A biokert 9 védőnövénye

A körömvirág, a borágó, és számos hasonló növény távol tart bizonyos kártevőket a zöldségféléktől. Ha ezek kerülnek az ágyásokba, megvédik haszonnövényeinket a rájuk pályázó élőlényektől. Katharina Krenn írása

Közismert, hogy a jól kialakított vegyeskultúra kedvezően hat a növények egészségére és csökkenti a kártevők okozta veszteséget.

Vannak növények, amelyek mágnesként vonzzák a káposztalepkét, gubacsatkát vagy a fekete bab levéltetvet, ugyanakkor vannak olyan növények is, amelyek elűzik és távol tartják ezeket. Aki jól ismeri ezeket az összefüggéseket és megfelelően társíthatja a veszélyeztetett növényeket a védőnövényekkel, az elveszi a levéltetvek és falánk hernyók kedvét.

A zöldségágyás egyes károsítói ellen léteznek védőnövények

1. Körömvirág – fonalférgek ellen

A körömvirág (Calendula officinalis) a biokertek ikonikus növénye. Jól megfér minden növénnyel, kedvezően hat a növények és a talaj egészségére.

Legnagyobb haszna, hogy elriasztja a növények gyökereit szívogató fonalférgeket. Gyökérváladéka távol tartja a fonalférgeket, sőt számos kártevő még a szagát sem bírja. Ráadásul vonzza a kerti segítőink közül a fályolkákat és a zengőlegyeket, amelyek lárvái levéltetvekkel táplálkoznak. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a körömvirág mélyre hatoló gyökerei lazítják a talajt.

2. Borágó – hernyók ellen

Nem véletlen, hogy a borágónak (Borago officinalis) bérelt helye van a kolostorkertekben, ahol nagy hagyománya van a védőnövények alkalmazásának. Szaga megzavarja a káposztalepkét és így elmarad a peterakás.

Ha paradicsom mellé kerül, akkor távol tartja a bagolylepkéket és a paradicsomszendert, ezzel megakadályozza, hogy lerakják petéiket. Így védi meg a borágó a káposztaféléket és a paradicsomot a hernyók kártételétől.

3. Sarkantyúka – bogarak és rágcsálók ellen

A sarkantyúka (Tropaeolum) nem hiányozhat egyetlen biokertből sem. Amellett, hogy virágai és levelei ízletesek, még távol is tartja a levéltetveket a zöldségektől. De nem úgy, hogy elriasztja a tetveket, hanem úgy, hogy mágnesként vonzza őket, így a többi növény megússza a támadást.

Emellett a sarkantyúka távol tartja a burgonyabogarat, a hernyókat, a hangyákat, sőt a pockokat is. Ha a paradicsom, a burgonya vagy a cukkini közvetlen közelében nő, akkor a mustárolajai visszafogják a gombabetegségeket, például a paradicsomvészt és a lisztharmatot.

4. Büdöske (bársonyvirág) – a fonalférgek ellen

A büdöske (Tagetes) épp annyira csinos, mint amennyire hasznos. Levelei, virágai, gyökerei olyan olajat tartalmaznak, amely minden szívókártevő ellen hatásos.

A gyökere olyan illatanyagokat választ ki, amelyek magukhoz vonzzák a fonalférgeket, majd amint odaérnek, megkapják a halálos dózist a büdöske védőanyagából.

A büdöske a biokertbe csábítja a zengőlegyeket, amelynek lárvái a levéltetvek nyakára járnak.

5. Borsikafű – a bab levéltetű ellen

Ahogy német neve – Bohnenkraut – sejteni engedi, a borsikafű (Satureja hortensis) a bab társnövénye. Nemcsak ízben illenek össze, hanem a borsikafű védi ennek a hüvelyesnek az egészségét is. A bab levéltetű ugyanis nem kedveli a szagát. Ha a babot és a borsikafüvet együtt termesztjük, a tetű inkább távol marad.

6. Fokhagyma – atkák és gombák ellen

A fokhagyma (Allium sativum) jó hatással van a szomszéd növényekre. Ha sárgarépa mellé kerül, távol tartja a sárgarépalegyet, a szamócát pedig megvédi a szamócaatkától, a feketeribiszkét a gubacsatkától. Kipermetezve megelőzhetjük vele a gombabetegségeket. Ha a vakond- vagy a pocokjáratokba fokhagyma gerezdet teszünk, elzavarhatjuk vele az ottlakókat.

7. Izsóp – csigák ellen

Az aromás izsóp (Hyssopus officinalis) vonzza a lepkéket és a méheket, miközben távol tartja a kártevő levéltetveket és hernyókat. A veteményesben bizonyos fokig megfékezi a csigákat is, főleg ha akad számukra valami finomabb. A csigák ellen mulcsoljuk izsóppal a palántákat.

8. Fehérüröm – földibolhák ellen

A fehérüröm (Artemisia absinthium) elűzi a földibolhákat a veteményesből. Ha rákaptak a földibolhák a retekre vagy a káposztára, permetezzünk fehérüröm-főzettel, ami a levéltetveket is távol tartja.  Ha ribiszkebokrok alá ültetjük, véd a ribiszkerozsda és a gubacsatka ellen, a csigák pedig nagy ívben kikerülik ezt a szagos, keserű növényt.

9. Császárkorona – pocok ellen

Ez az impozáns dísznövény harang formájú virágaival hatékony vakond- és egérűző.  Mindenféle egérnek távoznia kell, ha elültetjük a császárkorona (Fritillaria imperialis) hagymáját. Ennek a liliomfélének a hagymája erőteljes, fokhagymaszerű szagot áraszt, amely a bakkecske vagy az oroszlánketrec kipárolgására is emlékeztet. A föld fölötti részek enyhébb szagúak. Ültetéskor vigyázzunk, ne sértsük meg a császárkorona hagymáját, és viseljünk kesztyűt, mert a császárkorona minden része mérgező, legfőként a hagymája.

Forrás: krautundrueben.de
Fordította: Gelencsér Margit

Kapcsolódó cikk:
Biokerti vegyeskultúra fokhagymával

Kapcsolódó kiadvány:
Biokertészek nagykönyve