Hozd magad formába biospenóttal!

Gyorsan megnő, sokféleképpen készíthető és tele van egészségvédő anyagokkal, úgyhogy elő a vetőmagos zacskóval, irány a kert, októberben még nem késő elvetni!

A spenót gyorsan beborítja az ágyások felszínét
A spenót gyorsan beborítja az ágyások felszínét, ami pedig nem jut el a konyhába, az zöldtrágyaként végzi

Ha gyakran szerepel az étlapon a spenót, akkor olyan erősek leszünk, mint Popey, a Disney-filmek matróza! Akár igaz, akár nem, ma már tudjuk, hogy a 100 g friss spenót vastartalma csupán 4 g.

Mégis olyan hírnévre tett szert a filmen keresztül a spenót, hogy mindenki tömni kezdte magába és a film 1933-as vetítése után 30%-kal nőtt iránta a kereslet.

A németek éves spenót fogyasztásának átlaga évi másfél kg és a spenóttal kapcsolatos kutatások iránt is van érdeklődés, elsősorban a sport- és táplálkozástudomány részéről. Ennek oka, hogy kimutatták, a spenótból a teljesítménynövelő és izomfejlődést segítő, ecdysteron elnevezésű növényi hormont. Popey tényleg spenóttal épített izmot? Ha naponta 5-10 kg-ot megevett belőle, akkor igen, hiszen akkor még nem volt spenót kivonat. Az ecdysteron azóta a doppingszerek listájára került.

Mindenképpen megéri ezt az egészséges zöldséget termesztenünk, mivel komoly mennyiséget terem és tele van olyan anyagokkal, amiknek a táplálkozástudomány egészségvédő hatást tulajdonít, még akkor is, ha rendszeres fogyasztásuk nem vezet kiemelkedő sporteredményekhez.

Palántanevelés szabadföldi kiültetéshez és balkonkertészkedéshez

A kertészetek kínálnak előnevelt spenót palántákat. A profiktól elleshetjük a kiültetés módját: a tőzegcserepek ne kerüljenek túl mélyre, mert így könnyebb lesz a szedés és a levelek mosása.

Ha nem kerül le a spenót előveteménye idejében, a spenótot előnevelhetjük edénykékben, és aztán, amikor felszabadult a helye, kiültethetjük az ágyásba vagy a magaságyásba.

Azt is megtehetjük, hogy mélyebb edénybe, balkonládába vetjük, amit aztán kiteszünk az erkélyre vagy a teraszra. Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy az edény ne száradjon ki, mert azt rosszul viseli. Ha azonban megfelelő vízmennyiséghez jut és elég a föld a gyökereinek, akkor fékezhetetlen növekedésnek indul és bőséges termést ad, akár még télen is.

A spenótot előnevelhetjük edényekben
A spenótot előnevelhetjük edényekben

Egészséges reggeli

Sokaknak természetes, hogy a napot smoothieval indítják és gyakran spenót is kerül ebbe az egészséges italba. A leveles zöldségek jelentik az alapot, az alma és a citrusfélék C-vitaminnal, valamint aromákkal gazdagítják, a körte, a banán és egy kevés méz pedig az édes ízt adja hozzá. A spenótos fogások lágyabbnak hatnak, ha joghurtot vagy tejsavót adunk hozzájuk. A leveles zöldségek „karcosságát” az oxálsav okozza, amit a tejtermékek megkötnek, és ezzel semlegesítenek.

Hozd magad formába spenóttal!
A spenót erőteljes zöld színt ad a smoothienak

Érdemes ősszel vetni

Egyéves, gyorsan fejlődő növény, vetés után csak pár hétre van szükség a tömött, 30 cm magasságot is elérő levélrózsák kifejlődéséhez. A levélrózsa csak akkor alakul ki, amikor rövidek a nappalok. Ha a nappalok hossza meghaladj a 12 órát, a növény hajlamossá válik a felmagzásra. Minden energiáját a virágzásra fordítja, magas magszárat hoz és nem talajközeli leveleket, amiékért valójában vetettük. Az alábbi tényezőkön múlik, milyen gyorsan magzik fel a spenót:

  • Mennyi ideig van világos?
  • Milyen fajtát választottunk?
  • Mekkora a növények közti távolság?
  • Milyen a talaj minősége?
  • Mennyi víz áll a növény rendelkezésére?
  • Mennyire van meleg?

Akad ugyan néhány nyári fajta, de a spenót inkább tavasszal, vagy még inkább ősszel érzi jól magát a veteményesben. A hosszú nappalos időszakokat hagyjuk meg inkább azoknak a növényeknek, amelyek örülnek a sok fénynek.

