Ha bio, akkor egészségesebb? – Állatkísérletek – BIOtrilógia 2/3

A közelmúltban lezajlott német fogyasztói vizsgálatok szerint Németországban 100 emberből 87 azért vesz bioélelmiszert, mert ezeket egészségesebbnek tartják, mint a konvencionális élelmiszereket.1

A beltartalmi értékek közötti különbségek valóban ezt sugallják, hiszen a bioélelmiszereknek magasabb az ásványi só, vitamin, antioxidáns és polifenol tartalma, ugyanakkor alacsonyabb a glifozát és más növényvédőszer szennyezettsége. De vajon mit mutatnak a vizsgálatok, valóban egészségesebbek?

Mi minden befolyásolja az egészségünket?

Egészségünket számos tényező befolyásolja: táplálkozási szokásaink, azaz mennyi húst-zöldséget-gyümölcsöt-gabonát-cukrot eszünk, húsevők, vegetáriánusok, esetleg vegánok vagyunk-e, dohányzunk-e, mennyit mozgunk, milyenek a szociális kapcsolataink, mennyi stressz ér minket, milyen épületben lakunk, és még valószínűleg számos egyéb tényező is. Többek között, hogy bioélelmiszereket fogyasztunk-e vagy konvencionálisat.

Ha meg akarjuk tudni, hogy a biotermékek egészségesebb táplálékok-e, mint a konvencionális élelmiszerek, a vizsgálatokat úgy kell megterveznünk, hogy minden egyéb befolyásoló tényezőt változatlanul hagyunk, és csak az élelmiszerek milyenségén változtatunk az összehasonlítandó csoportokban. A valóságban ilyen vizsgálatot emberek részvételével elvégezni nagyon nehéz, mert a sok befolyásoló tényező közül biztosan lesz még néhány, amelyek szintén változnak a vizsgálatok alatt. Ezért a kutatók többnyire az állatkísérleteket mellett döntenek, mert ezeknél lehetséges, hogy csak egy paramétert változtatunk meg és minden egyéb változatlan marad.

Testsúly 

Napjaink egyik sokakat foglalkoztató egészségügyi problémája a túlsúly. A tendencia növekvő, hazánkban a lakosság több mint a fele túlsúlyos vagy elhízott. Lauridsen és munkatársai a bioélelmiszerek egészségünkre gyakorolt hatásait vizsgálták, többek között a testsúlyunkra gyakorolt hatásait.

A kísérletek során a patkányokat krumplival, répával, repceolajjal, almával, zöldborsóval és kelkáposztával etették. A patkányok egyik csoportja biotermőterületről származó táplálékot kapott, a másik csoport konvencionális táplálékot. A bioélelmiszereket fogyasztó állatok testzsír értékei alacsonyabbak voltak a vizsgálat végén, mint az azonos táplálékösszetételű, ám konvencionális étrenden tartott társaiké.

A biocsoportnál szignifikánsabb magasabb volt a vér Ig6 értéke, amely az immunológiai paraméterek javulására utal, magasabb volt az E-vitamin értéke, amely szintén a szervezet védekezőképességének mutatója. És a biocsoportnál még egy érdekes különbség volt megfigyelhető: az állatok nyugodtabbak lettek.2

Huber és munkatársai szintén a bioélelmiszerek és a konvencionális élelmiszerek egészségre gyakorolt hatását vizsgálták, többek között a testsúlyra gyakorolt hatást hasonlították össze csirkék esetében. A kísérleti állatok búzát, árpát, tritikálét, borsót, kukoricát és szóját kaptak takarmányként. A biotakarmányon tartott állatoknak szignifikánsabb alacsonyabb súlya volt, miközben a fertőzésekre erősebb immunválaszt adtak, valamint májuk aktivitása is mérhetően erősebb lett, amikor a szervezetüknek erre szüksége volt.3 

Szaporodóképesség

Hogy befolyásolja-e a szaparodóképességet és az utódok életben maradását a táplálkozásunk, számos kutatás vizsgálta az elmúlt száz évben. Nyugati civilizációnkban egyre nagyobb problémát okoz a terméketlenség. A statisztikák szerint a tendencia növekvő, napjainkban minden ötödik házaspár akaratán kívül gyermektelen. Ezt több tényező is befolyásolja, amelyek közül egy a táplálékunk minősége.

