Sárgarépa betakarítása

Mire figyeljünk, ha kis nitrát tartalommal szeretnénk a répát felszedni?

Kihúzod a répát, lecsavarod a lombját,  megmosod és azon helyt beleharapsz – így a legfinomabb a sárgarépa. A saját termesztésű répa felülmúl minden mást, mert mindig friss, igény szerint szedhető, nem kell tárolni.

A sárgarépa hajlamos arra, hogy több nitrogént vegyen fel a talajból nitrát formájában, mint amennyire szüksége van, és hogy ezt felhalmozza a répatestben. A túl sok elfogyasztott nitrát árt az egészségnek, mert rákkeltő nitrozamin képződik belőle.

A nitrát tartalom a tápanyag-utánpótlástól függ. Visszafogott nitrogén trágyázás mellett nem szalad meg a nitrát tartalom, ráadásul ízletesebb lesz a répa.

Sárgarépa

Néhány derűs nap

A sárgarépa szerves anyagban gazdag talajban érzi jól magát. Ha egy száraz időszak után megérkezik a csapadék, a mikroorganizmusok nekilátnak a szerves anyag lebontásának. Az „emésztési” folyamat melléktermékeként sok nitrát termelődik. Azért kell ilyenkor pár napot várni a betakarítással, hogy legyen elég idő a nitrát lebontására a növényben és a talajban.

Azt is megtehetjük, hogy ásóvillával kibillentjük a növényt, de pár napra még otthagyjuk. Így megszakadnak a hajszálgyökerek és nem tud a talajból több nitrátot felvenni.

Forrás: krautundrueben.de
Fordította: Gelencsér Margit

Kapcsolódó cikk:
Tárolási veszteségek csökkentése

Kapcsolódó kiadvány:
Egész évben ökotermék