Az eperfa bírja a hőséget és finom gyümölcsöt terem

A feketeeper ígéretes gyümölcsfaj. Jól elboldogul hőséggel, szárazsággal és ízletes gyümölcsöt hoz.

A feketeeper termése édes és lédús. Egyre gyakoribb a kertekben, ami nem csoda, hiszen ez a szívós növényfaj jól alkalmazkodik a klímaváltozás következményeihez.  Emellett lédús bogyója beltartalmi értékei alapján igazi szupertápláléknak számít.

Eperfa termés: fekete eper

A kolostorkertek kedvelt fája

Az érett faeper nem tárolható sokáig, ezért nem szokták árusítani. A feketeper fa (Morus nigra) Kis-Ázsiából származik. A Földközi-tenger térségében régóta termesztik. A görögök az istenek eledelének tartották a finomgyümölcsöket, a rómaiak pedig a bölcsesség székeként tekintettek ezekre a fákra. Eddig Németországban csak a bortermő körzetekben ültették. Főként a kolostorkertek gyümölcse volt a tizenhatodik századtól kezdve.

Sokkal gyakrabban választották a fagytűrőbb fehéreper fát (Morus alba). Ennek a levelével etették a tizennyolcadik században a tenyésztett selyemhernyókat.

 

Az eperfának jól jön a klímaváltozás

Az éghajlat változása miatt egyre több figyelem irányul a feketeeperre.  A telek enyhék és ez a kerti növényünk jól tűri a hőséget és a vízhiányt. Termesztése egyszerű, termései mutatósak, ezért helye van a házikertek napos vagy félárnyékos részein. 10 méter magasra is megnő és terebélyes koronát fejleszt. A göcsörtös ágak szépsége az idő múlásával bontakozik ki és varázsolja el a szemlélőket szokatlan formáival.

 

Érdekesség

Egyazon fán különböző alakú leveleket találunk. Vannak köztük karélyosak és nem karélyosak. A legtöbb szív alakú, de akad köztük tojásdad is. Ami közös bennük, az a fűrészes szél és a fonákon megfigyelhető molyhosság.

Érése

Májusban hozza alig észrevehető, halványzöld virágait. Termései júliustól érnek. Az éretlen termések fehérek, majd az érés során bordóra, végül feketére színeződnek.  Itt jön a másik sajátossága, amit egyesek bosszantónak tartanak, mások viszont nagyra becsülnek. Nem egyszerre érnek be a bogyók, hanem akkor, amikor kedvük tartja, júliustól augusztusig, így mindig csak néhány érettet találunk.

A Kraut&Rüben tippje:

Ne ültessük burkolt terasz közelébe, mert a bogyók erősen színeznek.

Hogy szüreteljünk?

Nagyobb mennyiség esetén úgy takaríthatjuk be legkönnyebben a szederhez hasonlatos gyümölcsöket, hogy ponyvát vagy fátyolfóliát terítünk a fa alá és az ágakat finoman megrázzuk.  Az érett bogyók lepotyognak és csak össze kell őket gyűjteni.  Rövid időn belül el kell fogyasztani vagy fel kell dolgozni a termést, mert nem áll el sokáig. Nyilván ezért sem árulják sehol. Az erősen festő bogyók frissen, magában fogyasztva nagyon finomak, lédúsak, édesek, ízletesek.

 

A feketeeper, mint szupertáplálék

Az egészségvédő vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok akkor tudják legjobban kifejteni áldásos hatásukat, ha nyersen fogyasztjuk. De többféleképpen fel is dolgozhatjuk, készülhet ebből az erősítő táplálékból kiváló szörp és lekvár, de kerülhet (szamócához hasonló módon) limonádéba.

Csodálatos finomság az aszalt faeper.  Ízesíthetjük vele a műzlinket vagy fogyaszthatjuk magában, egészséges csemegeként.

Biokultúra tipp:

Webshopokban kínálnak gyenge növekedésű fajtákat, sőt olyanokat, amelyeket edényben is nevelhetünk.

A fügével együtt ez a növényfaj lehet kertjeinkben a klímaváltozás nyertese, és részben helyettesítheti a visszaszoruló bogyósokat. A fügéről bővebben itt írunk: Tuja helyett füge?

Ötletünk füge felhasználására: Mit kezdjek a nyakamra érett fügével?

Forrás: krautundrueben.de
Fordította: Gelencsér Margit