BIOgyümölcsöt minden mennyiségben!

A gyümölcsöket sokáig inkább csak csemegének tekintették. Később, a vitaminok felfedezésével felértékelődtek, hiszen a gyümölcsök kiváló vitaminforrások.

Idővel arra is rájöttek, hogy emésztésünk csak kellő mennyiségű rost bevitelével működik megfelelően, ebben pedig a gyümölcsök úgyszintén bővelkednek.

Telt-múlt az idő és további értékes anyagokat (fitovegyületeket) fedeztek, illetve fedeznek fel bennük, amelyek sokoldalúan védik egészségünket. Ahhoz azonban, hogy ezeket az előnyöket maradéktalanul élvezhessük, a BIO termesztésűt kell választanunk.

Hogyan termesztik a BIOgyümölcsöt?

Természetesen az ökológiai gazdálkodás előírásainak megfelelően. A legfontosabb a fogyasztó szempontjából, hogy műtrágyák és szintetikus növényvédő szerek nélkül. A növények „teljes értékű táplálékot” (trágyát) kapnak, így van miből felépíteniük éltető anyagaikat. Szintetikus növényvédő szerek nem használhatók biogyümölcsösben, ezért azok maradékát és bomlástermékeit sem kapjuk meg kéretlenül.

Tudta, hogy a nem BIO almát évente akár 10-20 alkalommal is permetezhetik gombaölő és rovarölő szerekkel. Ehhez jöhet még némi vegyszeres gyomirtás. Sajnos, a vegyszerek nem bomlanak le illedelmesen dolguk végeztével, hanem bejutnak a talajba, az ivóvízbe és benne maradnak a gyümölcsben.

Méregkeverők kíméljenek!

A sikeres biogazdálkodás ott kezdődik, hogy a környezeti adottságokhoz igazodva választunk fajt és fajtát, mégpedig olyat, amelyik kevésbé, vagy egyáltalán nem érzékeny a betegségekre.

Induljunk ki abból, hogy van egy jó helyre, jó fajtából telepített gyümölcsös és a gazdának nem áll szándékában méregkeverőként praktizálni. Hogy védhető meg vegyi hadviselés nélkül a gyümölcsös a betegségektől és a kártevőktől?

A növények – az emberekhez hasonlóan – az éhezéstől és a túltápláltságtól egyaránt gyengülnek. Ha túl sok tápanyagot kap a növény, a szövetei lazák, vizesek lesznek, a gombabetegségek könnyen fogást találnak rajtuk, míg ha kevés a minőségi táplálék, akkor életfolyamataik károsodnak, a termés mennyisége csökken, minősége romlik. Egy biogazdaságban nagy hangsúlyt fektetnek a kiegyensúlyozott, természetes anyagokra alapozott tápanyag-utánpótlásra.

Ellenségem ellensége a barátom!

A biogyömölcsös részben önszabályzó rendszer, ahol a kártevők dinamikus egyensúlyban vannak az őket felfalókkal. Sajnos, ez kisebb-nagyobb időbeli eltolódással szokott megvalósulni, vagyis a károsítók felszaporodása után csak pár nappal-héttel érkezik a felmentő sereg. Mi magunk leginkább azzal tudunk a ragadozók kedvére tenni, ha élni hagyjuk őket. Nem vegyszerezünk, átengedünk számukra egy kisebb cserjés-virágos területet a tábla szélén, esetleg mesterséges odúkat és rovarszállókat helyezünk ki.

A BIOgyümölcsöst nem permetezik?

De igen! Bár a BIOgyümölcsök védelmében (is) elsődleges szempont a megelőzés, szükség esetén használhatók a biogazdálkodásban engedélyezett készítmények. Rendelkezésre állnak például növényi kivonatok vagy olyan baktérium és vírus készítmények, amelyek csak egyes rovarokra jelentenek veszélyt. Az olajos szerek beborítják a szívó kártevőket, így azok elpusztulnak. Az elemi kén és a réz egyes sói igen régóta használt, biztonságos, felületről lemosható anyagok.