A tél minden évben eljön

Augusztusban még szinte minden kert kínál valami frisset, ahol azonban a téli zöldségek is helyet kapnak, ott tavaszig tart a jó világ.

Vegyes téli zöldségek
A bimbóskel az egyik legnépszerűbb téli zöldségünk, -15 °C-ig télálló.

A legtöbben a hideg időszakban a szupermarketekben szerzik be a zöldségeket. A kert pihen, az ágyások rendbe téve és téliesítve. Ennek azonban nem kell így történnie, semmi nem szól az ellen, hogy télen is örömmel kertészkedjünk.

Zöldséget hozunk be télen a kertből? Merészen hangzik, megkérdőjelezi a szokott gyakorlatot.

Pedig semmi új nincs abban, hogy ökológiai módon, takarékosan és fenntartható módon kertészkedjünk télen is. Hajdanán, amikor még nem lehetett bármikor bármit vásárolni, trágyával melegített ágyásokban kertészkedtek.

 

Téli zöldségek üvegház és fólia nélkül

Jó lenne már a következő télen káposztát, gyökérzöldséget vagy zsázsát szüretelni a saját kertünkből vagy balkonládánkból? Nyilvánvaló, ez milyen előnyökkel jár: bio módszerekkel termesztett zöldségek, rengeteg egészségvédő anyagot tartalmaznak és tökéletesen frissen kerülhetnek a tányérunkra. Némi tervezéssel, előkészítéssel és gondozással jár az előállításuk, de felveszik a versenyt a szupermarketek messzi földről érkező áruival.

Valószínűleg senki nem válik egy éjszaka alatt a téli zöldségek szakértőjévé, de érdemes dolgozni rajta. Tapasztalatokat szerezve évről évre egyre több termésre számíthatunk.

A spenótot szakaszosan vethetjük augusztus és október között.
A spenótot szakaszosan vethetjük augusztus és október között.

Számos zöldségféle elviseli a fagypont alatti hőmérsékletet, így sokminden megterem télen is fólia, üvegház és kiegészítő fűtés nélkül. Tervezéskor vegyük azonban figyelembe, nyárhoz képest a fejlődés üteme jóval lassabb, de azért látható az eredmény.

Minél északabbra vagyunk, annál rövidebb ideig van világos, és minél kevesebb fényt kapnak a növények, annál vontatottabban fejlődnek. Bárhol is lakunk, mindig a kert legjobb részén kapjanak helyet a téli zöldségek. A cél a kedvező mikroklíma megteremtése. Így néz ki az ideális hely:

  • nem árnyékol se fa, se cserje, se épület, még akkor sem, amikor télen alacsonyan jár a Nap
  • észak, észak-nyugat felől fal vagy sövény véd a hideg széltől
  • közvetlen közelében van egy kőből vagy fából rakott fal, ami megőriz valamennyit a nappali melegből az éjszakára
  • viszonylag magasan helyezkedik el a domboldalon, ahonnan „lefolyik” a hideg levegő és összegyűlik a fagyzugban.
A téli porcsin megízesíti a salátákat és a leveseket.
A téli porcsin megízesíti a salátákat és a leveseket.

Egy védett, déli fekvésű erkély is tökéletes lehet a téli kertészkedéshez. Ha nem áll rendelkezésre tökéletes hely, akkor félmagas faelemekkel vagy szalmabálákkal teremthetjük meg a kedvező mikroklímát. Ez esetben ügyeljünk arra, hogy a növények elég távol kerüljenek a faltól, hogy ne vetüljön rájuk árnyék.

A téli zöldségfélék gondozása

Ha lekerült az elővetemény, agyarkapával lazítsuk fel a felszínt és még vetés előtt töltsük fel az ágyást komposzttal vagy másféle szerves trágyával. Ha zöldtrágya volt az adott helyen, akkor sekélyen dolgozzuk be. A továbbiakban folyamatosan védjük vékony mulcsréteggel a talajt a kiszáradástól.

Egy melegítő fátyolfóliai alatt még decemberben is megnőnek a karalábégumók.
Egy melegítő fátyolfóliai alatt még decemberben is megnőnek a karalábégumók.

