Mit tartalmaznak a bioélelmiszerek és mit nem? – BIOtrilógia 1/3

A napokban kovászos kenyérsütő workshopot tartottam. Két gazdálkodó vett részt: egy idősebb és egy fiatalabb, mindketten konvencionálisan gazdálkodtak. Miközben készítettük a kenyereket, szóba került a „te mivel permetezed le az őszibarackot” téma. Nehezemre esik ilyenkor végighallgatni a beszélgetést és megfontoltan reagálni, de sikerült. A végén feltettem a kicsit közhelyesnek tűnő kérdést, hogy „Tudjátok ugye, hogy azok a szerek, amiket használtok mérgek? Mérgezik a környezetet, minket, és amikor elbomlanak, a bomlástermékeik úgyszintén”. Kis hallgatás következett, majd egyikük megszólalt: Nekem az a véleményem, hogy aki nappal nem permetez, az éjszaka fog.

Vajon tényleg? Ha ez így lenne, semmilyen különbséget nem tudnánk találni a bio és a konvencionális élelmiszerek között. Hát nézzük meg!

Mérhető különbségek

Vegyük először is szemügyre azt, ami mérhető: a bio és a konvencionális élelmiszerek beltartalmi értékei közötti különbségeket. Az egyik legátfogóbb tanulmány a témában a Baranski tanulmány,1 amely 2014-ben 300 összehasonlító vizsgálat eredményeit összegezte és adta közre.

Baranski tanulmány összehasonlító vizsgálat összegzése - grafikon

Ezek alapján a bioélelmiszerek 69 %-kal többet tartalmaznak bizonyos antioxidánsokból, például az élettanilag rettentően fontos polifenolokból.

Ugyanakkor a szennyeződések, például a növényvédőszer maradványok mindössze negyedannyi mennyiségben fordulnak elő bennük. Az, hogy egyáltalán tartalmaznak szennyeződéseket, nem abból adódik, hogy a biogazdák éjszaka permeteznek, hanem annak a következménye, hogy a szél fúj és a víz folyik. Azaz a biotermékek a szennyezett környezetből átkerült peszticidekkel szennyeződhetnek, illetve ez a szállítás és a raktározás során megtörténhet.

A tanulmány szerint a biotermékek más környezeti mérgekből is kevesebbet tartalmaznak, így kadmiumból és nitrátból. Ezt azzal magyarázzák, hogy az egészséges talaj több tápanyagot tartalmaz, ezért a növények kevésbé vesznek fel nehézfémeket, míg a kizsákmányolt földből a növény szükségből azt veszi fel, amit talál.

A Baranski tanulmány szerint a biogazdaságokban termesztett növények kevesebb fehérjét és picit kevesebb rostos anyagot tartalmaznak. Ez számunkra azt jelenti, hogy a növény összetétele a biogazdálkodás következményeként megváltozik. Több biológiailag aktív anyagot tartalmaznak, ami élettani szempontból kifejezetten előnyös számunkra.

Az amerikai Organic Center kutatói2 28 évet átívelő áttekintésükben a következő kérdésekre keresték a választ: megemeli-e a biogazdálkodás a gyümölcsök és zöldségek táplálkozási értékét, és ha igen, milyen mértékben? A kutatók 1980 és 2008 között megjelent 97 vizsgálatot hasonlítottak össze 11 hatóanyagra. Ezek között többek olyan anyagok voltak, mint a fentebb is említett antioxidánsok és polifenolok, a kvercetin, a C és E vitaminok. Az összehasonlítás eredményeként az derült ki, hogy a biotermékek átlagban 25 %-kal több hatóanyagot tartalmaztak, mint a konvencionális termékek.

Vegyes biotermékek

Glifozát a vizeletünkben

A közelmúltban Berlinben bemutatott vizsgálati eredmények azt bizonyítják, hogy a glifozát nevű általánosan használt gyomirtószer megjelenik az emberi vizeletben. A glifozát napjaink egyik legvitatottabb növényvédőszere, amellyel kapcsolatban a súlyos egészségkárosító hatás gyanúja merült fel.  

