Gyógyító fűszernövények a biokertben 2.

Méhbalzsam

A méhbalzsam (Monarda spec.) színes, bozontos virágaival egyetlen gyógynövényes kertből sem hiányozhat. Ez az észak-amerikai jövevény szívesen birtokba veszi a félárnyékos, mérsékelten nyirkos helyeket.

Gyógyító méhbalzsam:

A hopi indiánok kedvelt gyógynövénye, a lila virágú Oswego-fű izzasztó és fertőtlenítő hatású. Nagy mentoltartalmának köszönhetően forró vízzel leöntött leveleiből fejfájás elleni tea készülhet, amivel akár inhalálhatunk is.

A méhbalzsam bergamott illatot áraszt
A méhbalzsam bergamott illatot áraszt

Méhbalzsam a konyhában

Az édes aromájú vörös méhbalzsammal (Monarda didyma) ízesített gyógytea az Earl Gray teára emlékeztet. A méhbalzsam virágait tehetjük salátákba, adhatjuk édes fogásokhoz vagy egyszerűen elfogyaszthatjuk őket rögtön a kertben.

Zsálya

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) a száraz, tápanyagban nem túl gazdag, napos helyeken érzi jól magát. Félcserjévé fejlődik, télálló, évről évre erőteljesen hajt ki, így bőségesen feltölthetjük leveleivel a házipatikát és a konyhát.

Gyógyító zsálya

A torokfájás ellenszere teában és cukorkában egyaránt. Fertőtlenítő hatású kaempferolt tartalmaz, amely bizonyítottan gyulladáscsökkentő a szájüregben és a légutakon, valamint görcsoldó és serkenti az emésztést.

Az orvosi zsálya gyulladáscsökkentő hatású
Az orvosi zsálya gyulladáscsökkentő hatású

Zsálya a konyhában

A zsálya annyi levelet hoz, hogy nem győzzük felhasználni. Néhány darab kell csak belőle a fűszervajak és szószok ízesítéséhez. Többet használhatunk belőle halhoz, baromfihoz vagy zöldséges egytálételekhez. A zsályás vajba forgatott spagetti vagy a saltimbocca nevű húsétel hagyományos olasz fogás.

 

Édeskömény

Az édeskömény (Foeniculum vulgare var. dulce) akár 2 méter magasra is megnőhet. Tetszetős, tollszerű leveleivel magára vonja a figyelmet. Teljes napsütést és meleget igényel, amire mindenképpen szüksége van ahhoz, hogy édes magjait beérlelje.

 

Gyógyító édeskömény

Az édeskömény zúzott és megfőzött magjából fenchon és anethol nevű illóolaj szabadul fel. Ezek segítenek hasfájáskor a kicsiknek és a nagyoknak, főként akkor, ha felfújódás okozza a bajt. Csecsemőknek azonban anethol-tartalma miatt nem adható, ezért a kezdeti időszakban jó, ha az anyák nem fogyasztanak „szoptatósteát”.

Az édeskömény valóban édes
Az édeskömény valóban édes

Édeskömény a konyhában

A magok íze medvecukorra emlékeztet és kedvelt fűszere a mediterrán konyhának, többek közt a szalámikban. A keleti konyha is kísérletezik az édesköménnyel, felhasználja például currykhez, levesekhez, egyéb zöldséges ételekhez. A házi sütésű kenyeret is nagyszerűen ízesíti az édeskömény magja.

 

Torma

A torma (Armoracia rusticana) hosszú karógyökereit nagy becsben tartjuk. Ahhoz, hogy vastag, egészséges gyökereket fejlesszem, humuszban gazdag, könnyű, mély termőrétegű talajra van szüksége, meg persze sok helyre, hogy dús lombozata elférjen, hisz enélkül gyökerei sem fejlődnek megfelelően. Évelő, megél félárnyékban, és ott, ahol egyszer már megtelepedet, újra és újra kihajt a bennmaradt részekből.

 

Gyógyító torma

Ha megvágunk vagy lereszelünk egy friss tormagyökeret, szemben találjuk magunkat a torma kéntartalmú mustárolajaival. Könnyezik tőle a szemünk, csöpög az orrunk, kipirosodik az arcuk. A mustárolajok erős baktériumölők, majdnem olyan hatásosak, mint a penicillin. Légúti megbetegedések és húgyút fertőzések esetén célszerű frissen reszelt tormagyökeret és mézet 1:2 arányban keverni. Fejfájás vagy nátha esetén már az is elég, ha belélegezzük a kipárolgását.

A torma csípőssége jót tesz az egészségnek
A torma csípőssége jót tesz az egészségnek

Torma a konyhában

Egyszerűen lereszelhetjük ezt a csípős növényt. Feldobhatjuk vele a nyers salátákat vagy keverhetjük erőteljes ízű szószokhoz, mártogatókhoz.

 

Kakukkfű

A kakukkfű (Thymus vulgaris) a nagyon meleg napokon van igazán csúcsformában és ontja illóolajait a forró levegőbe. Minél szárazabb és melegebb a környezete, annál jobban illatozik és annál erőteljesebb. Mediterrán növényként kedveli a meszes, köves, sziklás helyeket, olyanokat, mint a szárazon rakott kőfalak vagy a fűszerspirálok.

 

Gyógyító kakukkfű

Illatát elsősorban a thimol adja, gyógyhatása is elsősorban ennek az illóolajnak köszönhető. A hideg időszakban enyhíti a köhögést, a nátha tüneteit, a rekedtséget, valamint köptető és görcsoldó. A mézes kakukkfűteára vagy a kakukkfűszirupra még a gyerekeket is rá tudjuk beszélni. Kivonatát használják olajokhoz, testápolókhoz, fogkrémekhez és szájöblítőkhöz ápoló ás fertőtlenítő hatása miatt.

 

A kakukkfű csillapítja a köhögést
A kakukkfű csillapítja a köhögést

Kakukkfű a konyhában

Levelei thimolt, valamint cser- és keserűanyagokat tartalmaznak. Ezek erőteljes, fűszeres aromát adnak a leveseknek, egytálételeknek, pesztóknak, de ízesíthetünk velük juh- és kecskesajtot is. Általában elég egy frissen szedett ágacska az ételbe, bár intenzitás szempontjából nem mindegy, hogy a növény éppen virágzik-e, szárított kakukkfűből pedig többnyire nem kell több egy csipetnél.

Forrás: krautundrueben.de
Fordította: Gelencsér Margit