Csávázatlan vetőmagok biogazdálkodáshoz – Primag Kft.

A biotermelésnél a csávázatlan minősített vetőmag használata fontos, mert ez biztosítja, hogy a termesztett növények megfeleljenek az ökológiai gazdálkodás alapelveinek és előírásainak. A csávázatlan vetőmagok nem tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek károsíthatják a talajt, a vízminőséget, a növények vagy az emberek egészségét. A vetőmagminősítő bizonyítvánnyal rendelkező vetőmagok pedig garantálják, hogy a növények kiváló minőségűek legyenek.

A jelenlegi Európai Uniós rendelet szerint az ökológiai gazdálkodóknak kötelező ökológiai minősítésű vetőmagot használni, de ha ez nem elérhető, akkor felmentést kérhetnek, és engedélyt kaphatnak a csávázatlan konvencionális vetőmagok használatára. Azonban a 2022-ben hatályba lépő új rendelet célja, hogy fokozatosan megszüntesse ezt a lehetőséget, és elérje a százszázalékos biovetőmag használatot.

Ezért fontos, hogy a biogazdák felkészüljenek erre a változásra, és növeljék a biovetőmagok elérhetőségét és kínálatát.

A biovetőmagok használata nemcsak a jogszabályoknak való megfelelés miatt előnyös, hanem azért is, mert ezek a vetőmagok jobban alkalmazkodnak az ökológiai körülményekhez, és ellenállóbbak a kártevőkkel és betegségekkel szemben. Emellett a biovetőmagok segíthetnek a genetikai sokszínűség megőrzésében, és a növényfajták hagyományos tulajdonságainak fenntartásában. A biovetőmagok használata hozzájárulhat az ökológiai mezőgazdaság teljesítőképességének és fenntarthatóságának javításához.

Összefoglalva, a biotermelésnél a csávázatlan minősített vetőmag használata fontos, mert ez biztosítja az ökológiai gazdálkodás szabályainak betartását, a növények minőségét és egészségét, valamint a környezet védelmét.
A biogazdáknak érdemes előnyben részesíteni a biovetőmagokat, és felkészülni a jövőbeli jogszabályi változásokra.

A Primag.hu webáruházban már nem csak a certifikáttal rendelkező BIO termékek, hanem az ökológiai gazdálkodásban javasolt csávázatlan vetőmagok is megtalálhatóak külön alcsoportként, megkönnyítve a kedves látogatók keresését: Csávázatlan vetőmagok biogazdálkodáshoz.

A certifikáttal rendelkező biovetőmagok, illetve az ökológiai gazdálkodásban felhasználható tápanyagok pedig itt érhetőek el: Termékek biogazdálkodáshoz

További információ:
Primag Kft.
primag@primag.hu
+36 30/444-8877