Mit kezdjek a nyakamra érett fügével?

A füge lehet hazánkban a klímaváltozás nyertese, hiszen a meleg nyár és a hosszú ősz kedvez a termések beérlelésének és a télre való felkészülésének. Hazánkban jelenleg permetezés nélkül termeszthető, ezért értékes növénye lehet a biokertnek.

Fügeág

Milyen fügefajtát (ne) ültessünk?

Nem érdemes egy tengerparti üdülőhelyen talált, gazdagon termő bokor sarját hazacsempésznünk,  mivel nem biztos, hogy bírja a klímánkat és hogy a fügedarázs közreműködése nélkül is élvezhetjük gyümölcsét. Az egyik megoldás, hogy egy hazánkban bevált fajtából vásárolunk csemetét. A másik, hogy ha lakóhelyünkhöz közel találunk egy szépen termő bokrot, akkor abból kérünk (esetleg szerzünk) szaporítóanyagot.

 

Mi minden készülhet fügéből?

A fügét nemcsak nyersen fogyaszthatjuk, hanem készülhet belőle némi citromlével ízesített, cukormentes lekvár. Kerülhet apró darabokra vágva granolába vagy müzlibe is. A szilvásgombóc mintájára készíthetünk fügésgombócot.

Érdemes kipróbálni fügével azokat a gyümölcsös lepényeket, amelyek egy kevert tésztából és a tetejükre sütött szilvából vagy barackból állnak.  A füge nagyon finomra karamellizálódik a sütés során és kiválóan illik hozzá a fahéj és a dió.

A képen egy maradékmentő verzió látható.

Mit kezdjek a nyakamra érett fügével?

Megmaradt zabkásába kevertünk tojást, vajat, mézet, fahéjat és némi darált mákot majd vajazott, lisztezett piteformába simítottuk, a tetejére pedig fügekarikákat tettünk és belenyomtuk őket a masszába. Elbírt volna több fügét is, de a harmadik nyarát élő házikedvencünktől idén még nem telt egyszerre több. Közepes hőfokon addig sütöttük, amíg megjelent a barna perem.

Mit kezdjek a nyakamra érett fügével?

Érdemes kivárni, míg teljesem kihűl, mert úgy jobban érvényesülnek az ízek.

Aki pár év múlva saját kertjéből szeretné szüretelni a fügés lepényre valót, annak figyelmébe ajánljuk ökokerti tanácsunkat: Tuja helyett füge

Gelencsér Margit

Kapcsolódó cikk:
Tuja helyett füge

Kapcsolódó kiadvány:
Biokultúra receptes füzet – Ősz