Aehnelt and Hahn a műtrágya és a biodinamikus trágya közvetett hatását vizsgálták nyulakon, amelyeket biodinamikus és műtrágyázott helyről származó szénával, répával és karalábéval etettek. A nyulak valamennyi termékenyégi paraméterre vonatkozóan jobb eredményt mutattak, ha táplálékuk biodinamikus területről származott.

Bikák szaporodóképességét vizsgálva a kutatók az állatok egyik csoportjának bioszénát adtak, a másik csoportnak műtrágyázott területről származó szénát. A vizsgálat eredménye szerint a bikák szaporodóképességét pozitívan befolyásolta a biotakarmány. Spermáik mozgékonyabbak lettek, ha biotakarmányt fogyasztottak, mint amikor a műtrágyázott területről származott a takarmányt.4

Pfeiffer vizsgálatában egereket kétféle búzával etetett és az utódok túlélési esélyeit vizsgálta. Az egyik csoport tehéntrágyával kezelt területről származó búzát kapott, a másik csoport műtrágyázott területen termelt búzát. Eredményei szerint a tehéntrágyázott helyről származó takarmány 50 %-kal több túlélő utódot eredményezett, mint műtrágyázott területről hozott takarmány.5

Ökológiai vagy konvencionális

Melyiket válasszam?

Mi, emberek természetes ösztöneinkben már nem igazán bízhatunk. Az állatok ösztönei ugyanakkor sokkal megbízhatóbban működnek, amelyet a kutatók bizonyos kérdések megválaszolására igénybe is vesznek. Számos kutatás vizsgálja például, hogy különbséget tudnak-e tenni az állatok a bio és a konvencionális takarmány között. Ennek a kérdésnek a megválaszolására a kísérleti állatoknak megadják a választás lehetőségét, az állatoknak bio és konvencionális takarmányt egyaránt felkínálnak, és azok eldönthetik, hogy melyikből esznek.

Különböző állatfajokkal és többféle takarmánnyal folytattak kísérleteket. Ezekből egyértelműen az derült ki, hogy az állatok az esetek többségében némi kóstolgatás után a biotakarmányt választják.6

Akkor tehát egészségesebb?

A fent leírt vizsgálatok megerősítik azt az elképzelést, hogy a bioélelmiszereknek pozitív hatásuk van az egészségre. Pozitívan hatnak a testsúlyra és a test összetételére azzal, hogy kevesebb testzsír keletkezik a bioélelmiszert fogyasztóknál, pozitívan hatnak a szaporodóképességre valamennyi termékenységi paraméter esetében, pozitívan hatnak a máj működésére és immunológiai paraméterekre is, amely kérdéssel bővebben a következő részben fogunk foglalkozni. Mindezeken felül az állatok nyugodtabbak, ha biotakarmányt fogyasztanak. Ráadásul tudnak valamit, amit mi, emberek már nem, ezért ha meghagyjuk nekik a takarmányok közötti választás lehetőségét, azt fogják kiválasztani ami jobb nekik: a bio, azaz egészségesebb táplálékot.

Hivatkozások:

    1. https://de.statista.com/statistik/daten/studie/2419/umfrage/bioprodukte-gruende-fuer-den-kauf/ 
    2. Lauridsen C, Yong C, Halekoh U, B ̈ugel SH, Brandt K, Christensen LP,et al, Rats show differences in some biomarkers of health wheneating diets based on ingredients produced with three differentcultivation strategies.J Sci Food Agric88:720–732 (2008).
    3. Huber M (ed.),Organic, More Healthy? A Search for Biomarkers ofPotential Health Effects Induced by Organic Products, Investigated inaChickenModel. Louis Bolk Institute, Driebergen (2007)
    4. Aehnelt E and Hahn J, Fruchtbarkeit der Tiere: eine M ̈oglichkeit zurbiologischen Qualit ̈atspr ̈ufung von Futter- und Nahrungsmitteln.Tier ̈arztl Umsch4:155–170 (1973).
    5. Pfeiffer E, Vergleichender F ̈utterungsversuch mit mineralischged ̈ungtem und biologisch-dynamisch ged ̈ungtem Getreide.Demeter6:87–89 (1931)
    6. Manfred Hoffmann, Lebesmittelqualität, Stiftung Ökologie und Landbau 1995.

dr. Benda Judit
táplálkozás-tudományi szakember

Elindult új weboldalunk: www.miertjoabio.hu