A mulcs megvédi a levélzöldségeket a gyomoktól és megőrzi a talajnedvességet.
A mulcs megvédi a levélzöldségeket a gyomoktól és megőrzi a talajnedvességet.

Hogy tegyünk a spenót kedvére?

Napos helyen fejlődik megfelelően, a többi libatopféléhez hasonlóan humuszos, laza, aprómorzsás talajban. Október elejéig vethetjük, 2-2,5 cm mélyre. 15-22 °C-on 8-12 nap után megjelennek a sziklevelek. A sorok között hagyjunk 20-25 cm távolságot. Akkor fejlődnek ki az erőteljes levélrózsák, ha 5-10 cm-es távolságra egyelünk, mert így nem fogják vissza a növények egymás fejlődését és egészségesek maradnak. Ha gondoskodunk a rendszeres vízellátásról, 6-8 hét múlva kezdhetjük a szedést. A téli hidegtől fátyolfóliával védhetjük.

Megjelenhet az állisztharmat

Néha megjelennek a levelek felszínén halvány, kerek foltok, a fonákjukon pedig szürke gombaszövedék látható. Ez azt jelenti, hogy beütött az állisztharmat fertőzés. Ez arra utal, hogy túl nedves volt a spenót, ami leginkább termesztőberendezésben szokott előfordulni, a veteményesben csak ritkán. Vannak rezisztens fajták is. Ebben az esetben visszafogottabban öntözzünk és inkább reggel, mert így hamarabb megszáradnak a levelek, nem maradnak tartósan nedvesek.

A nedvesség a lisztharmat fertőzésnek kedvez
A nedvesség a lisztharmat fertőzésnek kedvez

Alternatívák ínyenceknek

Jóval a spenót előtt ezekkel jutottak az emberek egész évben friss zöldhöz. A spenót később nagyobb hozama miatt jött a képbe, de érdemes ezeket is kipróbálni, főleg a spenót számára kedvezőtlen nyári hónapokban.

  • Spenótfa: egyéves, 3 méteresre is megnövő óriás. 2-4 példány elég belőle, a zsenge leveleket fogyaszthatjuk.
  • Eperspenót: a termése inkább fanyar, a fiatal leveleit szedjük, még terméshozás előtt.
Az eperspenót termései ízetlenek
Az eperspenót termései ízetlenek
  • Újzélandi spenót: nem magzik fel, intenzív íze miatt a legnépszerűbb spenóthelyettesítő.
  • Csókalábú útifű (szarvasagancs útifű): fűszeres ízű leveleiből saláta készülhet vagy megpárolhatjuk.
Az újzélandi spenótnak intenzív íze van.
Az újzélandi spenótnak intenzív íze van.

A legkedveltebb fajták a libatopfélék körében

A spenót egészen bizonyosan nem szerepelt a rómaiak étrendjében, mivel a mórokkal jött Közép-Ázsiából, Spanyolországon keresztül. Először a XII. században említik, mit gyógynövényt. A mi szélességünkön a XVI. században honosodott meg egyszerű termeszthetőségének és magas hozamának köszönhetően. Ma már biztos helye van a konyhakertekben, az alábbiak a legkedveltebb fajtái:

Legkedveltebb fajták
Bőséges fajtaválaszték

Szedés könnyedén

Eddig a szedéssel járó bonyodalmak tartották vissza a spenóttermesztéstől? Vagy a levélcsomók közt lapuló homok zavarta? Van pár tippünk, hogy gyerekjáték legyen a szedés:

  • Ha sűrűn vetünk, kevesebb homok kerül a spenótra, így kevesebb mosást igényel.
  • Érdemesebb inkább sorokba vetni, mint szórva. Így egy mozdulattal több növényről is levághatjuk a leveleket a gyökérnyak fölött.
  • A nagylevelű, függőleges levélállású fajták szedése meglepően könnyű. A Lasio és a Monnopa levele alig érintkezik a talajjal.
  • A sorközöket takarhatjuk fűnyesedékkel vagy szalmával, hogy megakadályozzuk a sárfelverődést.
  • Egyes kertészetek tőzegcserepes spenót palántákat kínálnak. Az ilyen előnevelt növények szennyeződésmentesen fejlődnek tovább.
A sorba vetett spenót jobban kézreesik.
A sorba vetett spenót jobban kézreesik.

A spenót egészségessé és fitté tesz

Rendben, a Popey-legenda nem teljesen igaz, de ettől még a spenót igazi csodakaja. Jó hatással van a szemre a rengeteg béta-karotin. Emellett kimagasló a karotiniodok közül a lutein tartalma, ami a szem ideghártyájának sárgafoltját védi. A C, E és K vitaminok antioxidáns hatása jótékonyan hat a testünkre. A levélzöldségek bőséges rosttartalma segíti az emésztést, úgy, hogy 100 g csak 20 kilokalóriát tartalmaz.

