Tuja helyett füge?

Döbbenten tapasztalom, hogy a kertemben semmi nem úgy működik, mint húsz évvel ezelőtt. Korábban világos félárnyékot választottam a bogyósoknak, csak nagy szárazság esetén öntöztem őket. Gondoskodásomat bőséges terméssel hálálták meg. Most azt nézem, hogy rejthetem el őket a perzselő déli napsütéstől. A paradicsomot korábban nem tapasztalt mértékben teszi tönkre a tűző nap. Sorolhatnám még, de egy a lényeg: a klímaváltozás miatt új növényfajokat és módszereket kell keresnünk kertjeinkben. Egy az egyben azonban nem vehetjük át a mediterrán kertkultúrát, mivel pár évente mégiscsak ránk tör a kemény tél.

Tavaly nyáron az országot járva életerős fügebokrokat és életükért küzdő tujákat láttam. Gazdasági szempontból is érdemes megfontolni, hogy a semmilyen élelmet nem adó, de sok energiával fenntartható pázsitos, örökzöldes kerteket ideje lenne hasznossá alakítani.

A füge különleges formájú leveleivel dísznövényként is megállja a helyét. Szép háttere lehet a szárazságtűrő virágoknak, fűszernövényeknek, mint például a levendulának, rozmaringnak vagy a cickafarknak. És talán azért is esik jól ránézni egy szép fügebokorra, mert önfeledt nyaralások emlékét idézheti!

A pár éves fügék a -12 ºC–ot biztonsággal elviselik, vannak -15 ºC-ig télállónak mondott fajták, illetve említést tesznek még ennél is szívósabbakról, de ebben azért nem legyünk egészen biztosak. A füge jól regenerálódik, a talajszintig fagyott növények is tőről ki szoktak hajtani és egy évet kihagyva újra teremnek. Sok ilyet láthattunk 2017 tavaszán.

Egy útkereső kísérletet végeztek Bajorországban. Egy bécsi füge szakértő közreműködésével kiválasztottak hét, aránylag téltűrő és jó ízű fajtát. 2017-ben, szabadföldi körülmények közé ültették ki őket 3 x 3 méteres kötésben. A novembertől márciusig tartó időszakot kétszer szalmába burkolva vészeltek át, a 2019-2020-as telet viszont már takarás nélkül voltak kénytelenek elviselni.

A kísérlet helyszínén 2021 februárjában -17 ºC-ig zuhant a hőmérséklet és a legtöbb bokor teljes föld feletti része elfagyott, csupán a  ‘Longue d’Aout’ hajtásai bírták ki – részlegesen – a hideget. Júniusban a gyökérzónából nagy erővel törtek elő az új hajtások, de az ezeken hozott termés már nem érett be.

A kísérletben 2019-2022 között mérték az egyes fajták hozamát. Az egy fügebokorra eső termés mennyiségét láthatjuk kg-ban az alábbi grafikonon:

A klímaváltozás nyertese lehet a füge, mivel egyre több olyan nap van, amikor a középhőmérséklet meghaladja az 5 ºC–t. Ez azt jelenti, hogy előbb el tudja kezdeni a termés képzését, mint régen és több ideje marad beérlelni azt.

A kísérletben a ‘Longue d’Aout’ fajta bizonyult a legmegbízhatóbbnak, de a leírások szerint a ‘Ronde Bordeaux’ a legfinomabb.

A fajtakísérletről beszámoló cikk teljes terjedelmében, német nyelven itt található:
https://www.lwg.bayern.de/gartenbau/obstbau/238458/index.php.

Aki szívesen olvasna a fügetermesztés és felhasználás hazai tapasztalatairól, annak figyelmébe ajánlom a www.fugesember.hu oldalt.

Gelencsér Margit