Gyógyító fűszernövények a biokertben 1.

Vannak olyan növények, amelyek ételeinket teszik ízletessé, mások gyógyítanak minket, de akadnak olyanok is, amelyek mindkét szerepkörben helytállnak. Helytakarékosan ültethetjük őket, így különösen jól járunk velük.

A citromfű és a levendula megérinti a lelket

Illóolaj és gyanta tartalmuk teszi őket különlegessé a kerti növények között. Nemcsak megdörzsölve érezhetjük illatukat, hanem akkor is, amikor a nyári szellővel önként bocsájtják útra illatanyagaikat. Az illatanyagok kibocsájtása teljesen öncélú, így tartják távol a kártevőket és kórokozókat, illetve így csalogatják magukhoz a beporzó rovarokat.

Főzéskor jellegzetes ízt adnak az ételeknek, amiben nagy szerepük van a keserű és cseranyagoknak. Emberemlékezet óta helyet kapnak a házipatikákban, hogy teaként, tinktúraként vagy balzsam alkotórészeként enyhülés hozzanak a panaszokra.

Fogyasztható növények minden esetre

Nemcsak a kolostorkertekben termesztették elkülönítve a gyógy- és fűszernövényeket. Az egyik ágyásban például a macskagyökér, az orbáncfű vagy a kamilla kapott helyet. A másikban kapor, borágó vagy tárkony. Némelyik növény mérgező hatóanyagokat is tartalmazott, például alkaloidokat, amik ma már nemigen használatosak és az ízük is pocsék.

A pompás ízű, de gyógyhatással nem bíró fajokat a konyhakertben termesztették. Az emberek azonban rájöttek, hogy egyes növények két szempontból is hasznosak: ízletesek, gyógyhatással bírnak, nem mérgezőek és nagyobb mennyiségben is fogyaszthatók. A fűszeresen fanyar összetevők segítik az emésztést, ahogy mondani szokás, összefut tőlük a nyál a szánkban, ami hasznos lehet gyomor- és bélproblémák esetében. Vannak olyan illóolajos növények, amelyek nemcsak csípős, fűszeres ízükkel hatnak, hanem védenek a bakteriális, vírusos és gombás fertőzésekkel szemben, ezért használjuk őket megfázás, gyulladás esetén. Felkeltettük az érdeklődését? Összeállítottunk egy listát az efféle „kettősügynökökről”.

Levendula

Szinte elképzelhetetlen olyan kert, hogy a fűszernövényes ágyásban, a szárazon rakott kőfalon vagy az ágyás szegélyén ne legyen levendula (Lavandula angustifolia). Tápanyagban szegény, kiszáradásra hajlamos talajon, erősen felmelegedő helyen is elboldogul ez a mediterrán növény, de teleinket is elviseli.

Gyógyító levendula:

Összetevői közül elsősorban a linaloolnak és a linalyl-acetátnak van nyugtató, harmonizáló és feszültségoldó hatása, ami kihat a gyomorra, a belekre és az epére is. Csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét. Az ellazulást és az elalvást segíti a levendulaolajos fürdő vagy masszázs, valamint a száraz levendulavirággal töltött álompárna.

A levendula megkönnyíti az elalvást
A levendula megkönnyíti az elalvást

Levendula a konyhában:

Friss és szárított virágai mediterrán jelleget kölcsönöznek az édes krémeknek, a fagyinak, a méznek, a cukornak és a cukorszirupnak.

Fekete üröm

A fekete üröm (Artemisia vulgaris) kedvező helyen embermagasra is megnő. Nem igényes, száraz, lehetőleg homokos talajon, teljes napsütésben érzi jól magát. Számos sarjat növeszt, kipárolgása gátolja más növények fejlődését, ezért mindenképpen csak az ágyás szélére kerüljön.

