Hogyan segít a Vetési naptár a kertészkedésben?

A Vetési naptár egy évről évre megjelenő kiadvány, mely kiállta az idők próbáját, hiszen német nyelven 62., magyarul pedig a 39. megjelenésénél tartunk. Maria Thun kozmikus konstelláció kutatásainak és vetési kísérleteinek összegzéseként született meg, amihez az inspirációt Rudolf Steiner Mezőgazdasági előadásaiból merítette.  Sok biogazda használja, olyanok is, akik nem köteleződtek el a biodinamikus gazdálkodás mellett.

Mi közük van a kozmikus konstellációknak a kertészkedéshez?

A tapasztalatok szerint a növények fejlődésére hatással van az, hogy a Hold éppen melyik csillagkép előtt tartózkodik. Ugyanis a Hold ennek az impulzusát közvetíti a talajnak, amit aztán a magvak, növények felfognak és kifejezésre juttathatnak fejlődésükben. A talaj akkor tudja ezt az impulzust felfogni és a növények felé közvetíteni, ha nem tettük tönkre műtrágyákkal és egyéb mérgekkel.

4+1 különböző minőségű impulzust figyelhetünk meg aszerint, hogy melyik növényi szerv fejlődését segíti elő.  Így beszélünk gyökér, levél, virág, termés időszakokról, valamint megkülönböztetjük a kedvezőtlen időszakokat, amit kihúzott időszaknak szoktunk mondani.

Mire használható a Vetési naptár?

A munkák időzítésében segít a gazdáknak, kertészeknek, szőlészeknek és a méhészeknek. Vannak gyökerükért, levelükért, virágukért, valamint termésükét termesztett növényeink. A gyökérzöldségek (pl. sárgarépa) vetésére, gondozására a gyökérnapok a legalkalmasabbak, míg például a terméséért termesztett uborkát termésnapon vetjük, és így tovább… A részletes útmutatót megtaláljuk a Vetési naptárban.

A megfelelő időzítés nemcsak a termés mennyiségére, hanem minőségére és tárolhatóságára is kedvezően hat.

Tudom-e használni a Vetési naptárt asztronómiai ismeretek nélkül?

Minden további nélkül. Bár találunk a vetési naptárban asztronómiai információkat, ezek ismerete nélkül is könnyen ki tudjuk olvasni az adott időszak impulzusminőségét.

Példa a használatára:

Eldöntöttem, hogy május végén uborkát akarok vetni, aminek természetesen a termését kívánom elfogyasztani. Fellapozom a május hónapot és elkezdek válogatni a hó végi napok közül. Látom, hogy 26-i vasárnapi napra és a következő hétfőre 20 óráig termésidőszakot jelez, vagyis a kozmikus impulzusok kedveznek az uborkának. Ha az egyéb körülmények (pl. talajhőmérséklet) is megfelelőek, akkor elvetem.

Hogyan segít a Vetési naptár a kertészkedésben?

Kiolvasható-e a várható időjárás a Vetési naptárból?

Ha figyelmesen forgatják a Vetési naptárt, akkor feltűnik, hogy utalások vannak benne az időjárási tendenciákra is. Ezek természetesen nem váltják ki a rövid távú vagy napi időjárás jelentéseket, de mindenképpen jelzik a fontos változásokat.

Az elmúlt évek igen meleg időjárása a 2024-es évben a Vetési naptár előrejelzései alapján változni látszik, és az enyhébb évkezdet után több földes, hideget hozó csillagképi bolygóhatás érvényesül majd az év folyamán.  A talajhő 2024-ben április helyett május közepén áll be, ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni a tavaszi munkálatoknál. Összességében az egész év a földes, vizes trigonok jegyében zajlik, ami hűvösebb, nedvesebb napokat eredményez, ha egyéb tényezők nem befolyásolják az időjárást.  A növényvédelmi munkák tervezésénél ajánlatos erre gondolnunk.

Ha a Vetési naptár hűvös tavaszt jósol, akkor tudjuk, hogy a hidegre érzékeny növények palántáit későn lehet csak kiültetni, ezért a vetéssel is érdemes várni. Ha például előre tudjuk, hogy a paradicsom palánták csak június elején kerülhetnek szabadföldbe, akkor a fejlődésükhöz szükséges 8 hetet is innen célszerű visszaszámolni.

Mit tartalmaz még a 2024-es Vetési naptár?

A 2024-es Vetési naptár részletesen és mélyrehatóan foglalkozik a biológiai növényvédelem egy idáig ritkábban tárgyalt lehetőségével, a gyógynövényekből készült teák növényvédelmi és egyéb hatásaival. Maria Thun részletesen kikísérletezte, mely teának milyen hatása van adott növénykultúrákban. Pontos ajánlásai alapján a teákat a preparátumok alkalmazása mellett eredményesen használhatjuk növényállományunk védelmére.

Mit tegyek, ha nem érek rá a Vetési naptár szerinti optimális időszakban vetni, ültetni?

A növények fejlődését több tényező befolyásolja, például a talaj nedvessége és hőmérséklete, nemcsak a kozmikus impulzus, ezért se ragaszkodjunk mereven a Vetési naptár ajánlásaihoz, hanem mérlegeljük a körülményeket. Például egy konténeres gyümölcsfa ültetésével kivárhatjuk a legmegfelelőbb pillanatot, míg egy szabadgyökerűnek többet árthat a tárolás, mint amennyit nyernénk ezzel. Ha nincs módunk optimális időben vetni, ültetni, akkor két dologra törekedjünk: a munkát ne „kihúzott időszakban” végezzük, a későbbiekben pedig igyekezzünk a növényápolási munkákat a Vetési naptárhoz igazítani.

Magyar Biokultúra Szövetség

Kapcsolódó cikk:
Ültessünk leszálló Hold idején

Kapcsolódó kiadvány:
2024. évi Vetési naptár