Október közepén fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet. Ekkor érdemes még a nagy tűrőképességű téli zöldségeket is fátyolfóliával vagy két végén nyitott fóliaalagúttal védeni a fagytól. Ügyeljünk azonban arra is, hogy a zöldségek megfelelően szellőzzenek és elegendő fényt kapjanak, ezért száraz időben nappalra vegyük le a takarást.

A téli zöldségek tápanyag ellátására három alapszabály érvényes:

  1. A nagy tápanyag igényű növényeknek, például a káposztaféléknek, augusztusig adunk bioban engedélyezett tápanyag-utánpótlókat, utána már nem, mivel a túl sok nitrogén rontja a hidegtűrést.
  2. A közepes tápanyagigényű növényeknek, például a hagymának, sarjadékhagymának, endíviának elég az, ami a korábban vetett vagy ültetett kultúra után megmarad, nincs szükségük többre.
  3. A kis tápanyag igényű növények, például a salátafélék, a petrezselyem, a zsázsa vagy a friss sárgarépa, illetve a pasztinák egyáltalán nem igényelnek tápanyag-utánpótlást, rögtön jöhetnek az ágyásba az előző kultúra betakarítása után.
Októbertől a fátyolfólia és a fóliaalagút megvédi a növényeket a túl erős fagytól.
Októbertől a fátyolfólia és a fóliaalagút megvédi a növényeket a túl erős fagytól.

Öntözzük rendszeresen téli zöldségeinket, hogy folyamatosan, kényszerszünetek nélkül fejlődjenek.

 

Betakarítás és tárolás

A téli zöldséges ágyás biztosítja a hideg időszakban az ellátást salátából, gyógynövényekből, répafélékből, káposztából és retekből. (Vetéstervet lásd: lent.)

  • Fejeskáposzta: novemberben és decemberben szedhető, hűvös, sötét helyen több hétig eltartható, blansírozva és fagyasztva több hónapig, savanyítva még tovább.
  • Tarlórépa: egész télen, egészen márciusig. Ideális átmérő betakarításhoz: 10-12 cm.
  • Petrezselyem: egész évben, aprítva, fagyasztva több hónapon keresztül.
  • Retek: novemberben és decemberben szedhető, nyirkos homokban 8-12 héten keresztül tárolható.
  • Borbálafű: októbertől tél végéig frissen érdemes fogyasztani.
  • Spenót: októbertől egész télen át szedhető, fagyasztva több hónapig eltartható.
  • Ázsiai salátanövények: egész télen frissen fogyaszthatók.
Frissen felszedett pasztinák
Frissen felszedett pasztinák

Némi tervezéssel és munkával elérhetjük, hogy kertünk még télen is friss zöldségekkel lásson el minket. Próbálja ki, milyen nagyszerű dolog egész évben zöldségeket szedni, meghosszabbítva a kerti szezont.

Téli zöldségfélék ágyása

Téli zöldségfélék ágyása
Téli zöldségfélék ágyása

A téli ágyás növényei: fejeskáposzta, tarlórépa, petrezselyem, retek, barbarafű, spenót, salátanövények: madársaláta, ázsiai salátafélék, rukkola. A képen látható alapegység mérete 1×1 méter, ami tetszés szerint bővíthető. Az első vetésre júniusban kerül sor, hogy a téli betakarítási időszak minél hosszabb legyen.

Június közepe: ültessünk két fejeskáposzta palántát (1) egymástól 25-50 cm távolságra. Nagy tápanyagigényük miatt elviselnek némi szervestrágyát. Rovarhálóval védekezzünk a kártevők, többek közt a káposztalepke ellen.

Július – augusztus közepe: vessünk tarlórépát (2) és petrezselymet (3). A tarlórépát vessük 2 cm mélyre, 20 cm-es sortávolságra, a petrezselymet 1-2 cm mélyre, 20-25 cm sortávolságra.

Augusztus elejétől végéig: vessünk retket (4) ritkás sorokba, a növények 10-15 cm-re kerüljenek egymástól, a magokra szórjunk földet. Ha több sorba vetünk, a sorok közt maradjon 25 – 30 cm távolság.

