Érdemes-e bioélelmiszert fogyasztani?

Gyakran szegezik ezt a kérdést a Szövetség munkatársainak, hivatkozva arra, hogy a termelés eleve szennyezett környezetben zajlik, ahol a levegő, a csapadék és az öntözővíz is mérgező anyagokkal terhelt. Sokat kétségbe vonják, lehet-e egyáltalán a XXI. században biogazdálkodni és érdemes-e bioélelmiszert fogyasztani.

Mielőtt megadnánk a kérdésre saját válaszunkat, tekintsük át két táblázat segítségével a mérhető paramétereket. A bioélelmiszerek valóban kevesebbet tartalmaznak-e káros anyagokból és többet a szervezetünknek hasznosakból?

Érdemes-e bioélelmiszert fogyasztani szennyező anyag tartalom összehasonlítás
Érdemes-e bioélelmiszert fogyasztani_beltartalmi összehasonlítás

Beszélhetünk-e BIO-ról napjaink környezetszennyezése mellett?

Jogszabályi értelemben mindenképpen, hiszen az előírások nem a végtermék vegyszermentességére, hanem a termék-előállítás folyamatára vonatkoznak.

Fogyasztói szemszögből nézve azt tudjuk erre mondani: bár nem kerülhető el teljesen a szennyeződés, de a bioélelmiszerek előállítása során nem használnak például szintetikus növényvédő szereket vagy rutinszerűen adagolt antibiotikumokat, így sem azok maradéka, sem azok bomlásterméke nem szennyezi a bioélelmiszereket, és nem mellesleg a környezetünket sem. Ez a különbség pedig meg is mutatkozik a mérési eredményekben.

Így összegezhetjük álláspontunkat:

A BIO sem tökéletes megoldás, csak a lehető legjobb.

 

Mit tehetünk még egészségünkért az élelmiszerválasztás terén?

A minőség szempontjából az is fontos, hogy az élelmiszer minél rövidebb idő alatt eljusson a fogyasztóhoz, ne kelljen a szállításra tekintettel féléretten betakarítani, illetve kisebb esélye legyen a penészgombák elszaporodásának. Épp ezért törekedjünk arra, hogy táplálékunk egyszerre legyen bio és nagyobbrészt hazai előállítású.

Gelencsér Margit