárad a talaj. Bár az is megtörténhet, hogy a naponta öntözött paradicsomon indul meg a csúcsrothadás, mivel túl sok vizet kap. Azért ritkább a csúcsrothadás szabadföldön, mint fóliában, mert a növénynek nagyobb lehetősége van az önszabályozásra.

Bármennyire is javasolják, a patikában kapható kalcium pezsgőtabletták nem használnak a paradicsomnak, legfeljebb a kertésznek.

Csúcsrothadás megelőzése

Alapvető fontosságú, hogy a talajt megfelelő mennyiségű kalciummal töltsük fel. Ez általában megoldható komposzttal, valamint zöldségekhez és paradicsomhoz ajánlott tápoldatokkal. Ennél azonban jóval fontosabb az egyenletes öntözés és a növény igényei szerinti tápanyag- utánpótlás.

A Kraut&Rüben tippje:

Szórjunk némi kőzetlisztet vagy alginitet az érintett növények, például a cukkini alá. A hosszúkás paradicsomok különösen hajlamosak a csúcsrothadásra.

Biokultúra tipp:

A koktélparadicsomok nem hajlamosak erre az anyagcserezavarra.

Forrás: krautundrueben.de
Fordította: Gelencsér Margit