A téliporcsint (5) úgy vetjük, hogy a soron belül 5 cm, a sorok között 15-20 cm távolság maradjon. Fényre csírázó magjára csak nagyon kevés föld kerüljön. A téli porcsin folyamatosan szedhető, arra azonban ügyeljünk, hogy ne vágjuk le túlságosan, mert ha nem kíméletesen szedjük, újra ki fog hajtani.

Augusztustól októberig: vessünk spenótot (6) 2-3 cm mély barázdába, a sorok között 20–35 cm maradjon. Erre is érvényes, hogy ne vágjuk le tövig, mert csak így tud majd folyamatosan új leveleket hozni.

Folyamatosan, de legkésőbb október végéig vessünk salátának valókat (7): madársalátát, ázsiai salátaféléket, rukkolát, hogy februárra, márciusra szedhetők legyenek. A vetés időpontjának megválasztásával szabályozhatjuk, mikor legyenek betakaríthatóak a zöldségek. Ha augusztus közepén vetünk, december közepén szedhetjük is a zöldeket.

A javasolt vetési időpontok átlagos adottságú helyre vonatkoznak. Ha ködös, hűvös helyen lakunk, egy vagy két héttel korábban vessünk, hogy elég idő álljon a növények rendelkezésére. Meleg, napsütötte körzetekben viszont a javasoltnál két héttel későbbi időpont is megfelelő.

Tipp: 

A tyúkhúr rendszeresen megjelenik gyomnövényként a téli zöldségfélék között. Használjuk fel ezt a gyors növekedésű, sok C-vitamint tartalmazó, fűszeres ízű zöldet salátákba. Csak akkor gyomláljuk ki, ha akadályozza a zöldségek fejlődését.

Válasszunk megfelelő fajtát

Számos zöldségféléből, például póréból, kelkáposztából vagy sárgarépából kínálnak gyorsan növő nyári fajtákat és késői, jól tárolható télieket. Gyakran azon múlik a fajtaválasztás, hogy kint szeretnénk-e hagyni a termést vagy tárolóba vinni.

A 10 legnépszerűbb téli zöldségféle

A legtöbb téli zöldségféle a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, szerves anyaggal (komposzttal) feltöltött talajban érzi jól magát.

  1. Leveleskel/fodroskel: (-15 °C-ig télálló) az első fagy után még ízletesebb, mert a fagy megváltoztatja a sejtek szerkezetét és ettől hangsúlyosabb lesz az édes íz.
  2. Kelbimbó: (-15 °C-ig télálló) átfagyás után még ízletesebb.
  3. Madársaláta: (-15 °C-ig télálló) vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ideális téli salátaféle.
  4. Endívia: (-5 °C-ig télálló) enyhén keserű, jól illik édes alapanyagokhoz.
  5. Barbarafű: (-15 °C-ig télálló) C-vitaminnal és csípős ízzel gazdagítja a salátákat és a szendvicseket.
  6. Téliporcsin: (-15 °C-ig télálló) lédús, savanykás levélzöldség, jól illik salátákba és levesekhez.
  7. Spenót: (-12 °C-ig télálló): szakaszosan is vethető, kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik.
  8. Pasztinák: (-15 °C-ig télálló) a fagytól megédesedik.
  9. Téli póré (-15 °C-ig télálló): levesekben, egytálételekben élvezhetjük enyhe hagymás ízét. 
  10. Karalábé: (-8 °C-ig télálló) különböző fajtái vannak, eltérő színnel és ízvilággal.

Biokultúra tipp:

 

A javasolt zöldségek többsége a keresztesvirágúak közé tartozik, vetésváltás tervezésekor ezt vegyük alapul. Sajnos a keresztesvirágúakra veszélyes rovarkártevőik leselkednek, készüljünk fel rájuk. A rovarháló az érkezőket tartja távol, a sárga ragacslap a háló alatt rekedteket vonja ki a forgalomból.

Rovarháló és ragacslap
Rovarháló és ragacslap

Forrás: Kraut&Rüben Digital magazin
Fordította: Gelencsér Margit