Összességében a 2009 vizsgálati alany 99,6 %-ának vizeletében voltak egyértelműen kimutathatóak a glifozát-maradványok.

A szennyezettség mértéke meghaladta a 0,5 ng/ml-t, amely érték ötször magasabb, mint az ivóvízre engedélyezett 0,1 ng/ml-es határérték. A lakosság egyharmadának vizeletében az ivóvízre megengedett határérték 10-42-szerese volt megtalálható.

Korcsoportonkénti bontásban: a 0-9 éves és a 10-19 éves gyermekeknél/serdülőknél, valamint a mezőgazdaságban dolgozóknál találták a legmagasabb értékeket. A vizsgálatban részt vevő húsevők, az úgynevezett vegyes táplálkozásúak vizeletében úgyszintén magasabb értékeket találtak, mint a vegetáriánusok és vegánok vizeletében. A biotermék fogyasztók hasonlóképpen kevésbé voltak szennyezettek, mint a konvencionális étrendet követők.4

Növényvédőszer maradványok még a hajunkban is

2022 októberében tették közre az egész EU-ra kiterjedő „Pesticide Checkup” vizsgálat eredményeit. A vizsgálat arra volt kíváncsi, hogy a leggyakrabban használt peszticidek megjelennek-e az emberi hajban, mintegy bizonyítva, hogy ezek a szerek bejutnak az emberi szervezetbe és ott is maradnak. A vizsgálatban a résztvevők csaknem egyharmadának hajában találtak peszticidmaradványokat.

A vizsgálat során rákérdeztek a résztvevők táplálkozási szokásaira is, konkrétan arra, hogy fogyasztanak-e, és ha igen, milyen rendszerességgel.

Az eredmények szerint minél több bioélelmiszert fogyaszt valaki, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy a hajában peszticidmaradványokat találnak. A biot egyáltalán nem fogyasztók 35 %-nál találtak peszticidmaradványokat, míg a biot rendszeresen fogyasztóknál mindössze 28,1 %-ban. A vizsgálat nem tért ki arra, hogy milyen arányban fogyasztottak a vizsgálati személyek bioélelmiszereket.5

Összegezve a bio és konvencionális termékek mérhető különbségeit, megállapíthatjuk, hogy a bioélelmiszerek átlagban 26 %-kal több hatóanyagot tartalmaznak, úgy mint vitaminokat, antioxidánsokat, polifenolokat, viszont lényegesen kevesebb szennyeződést, így kadmiumot, nitrátot, vagy peszticidmaradványokat. Ennek megfelelően a biofogyasztók szervezetében kisebb a glifozát és egyéb növényvédőszer szennyezettség. A biominőséget pedig képalkotó módszerekkel is láthatóvá lehet tenni. Azt, hogy ezeknek a különbségeknek egészségünkre is mérhető hatása van-e, a cikksorozat további részeiben fogjuk megvizsgálni.

Hivatkozások: 

1. Baranski, M., Srednicka-Tober, D., Volakakis, N., Seal, C., Sanderson, R., Stewart, G.B., Benbrook, C., Biavati, B., Markel- lou, E., Giotis, C., Gromadzka-Ostrowska, J., Rembiałkowska, E., Skwarło-Son, K., Tahvonen, R., Janovska, D., Niggli, U., Nicot, P., & Leifert, C., 2014. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. The British Journal of Nutrition, 112(05), 794-811.

2. Charles Benbrook, Xin Zhao, Jaime Yáñez, Neal Davies and Preston Andrews New evidence confirms the nutritional superiority of plant-based organic foods, 2008, March4.

4. https://www.boell.de/de/2016/03/04/glyphosat-untersuchung-75-prozent-der-deutschen-deutlich-belastet

5. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7939

dr. Benda Judit
táplálkozás-tudományi szakember

Elindult új weboldalunk: www.miertjoabio.hu