Miért nélkülözhetetlen a riolittufa használata a szántóföldi növénytermesztésben

A mezőgazdasági termelők számára a talajminőség javítása, a terméshozam növelése és a szélsőséges időjárási körülményekkel szembeni ellenállás kulcsfontosságú tényezők a sikeres növénytermesztés érdekében. Az elmúlt években a riolittufa kőportrágya alkalmazása hatékony megoldásként bizonyult a talajjavításra, az őszi búza és a szója termesztésében is. Az idei évben az aszály okozta károk még inkább rámutatnak arra, hogy mennyire fontos olyan természetes anyagokat használni, amelyek javítják a talaj vízmegtartó képességét és növelik a növények ellenállóképességét.

Riolittufa

Őszi búza: riolittufával elért eredmények

Egy szántóföldi kísérletben, melyet Dr. Köhler Mihály vezetésével végeztek a 90-es években, az őszi búza vetését követően a riolittufa alkalmazása jelentős javulásokat eredményezett a terméshozam és a növényminőség tekintetében. A vizsgálatokat négyismétléses parcellákban végezték, ahol a riolittufa őrleményt 1 kg/m² adagban alkalmazták. Az eredmények szerint:

  • A kezelt parcellák 4-5 nappal korábban keltek, mint a kontrollparcellák, ami a riolittufa talaj vízgazdálkodására gyakorolt pozitív hatásának köszönhető.
  • A termésátlag 8 – 18%-kal nőtt a kezelt területeken, ami hektáronként 6,2 tonnás terméshozamot eredményezett.
  • A riolittufa nem csak a hozamot növelte, hanem a szemkeménységet is 6,3%-kal javította, valamint növelte a nedves sikértartalmat és a fehérjetartalmat, ami kedvezőbb minőséget biztosított a kenyérbúza számára.

Szójatermesztés: riolittufa a vízhiányos években

A szója termesztésében a riolittufa szintén kiemelkedő eredményeket mutatott. Az 1988 és 1990 közötti kísérletek során, amelyeket Szarvason az Öntözési Kutató Intézet kísérleti telepén végeztek (szintén Dr. Köhler Mihály, volt gyémántdiplomás agrármérnök és címzetes egyetemi docens vezetésével), többféle riolittufa dózist alkalmaztak különböző parcellákon. A kísérlet eredményei a következők voltak:

  • A riolittufa alkalmazása javította a talaj vízmegtartó képességét és növelte a növények ellenállóképességét a száraz időszakokban.
  • A kísérletben résztvevő szója fajták (pl. Borza és Drina) terméshozama növekedett a kezelt parcellákon, ahol 1-2 kg/m² riolittufa dózist alkalmaztak.

Aszálykezelés riolittufával

Az aszály az idei évben jelentős károkat okozott a szántóföldi növényekben. A riolittufa egyik legfontosabb előnye, hogy segíti a talaj nedvességtartalmának megőrzését, különösen a felső 20-40 cm-es rétegben. Az agyagos talajok esetében is jelentős javulás tapasztalható, hiszen a talaj könnyebben művelhetővé válik, és csökken az energiafelhasználás. Képes megkötni a vizet és lassan visszajuttatni azt a növények gyökereihez, így csökkentve a párolgás okozta veszteségeket. Javítja a talaj légáteresztő képességét, ami elősegíti a gyökérzóna megfelelő oxigénellátását és a tápanyagok könnyebb elérhetőségét.

Betakarítás utáni őszi talajmunka fontossága

Az őszi talajmunkák kiemelt jelentőséggel bírnak, különösen a betakarítást követően. A talaj megfelelő előkészítése nemcsak a következő vetési szezon sikerességét alapozza meg, hanem segít a talaj vízháztartásának javításában is. A riolittufa alkalmazása a talajművelés során tovább növelheti a talaj víztároló képességét, amely rendkívül fontos az aszályos években. A benne található ásványi anyagok tovább javítják a talaj szerkezetét és tápanyagtartalmát, ami kedvezően hat a következő szezon növénytermesztési eredményeire.

Összefoglalva, a riolittufa alkalmazása a szántóföldi növénytermesztésben nem csak a terméshozamot növeli, hanem javítja a talajminőséget és segít a szélsőséges időjárási körülményekhez való alkalmazkodásban is. Az őszi búza és a szója példái jól mutatják, hogy ez az ásványi anyag nélkülözhetetlen input lehet a fenntartható és hatékony mezőgazdasági termelésben.

Üzemi, kiskerti és háztartási felhasználási tippek ITT .

Ha kérdése van, vagy további információra van szüksége, keresse bizalommal a Colas Északkő agrármérnök értékesítő kollégáját.

Kapcsolat:
Colas Északkő Kft.
Podráczki Károly – agármérnök
Mobil: + 36 70 524 3774
Email: karoly.podraczki@colas.hu
riolittufa.hu

 

(Forrás: Dr. Köhler Mihály – Gyűjtemény a 2000 – 2011 között megjelent publikációkból (A szerző munkásságának V. kötete. Kiadó: Köhler-Porta Bt. – Debrecen, 2011)