 

Gyógyító fekete üröm:

Keserűanyagokat tartalmaz, amely elősegíti a gyomornedvek és az epefolyadék termelődését. A fiatal levelekből és a virágzatból készült tea segíthet gyomorpanaszok esetén. Illékony anyagai között azonban szerepel a mérgező hatású thujon, ezért napi egy csészénél ne fogyasszunk belőle többet. A nőgyógyászati moxa-terápiában a méh stimulálására alkalmazzák. A cipőbe tett feketeüröm levél megóvhat a vízhólyagoktól.

A fekete üröm megkönnyíti egyes ételek emésztését
A fekete üröm megkönnyíti egyes ételek emésztését

Fekete üröm a konyhában:

A szakácsok érdeklődésére elsősorban árnyékos, szellős helyen megszárított bimbói tarthatnak számot. A karácsonyi libánál lép színre, ugyanis a zsíros baromfihús a feketeürömnek köszönhetően könnyebben emészthető. Apróra vágott levelei javára válnak a káposztás ételeknek, a hagymalevesnek, a zöld szószoknak és a gombás fogásoknak.

Menta

Menta alatt többnyire a borsmentát  (Mentha x piperita) értjük. A friss borsmentának kifejezetten borsos aromája van. Ez a közérzetjavító növény tápanyagban gazdag, nyirkos talajon, félárnyékos helyen tenyészik legjobban. Rizómáival rövid idő alatt nagy területet vesz birtokba.

 

Gyógyító borsmenta

Görcsoldó hatása magas mentol, cseranyag és keserűanyag tartalmára vezethető vissza. Friss vagy szárított leveléből készült tea gyorsan segít a hányingeren, hasmenésen, felfúvódáson. Elősegíti az epefolyadék ürülését, szabályozza az étvágyat, a keringést és az emésztést. A mentol fertőtlenítő hatása segít megszűntetni a szájüregben jelentkező gyulladásokat. Fejfájás és rovarcsípés esetén hideg borogatásként javallott.

A menta görcsoldó
A menta görcsoldó

Menta a konyhában:

Némi apróra vágott borsmenta levél borsos jelleget ad a salátáknak, a mártogatóknak, a szószoknak, a túrónak, a kuszkusznak, a csokikrémeknek, a fagyinak. A könnyű nyári italokat is feldobja pár friss mentalevél.

Citromfű

A citromfű (Melissa officinalis) a Földközi-tenger medencéjének keleti feléből származik, ahol részben vadnövényként él a meleg, meszes, napsütötte vagy félárnyékos helyeken. Ilyen helyeken szeret terjeszkedni és akár 90 cm magasra is megnőhet.

Gyógyító citromfű:

A citromfű teát ősidők óta isszák idegesség, nyugtalanság, valamint migrén ellen. Gyógyhatása a citromos illatú összetevőkben, a citrálban és a citronellálban rejlik, valamint a rozmaringsavban. A citromfüves gőzölés jót tesz a tisztátalan bőrnek, a belőle készült tinktúra pedig gyulladáscsökkentő szájvízként használható.

A citromfű megkönnyebbülést hoz a fejben
A citromfű megkönnyebbülést hoz a fejben

Citromfű a konyhában:

A citromízű levelek jól illenek salátákhoz, fűszervajakhoz, joghurtos öntetekhez, valamint alkalmasak halételek fűszerezésére.

Az előzőekben ismertetett növények jól megélnek nálunk is. Pár négyzetméteres kertecskékben is elférnek, de termeszthetjük őket nagyobb cserépben vagy erkélyládában. A mutatós, ugyanakkor meglehetősen drága fagyálló kerámiák helyett használhatunk leselejtezett és alul kifúrt zománcos lábost, bográcsot, üstöt vagy kibélelt zsalukövet. Ezeket töltsük fel komposzttal dúsított kerti földdel vagy ökológiai gazdálkodáshoz engedélyezett földkeverékkel. A fűszernövényeket általában kedvelik a számunkra hasznos rovarok is, ezért nem hiányozhatnak egyetlen biokertből sem.

Folytatása következik.

Forrás: krautundrueben.de
Fordította: Gelencsér Margit