Izomépítés spenóttal – Nem igazán működik.
Izomépítés spenóttal? – Nem igazán működik.

A sokoldalú, zöld alapanyag

A spenótot sokféleképpen készíthetjük el. A zsenge levelek enyhe ízűek és nagyszerűek salátákba. Öntetként fűszeres joghurtszósz illik hozzá. Az idősebb, nagyobb téli levelek zöldséges ételekben kerülhetnek az asztalra, például felfújtként, pizzafeltétként, sós piteként. Az indiai konyha is kedveli a spenótot enyhe ízű, lágy sajttal kombinálva.

Alapos mosás után a leveleket 3 percig blansírozzuk sós vízben, majd ízlésünk szerint vágjuk fel kisebb-nagyobb darabokra. Olaszországban közkedvelt a spenót olivaolajjal, fokhagymával citromlével és némi parmezánnal. De készülhet a spenótból fűszeres, rikottás süteménytöltelék is. Nálunk szerecsendióval, sóval, borssal és egy kevés tejszínnel szokás ezt az egészséges levélzöldséget ízesíteni.

Rövid blansírozás után kisebb adagokban lefagyaszthatjuk.
Rövid blansírozás után kisebb adagokban lefagyaszthatjuk.

Tükörtojás póréval és spenóttal

Hozzávalók 4-5 személyre

  • 400g spenót
  • 1 póré
  • 200 ml zöldséges alaplé
  • 5 tojás
  • 50 g feta
  • 30 g vaj
  • 2 ek olivaolaj
  • só, bors, kömény, friss fűszernövények

Elkészítés:

  1. Alapos mosás után karikázzuk fel a pórét. Egy kellőképpen nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat és az olajat. Tegyük bele a pórét sóval, borssal, köménnyel ízesítve és pirítsuk 3 percen keresztül. Öntsük fel az alaplével és pároljuk készre, addig, amíg szinte az egész lé elfő.
  2. Mossuk meg a spenótot és adjuk a póréhoz. Kevergetés mellett pirítsuk egy percen keresztül, amíg a spenót összeesik. Vegyük kicsire a lángot és egy nagy kanállal nyomjuk mélyedést a zöldségekbe.
  3. Minden mélyedésbe üssünk egy-egy tojást, tegyünk rá egy kis sót, morzsoljuk el a fetát, osszuk el a tojásokon. Fedő alatt süssük 4-5 percen keresztül, amíg a tojásfehérje megszilárdul. Hintsük meg friss fűszernövényekkel.

Tipp: kínáljuk hozzá friss fehérkenyeret, amivel mártogathatunk. Együk közvetlenül a serpenyőből. Tökéletes meleg étel egy vasárnapi reggeli-ebédhez.

Shakshuka – a levantei konyha klasszikusa. A képen a zöld változat spenóttal, póréval és fetával.
Shakshuka – a levantei konyha klasszikusa. A képen a zöld változat spenóttal, póréval és fetával.

Oxálsav a célkeresztben

Ha a spenótot tejszínnel, joghurttal, sajttal vagy más tejtermékkel együtt fogyasztjuk, az oxálsav megkötődik, ezzel egyben meg is szabadítja a spenót „karcos” ízétől.

Leginkább az oxálsav és a nagy nitráttartalom riasztja vissza a reumában szenvedőket a spenóttól. Az oxálsav mennyiségére kevés a ráhatásunk, de a nitrát mennyiségét képesek vagyunk csökkenteni. Trágyázzunk visszafogottan és napfényes időszakra időzítsük a szedést, koradélutánra. A levélereket dobjuk a biohulladékok közé és öntsük ki a blansírozó vizet.

A maradékot tegyük a hűtőszekrénybe, így másnap minden további nélkül megmelegíthetjük.

Biokultúra tipp:

  • A Vetési naptár szerinti levélnapon vessük.
  • Könnyű belőle magot fogni, akár zöldtrágya mennyiségben, ha meghagyunk magnak pár erőteljes növényt. Érdemes ezeket kisebb karóhoz kötni, hogy az eső ne döngölje földbe az egyre nehezebbé váló magszárat.
  • Kisebb mennyiségben nyersen is érdemes fogyasztani. Önmagában így nem túl ízletes, de szendvicsbe téve, burgonyára, tésztára, salátába aprítva már az.

Forrás: krautundrueben.de
Fordította: Gelencsér Margit