BIOzöldséget minden mennyiségben!

Gasztronómiailag a nyár dereka és a kora ősz az év legváltozatosabb időszaka: ízek, illatok, színek, formák kavalkádja, ugyannak a zöldségfajnak mindenféle változata. Örömmel számolhatunk be arról, hogy BIOban is minden kapható! Cikkünkből megtudhat pár alapvető dolgot arról, hogy mennyiben más a BIO és miért érdemes a BIO-t választani.

Hogy termesztik a bio zöldségeket?

Természetesen az ökológiai gazdálkodás előírásainak megfelelően. Egyik alapvető dolog, hogy a biozöldség talajon terem. Ezt azért hangsúlyozzuk, mert nem bio körülmények között előszeretettel ültetnek egyes zöldségféléket kőzetgyapotba, ahol a gyökerek műtrágya oldatból veszik fel a minimálisan szükséges anyagokat. Persze ennek is megvannak a maga előnyei – csak nem a fogyasztó számára. Bioban a műtrágya eleve nem jöhet szóba, a tápanyag-utánpótlás természetes anyagokkal, például komposzttal, istállótrágyával, ásványi anyagokkal, baktérium trágyákkal történik.

Többet ésszel, mint szerrel!

Egy biogazdaságban kínosan ügyelnek arra, hogy az azonos betegségre vagy kártevőre érzékeny növények csak több év kihagyással kövessék egymást. A kötelező „követési távolság” többnyire 4 év, de ha megvalósítható, akkor a 6 még jobb.

Vannak „nagyevő” zöldségfélék, amelyek csak bőségesen trágyázott földben hoznak elfogadható mennyiségű termést, például a paprika, a paradicsom, az uborka, a tök, a fejes káposzta. Vannak olyanok, amik a „nagyevők” után megmaradt tápanyagokkal is beérik, sőt a túl sok tápanyagba bele is betegszenek. Ilyenek például a hagymafélék, a sárgarépa, a petrezselyem és a saláta. A pillangósok, mint bab vagy borsó, örülnek, ha induláskor kapnak egy kis útravalót, de később már maguk is jól elboldogulnak nitrogénkötő baktériumaik segítségével. Egy biogazdaságban a növényi sorrend tervezésekor ezeket mind figyelembe veszik.

Az ökológiai gazdálkodás alapelve, hogy elsősorban megelőzni kell a betegségeket, károkat, azonban adódhatnak olyan esetek, amikor ez kevés a veszteségek elviselhető szinten tartásához. Rendelkezésre állnak olyan növényvédő szerek, amelyek bioban is engedélyezettek.

Nitrát – az oxigén elrablója

A nagy mennyiségben szervezetünkbe jutó nitrát kritikus mértékben csökkentheti vérünk oxigénszállító képességét, valamint rákkeltő vegyületekké alakulhat. Leginkább a táplálékból vesszük magunkhoz, bár egyes helyeken az ivóvíz nitrát tartalma is magas lehet. A nitrát természetes módon képződik a növények anyagcsere folyamatai során, csak az nem mindegy, milyen mennyiségben.

Felhalmozódása nagymértékben függ attól, hogy a növényt milyen anyagokkal trágyázzák. A nitrogén műtrágyákból – amik bioban szóba se jöhetnek – gyorsan szabadul fel nagy mennyiségű nitrogén, olyan gyorsan, hogy a növény nem győzi beépíteni. Ezzel szemben a biotermesztéshez felhasznált természetes anyagokból lassabban, egyenletesebben jut a növény nitrogénhez. Ez az oka annak, hogy a biozöldségekben kevesebb nitrát található, mint a nem bio módon neveltekben.

Csecsemőkre nézve a nitrát különösen veszélyes, nekik alanyi jogon jár a biozöldség!

Vásároljon test-őröket a magyar biogazdáktól

Júliusban rengeteg olyan zöldségfélét kínálnak, amelyek segítenek egészségünk megőrzésében. Fogyasszunk belőlük minél többfélét, természetesen bio minőségben, hogy élvezzük beltartalmi értékeiket és elkerüljük a termelésből származó növényvédőszer-maradványokat.

Felelősséggel környezetünkért

Aki a bioélelmiszert választja, már sokat tett környezetünk védelmében. Kérjük, hogy ezen a téren is törekedjen a hulladék minimalizálására, vásárláshoz mindig vigyen saját csomagolóanyagot: kosarat, dobozt, szatyrot.